1
1
https://www.mobil.se/nyheter/lanserad-sony-xperia-1-mark-3-prioriterar-snabbhet
570214
Nyheter
falskt
Utökad zoom

Lanserad: Sony Xperia 1 Mark 3 – Prioriterar snabbhet

● BILDSPEL
Förbättrad kamera, snabbare skärm och senaste systemchippet ska ge en snabbare telefon på flera plan.

Med ett fortsatt tätt samarbete med de egna ingenjörerna på Sonys kameraavdelning tar Xperia 1 Mark 3 som nu är officiell flera steg framgår, framförallt när det gäller kamerorna, men även när vi kollar in exempelvis skärmen.

Givetvis är prestandan också vässad, med Qualcomms senaste flaggskepp Snapdragon 888 under huven, vilket också innebär att det här förutom att vara en telefon med högklassig prestanda även är en 5G-mobil. Stöd för 5G finns för övrigt i alla de tre telefoner som Sony lanserat idag. 

Utökad zoom

När vi tittar närmare på kamerorna i Xperia 1 Mark 3 är det fortsatt tydligt att Sony väljer att gå sin egen väg. Istället för att välja en större sensor, en sensor som Sony själva levererar till andra mobiltillverkare, så prioriterar bolaget med Xperia 1 hastighet, då i form av snabb autofokus och serietagning av bilder med upp till 20 bilder per sekund, alla med individuellt avvägd autofokus och vitbalans. För att du ska kunna ta bra, skarpa bilder, även av snabbt rörliga motiv. Man väljer alltså detta framför ett högre antal megapixlar och nöjer sig med 12 megapixel som Sony anser vara tillräckligt för majoriteten av användare. Som tidigare har Sony autofokus som fokuserar på ögat hos både människor och djur och kan följa med när de rör sig.

Sonys egna exempelbilder visar vilket bildutsnitt de olika linserna i Xperia 1 Mark 3 ger.

De fyra kamerorna på baksidan av Sony Xperia 1 Mark 3 består av en huvudkamera, en vidvinkel, en djupsensor och en zoom. En 16 millimeters vidvinkel och huvudkameran på 24 mm kompletteras med det som är mest intressant i sammanhanget, nämligen en zoom med två fasta lägen, 70 respektive 105 mm. De här två lägena kan du växla emellan, istället att som i andra mobilkameror zooma steglöst från vidvinkel till högsta inzoomning. I zoomomfånget mellan 70- och 105-lägena använder telefonen sedan AI för att optimera bildkvaliteten.

Den här lösningen gör att telefonen ska vara bättre på att ta bilder även i mörkare miljöer och gör som sagt att den kan erbjuda snabbheten när det gäller autofokus och serietagning av bilder.

Sonys egna exempelbilder visar vilket bildutsnitt de olika linserna i Xperia 1 Mark 3 ger.

Kameraappen i nya Xperia har vi fått en liten smygtitt på och här finns både ett avancerat läge med många manuella inställningar och ett enklare ”Basic”-läge som passar bra när du bara vill ta en snabb bild. Detta innebär att den vanliga kameraappen och den tidigare Camera Pro-appen numera är sammanslagna. Den speciella Cinemo Pro-appen finns dock kvar för utökade möjligheter när du ska filma video. 

4K-skärm med 120 hertz

På framsidan av telefonen hittar vi selfiekameran som Sonys vana trogen sitter ovanför skärmen och har sällskap av framåtvända stereohögtalare. Ljudet ska vara 40 procent högre än i tidigare modellen och även ha djupare bas. Skärmen i sig är en Oled-skärm på 6,5 tum med 4K-upplösning och HDR samt med stöd för 120 hertz skärmuppdatering. Formatet är det långsmala 21:9. Dessutom har skärmen touchavkänning i 240 hertz, särskilt användbart när du spelar, vilket vi kommer in på mer nedan. 

När det gäller ljud så har Sony Xperia 1 Mark 3 kvar 3,5-millimeters kontakten för hörlurar och den har till och med förbättrats för bättre ljudegenskaper. Dessutom kan du givetvis ansluta med trådlösa hörlurar om du föredrar det och Sonys ljudstöd med 360-ljud, LDAC för mer högupplöst ljud trådlöst och med uppskalning av sämre ljud till högre kvalitet ska säkerställa att ljudet blir bra oavsett vad du lyssnar på. 360-ljud som ska ge mer rumskänsla fungerar dessutom numera även på de främre högtalarna och inte bara som tidigare i hörlurar med stöd för detta.

Spelläge och prestanda

De ljudegenskaper och skärmen som jag nämnt utnyttjas givetvis med fördel till exempelvis spel. Sony Xperia 1 Mark 3 har ett särskilt spelläge, som ju är vanligt i telefoner idag, och här kan du till exempel dela dina spelprestationer i form av en skärminspelning i 120 bilder per sekund, precis som skärmen erbjuder. Genom att telefonen buffrar konstant kan du efter att du åstadkommit något välja dela och då få de 30 senaste sekunderna spela redo att skicka vidare i form av en video.

Snapdragon 888 med 5G kombineras med ett batteri på 4500 mAh med stöd för snabbladdning. Du ska kunna fylla det till 50 procent på 30 minuter medhjälp av laddaren på 30 W. Här följer också laddaren med i kartongen vid köp. Sony har inte hakat på trenden att ta bort den. Dessutom har vi fått se Sonys funktion för att motverka överhettning, särskilt då när telefonen jobbar som mest.

I övrigt har telefonen stöd för omvänd trådlös laddning, den är vattenskyddad enligt både IP65 och IP68 och skärmglaset är den senaste versionen av Gorilla Glass Victus. 

Sony Xperia 1 Mark 3 ska släppas till försäljning i färgerna svart, grått och lila till sommaren och något mer exakt datum än så får vi inte veta i dagsläget. Priser väntar Sony också med att berätta om tills vi kommer närmare försäljningsstarten.