https://www.mobil.se/nyheter/lanserad-nya-apple-ipad-pro-nu-med-face-id
566115
Nyheter
Många nyheter

Lanserad: Nya Apple Ipad Pro nu med Face ID

Två nya Ipad Pro med Face ID, usb-c istället för lightning-kontakt och utan hemknapp.

Det är tydligt att Apple den här gången har presenterat en tydlig förnyelse av Ipad Pro. Nya Ipad Pro är 5,9 millimeter tunn och har fått ny formgivning där man tagit bort hemknappen, gjort kanterna runt skärmen betydligt tunnare och introducerar Face ID även här. Samtidigt presenterade man en helt ny verison av Apple Pencil som kan fästas vid plattans kant med hjälp av magneter utmed hela kanten av Ipad Pro. Samtidigt som pennan sitter fast där så laddas den trådlöst från Ipaden. Den nya formgivningen av Ipad Pro gör att plattan får en mer kantig form och en tydligare kant, vilket alltså gör att pennan kan fästas magnetiskt på sidan.

Två skärmstorlekar

Skärmen i den mindre av de två nya Ipad Pro är 11 tum stor i samma ytterformat som gamla Ipad Pro i 10,5-tumsformat. Du får alltså större skärm i samma format tack vare tunnare kanter runt skärmen. Den nya Ipad Pro kommer även i en version med 12,9 stor skärm, men i ett mindre format än tidigare eftersom hemknappen är borta och ersatts med svepgester och Face ID som i Iphone. Det här innebär att man sveper ner från övre högra hörnet för att komma till kontrollcentret, sveper upp från botten för att få dockan med ikoner och svepa vidare för att växla mellan olika appar.

Anpassat Face ID

Apple lovar även att man anpassat Face ID så att systemet ska känna igen ditt ansikte oavsett hur du håller din Ipad, alltså om den är i stående eller liggande läge, ansluten till ett tangentbord och så vidare.

Kraftfull prestanda

Nya Ipad Pro drivs av Apples A12X Bionic tillverkad i en 7 nanometerprocess och ska ge 35 procent bättre prestanda jämfört med förra årets Ipad Pro och betydligt bättre grafikprestanda. Apple tänker att Ipad Pro ska klara krävande appar och spel och exempel på det är Adobes Photoshop som kommer att släppas under nästa år som vi fick en förhandstitt på under lanseringen av Ipad Pro. 

Ingen Lightning-kontakt

Istället för Apples Lightning-kontakt finns nu i Ipad Pro en usb-c-kontakt som i många Android-mobiler och för den del datorer. Det här gör att du kan ansluta tillbehör enkelt, ansluta till externa skärmar med upp till 5K-upplösning och det går även att ladda Iphone direkt från usb-c-kontakten i Ipad Pro. 

Helt ny Apple Pencil

Nya Apple Pencil kan fästas magnetiskt i Ipads sida och när den är placerad där så laddas den samtidigt trådlöst från Ipad Pro. Samtidigt har pennan fått flera funktioner så genom att dubbeltrycka på pennan kan du till exempel växla mellan olika funktioner och det här kan anpassas beroende på vilken app du använder för tillfället.

Alla priser

Nya Ipad Pro går att beställa idag och levereras den 7 november. Den mindre modellen med 11-tum stor skärm kostar från 9 695 kronor och 12,9-modellen kostar från 11 995 kronor. Båda enheterna finns i färgerna rymdgrå eller silver. Det interna lagringsutrymmet i Ipad Pro är antingen 64, 256, 512 GB eller 1 terrabyte. Det här innebär att den dyraste versionen av Ipad Pro med 12,9 tum stor skärm, mobiluppkoppling och 1 TB lagring kostar 20 195 kronor. Nya Apple Pencil köper man separat och den kostar 1495 kronor.