"Milstolpe för HTC"

Lanserat: HTC Desire Eye och kameran Re

Ett tryck på knappen tar en bild och ett längre tryck startar videoinspelningen.

En kamera du kan koppla till din telefon och en ny mobil med 13 megapixel både fram och bak är resultatet när vi summerar HTC:s lansering i New York.

Publicerad Uppdaterad

HTC-chefen Peter Chou satte ribban högt när han slog fast att lanseringen representerar en milstolpe för HTC. Utöver ny mjukvara till befintliga produkter var telefonen HTC Desire Eye lanseringens första nya produkt. 

HTC Desire Eye
Den kommer med mjukvaran Eye Experience som för övrigt även inom den kommande månaden ska släppas till befintliga HTC One. Mjukvaran gör att man kan ta enklare selfie-bilder utan att behöva trycka av och riskera suddig bild. Mjukvaran låter dig vidare ta video och stillbild samtidigt och att använda både främre och bakre kamerorna samtidigt. Tack vare ansiktsigenkänning kan man ha videosamtal där kameran hela tiden ser till att ditt ansikte alltid är centrerat och i fokus.

Allt detta drar nya HTC Desire Eye extra nytta av just eftersom den har 13 megapixel både fram och bak. Dessutom är telefonen HTC Desire Eye vattentålig.

HTC Re Camera
Den andra stora lanseringen var av den nya separata kameran Re. Är du bekant med actionkameran GoPro så förklarar HTC att Re är en kamera för resten av livet och för andra än bara actionsportare. Kameran Re är en cylinder du håller med en hand och den spelar in video och tar stillbilder. Vidvinkellinsen ska enligt HTC göra att ”allt” kommer med i bild och därför behövs ingen display för att titta vad som verkligen kommer med. Du tar del av bilder och filmer via en app i din smartphone (både Android och Ios) och via den här appen ska man även kunna fjärrstyra kameran.

Tanken med Re är att man ska kunna vara med och uppleva händelsen på riktigt samtidigt som man filmar. Du ska alltså inte behöva uppleva händelsen genom telefonens skärm (eftersom Re-kameran inte har någon skärm).

Filmappen Zoe
Under lanseringen pratades det även om appen Zoe som liksom Re-appen till kameran ska släppas inte bara till HTC:s egna mobiler utan även till andra tillverkares Android-mobiler och till Iphone. Appen Zoe låter dig göra videosammanfattningar där bilder och filmer du tagit kompineras till en film. Förutom att göra egna filmer ska du vid till exempel en konsert tillsammans med vänner kunna komponera både dina egna och deras bilder och filmer till en gemensam film. Appen Zoe 1.0 finns tillgänglig idag inte bara för Android utan även för andra tillverkares telefoner med Android och för Iphone senare i år.

Ett tryck på knappen tar en bild och ett längre tryck startar videoinspelningen.

Fakta HTC Desire Eye
Mått: 151,7 x 73,8 x 8,5 mm
Vikt: 154 gram
Skärm: 5,2 tum, full-HD
Kameror: Både främre och bakre kamera har 13 megapixel, HDR, autofokus, dubbla fotolampor, video i upp till 1080p
Processor: 2,3 Ghz Qualcomm Snapdragon 801, fyrkärnig
Lagringsutrymme: 16 GB
Arbetsminne: 2 GB
Pris och säljstart: 4999 kr, säljstart i Sverige under fjärde kvartalet i år

Fakta HTC Re Camera
Mått: 96,7 x 26,5 mm
Vikt: 65,5 gram
Kameran: 16 megapixel, 146 graders vidvinkel, Video i upp till full HD 1080p. Slow motion (4x) i upp till 720 p. Timelapse.
Sensorer: Greppsensor och g-sensor. Greppsensorn startar enheten och ersätter on/off-knapp
Lagring: 8 GB micro SD-kort medföljer
Tålighet: Smuts och vattensäker enligt IP57-standard
Systemkrav: Kan användas med Ios 7 och Android 4.3 eller senare
I butik: Till Sverige i slutet av året
Pris: Ingen uppgift