Kommer inom kort även till Sverige

Lanserad: LG G7 Thinq – fokus på kamera, ljud och skärm

Under ett lanseringsevent i New York har LG nu visat upp nya toppmodellen G7 Thinq.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
88%

Skärmen

Systemet

Ljudet

Snålt med arbetsminne och lagring för prislappen

Efter att under en tid ha berättat detaljer om den nya telefonen har vi nu fått veta allt om LG G7 Thinq. Det handlar så klart om LG:s senaste flaggskeppsmobil och namnet hänvisar till att telefonen har utvecklade smarta funktioner som använder AI i till exempel kameran. Precis som den vidareutvecklade versionen av V30 vi fick se på mobilmässan i Barcelona alltså.

Större skärm, inte större telefon

Skärmen i nya LG G7 Thinq är på 6,1 tum med sensorpanel, vilket gör den något större än skärmen i föregångaren LG G6 trots att telefonen i sig inte är större.

Designen har LG uppdaterat och det är alltså ingen kopia av föregångaren utan en telefon med ny design, en borstad metallram kompletterat med tåligt glas i form av Gorilla Glass 5 på både fram och baksida. Telefonen är både vattentålig och ska klara damm enligt IP68-standard som många andra toppmodeller och dessutom har den genomgått tester designade av amerikanska försvaret. De testerna undersöker bland annat hur telefonen fungerar i högt lufttryck, fukt, regn, starkt solsken och i olika temperaturer. Vidare är telefonen utrustad med trådlös laddning.

Tre områden där telefonen ska övertyga

Det är när vi nu avhandlat grunderna framförallt inom tre områden som telefonen ska skilja sig från konkurrenterna. Det handlar dels om smarta funktioner som utnyttjar artificiell intelligens i kameran samt stöd för Google Lens, det handlar om en ovanligt ljusstark skärm (med sensorpanel som sticker in i överkant) och det handlar slutligen om förbättrat ljud i både högtalare och hörlurar. Det är alltså det här som ska övertyga dig som konsument att välja LG G7 Thinq framför de andra tillverkarnas flaggskeppsmobiler. 

Kameran smartare

Jämfört med både föregångaren LG G6 och nyligen lanserade LG V30S Thinq ska LG G7 Thinq ha förbättrade kamerafunktioner och AI som hjälper dig att ta bättre bilder. LG:s vana trogen är dubbelkameran på baksidan utrustad med en vidvinkellins och en telelins. De är på 16 megapixel medan selfiekameran, även den förbättrad, är på 8 megapixel. Den ska enligt LG ta skarpare, mer naturliga bilder än tidigare LG-telefoner gjort. 

Kameran är utrustad med 19 olika scenlägen som ska känna igen motiv och anpassa inställningarna till det. Vi var inte särskilt imponerade av LG V30S funktioner i detta hänseende när vi snabbt testade telefonens kamera på MWC i Barcelona, så där hoppas vi att LG arbetat på att förbättra sina algoritmer. Utöver AI-funktionerna hävdar LG även att kameran ska vara betydligt bättre i dåligt ljus och lyfter även fram det faktum att kameran nu har så kallad bokeh-funktion så du kan få oskarp bakgrund för att tydligare lyfta fram ditt motiv. Andra funktioner som många av konkurrenterna erbjudit och som nu även LG anammar är funktionen med levande bilder där en kort videosekvens spelas in till varje foto. Dessutom adderar man AR-funktioner så att du till exempel kan få ett par virtuella solglasögon i kameraappen.

Google bidrar också med AI-funktioner och LG G7 Thinq, lovar LG, ska bli en av de första telefonerna som får Google Lens-funktioner. Den ska alltså via appar som Google Foto och Google Assistant kunna tolka och ge dig mer information om saker du ser, oavsett om det är sevärdheter växter, djur, böcker eller att tolka text. Under telefonens volymknappar finns för övrigt en särskild knapp som direkt anropar Google Assistant, Googles smarta hjälpreda som ska komma på svenska senare i år.

Skärmen anpassar sig

Skärmen på 6,1 tum har som sagt utrustats med en sensorpanel på samma sätt som till exempel Iphone X och Huawei P20. Här gömmer sig selfiekameran och högtalare vilket alltså ska ge mer plats åt skärm på framsidan samtidigt som fingeravtrycksläsaren LG:s vana trogen sitter på baksidan. Sensorpanelen kan man välja att dölja om man vill det så att den övre delen av skärmen är mörk, men mest påtagligt med just skärmen är att den enligt LG ska vara extra ljusstark. Användbart framförallt i starkt solsken och hur mycket det här märks får vi återkomma om när vi får möjlighet att prova telefonen. Skärmen ska dessutom kunna anpassas så att egenskaperna matchas med det innehåll som för tillfället visas, om det nu är stillbilder, spel eller något annat, allt för att optimera bildkvalitet och strömförbrukning.

Bättre ljud också

När det gäller ljud har LG redan innan lanseringen av G7 Thinq givit smakprov på att G7 skulle få en extra kraftfull högtalare och det håller man givetvis fast vid. Hela telefonens innanmäte ska användas som en resonanslåda. Det lovar LG ska ge dubbelt så bra baseffekt som annars, men hur det verkligen upplevs får vi så klart återkomma till när vi testat. Utöver högtalare erbjuder telefonen även DTS:X för virtuellt 3D-ljud så du kan uppleva surroundljud i hörlurar och telefonen är utrustad med en Quad DAC som utlovar förstklassigt ljud när du använder bra hörlurar.  

Att telefonen ska släppas i Sverige har vi fått indikationer om sedan tidigare, men något exakt datum eller pris är ännu inte satt. LG G7 Thinq lanseras alltså nu i New York och Seoul och kommer börja säljas redan om några dagar på LG:s hemmamarknad i Sydkorea. Sedan följer säljstart i bland annat Nordamerika, Sydamerika och Europa. Internationellt lanserar LG både LG G7 Thinq och LG G7 Thinq Plus där den senare har 4 istället för 3 GB arbetsminne och 256 istället för 64 GB intern lagring. Det är dock enbart varsionen med LG G7 Thinq och inte Plus-modellen som lanseras i Sverige. Säljstart och pris i Sverige får vi alltså återkomma till. LG G7 Thinq kommer hur som helst att lanseras här inom kort och då i färgerna svart och blått. 

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
88%

Fakta

Allmänt

Modell G7 Thinq

Tillverkare LG

Lanseringsdatum 2018-05-02

Mått 153,2 x 71.9 x 7,9 mm

Vikt 162 g, 81 %

Pris 8500 kr

System Android

Systemversion 8.0

Chipset Snapdragon 845

Processor 4 x 2,7 GHz , 4 x 1,7 GHz

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 18 (1200 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

Dubbla simkortsplatser Ja

Skärm

Mått 6,1 tum, 92 %

Upplösning 3120 x 1440 pixel

Pixeldensitet 564 ppi, 134 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 4 GB, 43 %

Lagringsminne 64 GB

Tillgänglig lagring 45,65 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 16+16 Megapixel, 27 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 8 megapixel, 38 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 3000 mAh, 62 %

Uppmätt videotid 6 tim, 9 min

Trådlös laddning Ja

GFXBench 227,3 min

Övrigt

Tålig Vattentät

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 7.0 259665

Basemark 3919

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 51 FPS, 61 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

Geekbench 4: CPU Single-core 2432

Geekbench 4: CPU Multi-core 8844

Geekbench 4: Compute 13803

Google Octane 16987, 44 %

Jetstream 1.1 87,888

Skärmen

Systemet

Ljudet

Snålt med arbetsminne och lagring för prislappen