https://www.mobil.se/nyheter/lanseringen-nokias-tre-androidmobiler
555710
Minut för minut

Lanseringen: Nokias tre Androidmobiler

Nokia inleder Mobile World Congress med presskonferens i sin monter på mässområdet. Här rapporterar vi minut för minut vad som händer.

09:06 Presskonferensen är därmed slut. Missade du den kan du dels läsa rapporteringen här nedan samt se videon hos Nokia.

09:04 Elop påpekar att streategin att Nokia fokuserar på Windows Phone ligger fast. De bästa telefonerna kommer fortsatt att vara Lumia-telefonerna med Windows Phone och de övriga ska introducera männsikor till de telefonerna. Nokia X blir billigare än Lumia-mobilerna och Ascha-familjen ännu billigare.

09:03 Priser: Nokia X 89 Euro, finns nu. Nokia X+ 99 Euro. Nokia XL 109 Euro. De två senare kommer under andra kvartalet, först till utvecklingsländer.

09:01 En representant för Skype talar om att man erbjuder gratis samtal och extra Skydrive-utrymme (numera Onedrive) och att de här telefonerna kan locka nya kunder till Microsoft.

08:58 Here Maps med både online och offline finns med och man kan söka i telefonen genom att dra ner fingret på samma sätt som i Ios7 och hitta allt lagrat i teleofnen oavsett om det är epost, appar eller något annat.

08:55 Nokia XL är den tredje i X-familjen med 5 megapixel och 5-tumsskärm. Även den är en Android-mobil.2 megapixel för videosamtal i den främre kameran. Nu spelar man Plants vs Zombies i telefonen. Den enda fysiska knappen på framsidan av telefoenn är en tillbakaknapp placerad i mitten under skärmen.

08:52 Nu demonstreras Nokia X. Startskärmen visar appar, men man kan även anpassa rutorna på startskärmen så att de blir större eller mindre, precis som i Windows Phone. En del information kan visas direkt här, som till exempel bilder från kameran. Telefonen har även en annan vy och det är Fastlane som presenterar det mesta som händer i telefonen och på sociala nätverk i ett flöde.

08:46 Nokia X och Nokia X+ och de kan köra Android-appar. Till utseende är det inte mycket som påminner om Android för Nokia har anpassat dessa så de även inkluderar Nokias och Microsofts funktioner. Skype och Facebook inkluderade. Hundratusentals appar ska finnas tillgängliga och det verkar som Nokia har en egen appstore de använder och ett eget användargränssnitt. Telefonerna ansluter till Microsofts Onedrive, inte till Google. Man ska även kunna installera andra appstores som Yandex. 

08:41 Asha 230: Med Fastlane som lanserades på förra MWC är det här en touchmobil med Internet. Inom kort komer också en mjukvaruuppdatering med Onedrive och Mixradio som kommer till även förra årets Ashamobiler. Pris: 45 Euro för den telefonen.

08:38 Nokia 220: Nokias billigaste internetmobiler. 2,4 tums skärm. Facebook och Twitter med från start. En månads batteritid, 2 megapixel. Pris: 29 Euro

08:37 Utvecklarkit för bilder släpps idag för utvecklare.

08:35 BBM, Food Panda och Photoshop komme ri verisoner för Windows Phone. Särskilt BBm ska bli särskilt viktigt i utvecklingsländer enligt Elop. 

08:34 Nokia Lumia 1020 och Lumia 520 lyfts fram som världens mest sålda smartphone i sin prisklass.

08:33 Stephen Elop berättar att dagens presentation handlar om att sprida Nokia-varumärket till nästa miljard mobilanvändare, de som ännu inte nåtts av mobiltelefoni i någon större utsträckning.

08:32 Nu tystnar musiken och det betyder så klart att det börjar. Den karakteristiska Nokia-ringsignalen spelas och en film med citat från recensioner av Nokia-mobiler visas.

08:31 Starten tycks vara lite försenad, men det är rätt vanligt för att alla ska hinna hitta sin plats.

08:24 Temat för Nokia presentation är "Meet us under the tree" vilket meddelats på de inbjudningar som gått ut. De mest ihärdiga ryktena handlar om att Nokia ska lansera Nokia X, en Androidbaserad mobil riktad mot utvecklingsländer. Nokia ska enligt ryktena ha anpassat Android så att det liknar mer panelerna i startskärmen till Windows Phone.

08:15 Presskonferensen inöeds klockan 08:30, men redan nu är montern full av journalister som väntar.

Nyheten uppdateras.

Ämnen