Redaktionen svarade på era frågor

Läs chattsvaren om Iphone och Ipad

Mobils läsare ställde frågor om Iphone och Ipad och redaktionen svarade. Här kan du läsa frågor och svar i sin helhet.

Publicerad Uppdaterad

Iphone 5 pris

Fredrik :): kommer 5S säljas mycket mer än 5an?

Kalle Wiklund: Sånt där är himla svårt att uppskatta innan en ny telefon har släppts. Ledsen för ett tråkigt svar, men känns dumt att spekulera i det. 

Batteritid

David!: kommer iphone 5S ha bättre batteritid ? 

Kalle Wiklund: Utifrån våra tester kan vi konstatera att batteritiden gick ner från Iphone 4 S till Iphone 5. Det finns rykten som säger att Iphone 5 S kommer att ha ett kraftfullare batteri än föregångaren, men eftersom alla såna uppgifter är obekräftade går det inte att säga nåt med säkerhet.  

Iphone Mate

Amor: sa inte appel att iphone mat. iphone 5s och iphone 6 kommer iåt. vet ni när den kommer

Kalle Wiklund: Spekulationerna om Apples nya lur - eller kan det bli flera? - är många och motstridiga. Vissa rykten säger att Iphone 5 S kommer redan i juni, andra hävdar augusti. Det talas också om att företaget håller på att utveckla en ny, billigare Iphone-modell. Men de enda som vet hur det egentligen ligger till är Apple - och de avslöjar ingenting.

Sprängd Iphone

Mackan: Läste nyligen om en kille som hade en iPhone 4 ca 2  år gammal. Han hade den förvarad i en låda eller liknande och efter några månader hade batteriet svällt sönder. Verkar vara ett vanligt problem när jag kollar runt på nätet, både telefoner och datorer lider av detta fenomen. Jag har en iPhone 4 ca 2 1/2 år gammal. Bör man börja oroa sig? Läckskydd i all ära, men kan hellre tycka att det är bättre att batteriet tappar kapacitet och måste bytas ut än att apparaten ska gå sönder av svällt batteri....

Erik Mörner: Ja, jag har också läst om problemet, men aldrig sett det själv eller råkat ut för det. Som jag förstår det så drabbar det mest enheter som legat oanvända en längre tid eller skadats på något sätt, så att använda sin telefon och att vara rädd om den gör ju att risken blir mindre i alla fall.

4G i 5S

Emma: Kan Svenskar använda 4G nätet med nya Iphone 5S ?

Kalle Wiklund: Man vet aldrig med Apple, men det känns troligt. Redan nu testar Telenor och Tele2 att köra 4G på Iphone 5 via 1800MHz-bandet.

Android som Ipad-modem

Janne: Hej! Kan jag använda min S3 galaxy som modem för att  kunna använda min IPad  där inget annat internet finns. Kan jag trådlöst  spela spotify från  Ipad till stereo ps förstärkaren har ingen airplay. Kan man använda airport express och eller Apple tv.

Kalle Wiklund: Hej Janne! 1. Ja, du kan dela ut nätverk från din Galaxy S 3 och sedan använda det till din Ipad. 2. Du kan t ex koppla en Airport Express till din stereo via den optiska utgången. Sen är det bara att strömma Spotifymusiken från paddan till stereon.

Siri på svenska

Jakob: När kommer Siri på svenska? Och vad kommer ios 7 ha för smaskigt att erbjuda?

Kalle Wiklund: Ios 7 förväntas visas upp på Apples stora utvecklarkonferens i juni.  Det finns inte så mycket förhandsinfo om uppdateringen, men ett rykte är att just Siri ska få en hel del nya funktioner. Att snacka svenska kanske är en av dessa? ;) 

SMS

Patrik: Hej! Jag har en fråga om sms.. Om jag skickar ett sms väljer jag en kontakt att skicka till. Men ibland när man får tillbaka så öppnas en ny kontakt med deras mail-adress istället? var ligger problemet? hos mig eller motparten? Det är bara vissa man skickar till som det blir så...

Erik Mörner: Problemet i det fallet är inställningarna för Imessage hos den du skickar till (och frå svar från). Imessage är ju Apples teknik för att skicka meddelanden via datatrafik istället för att tvingas betala för varje enskilt meddelande som sms. I inställningarna för Imessage bör du och andra se till att mobilnumret är det avsändarnummer som alltid används oavsett om det handlar om Ipad eller Iphone. Då ska du slippa få svar från olika adresser.

Seg Iphone 4

Erik: Tjäääna! Vad är det som gör att iphone 4 blir så seg med gemförellse med 4s?

Erik Mörner: Oavsett om nu bokstaven S står för Siri eller Speed (eller något annat) så har helt enkelt Iphoen 4S mer processorkraft än föregångaren. I takt med att Apple släpper nya versioner av Ios känns det ju som anpassningen mot äldre modeller allt mer uteblir.

Försvunnet ljud

Stefan: Det händer då och då att knappljudet och högtalarljudet försvinner på min iPhone 5. Ringsignalen fungerar men när jag höjer ljudet så står det "hörlurar" på displayen. Ett par timmar senare fungerar knappljud och högtalare som vanligt igen. Jag har provat återställa mobilen, och då fungerar den normalt, men efter ett tag börjar problemet igen. Och försvinner.

Erik Mörner: Nu spekulerar jag, men det låter ju som att telefonen tror att det är ett par hörlurar anslutna trots att så inte är fallet? Kan det vara något så enkelt som att du bör göra rent hörlurskontakten?

Design på Iphone 5S

Arre: Kommer iphone 5s komma isff  kommer designen skilja sig åt iphone 5

Kalle Wiklund: Senaste ryktet om Iphone 5 S är att den ska komma i augusti. När det gäller design är det alltid svårt att veta i förväg, men om man ser till tidigare S-modeller (som t ex Iphone 4 och 4 S) har dessa inte bjudit på några stora förändringar.

Spela in samtal

Zeke: Hur kan man spela in ett pågående samtal ?

Kalle Wiklund: Det är rätt knepigt. Iphone har en slags spärr som förhindrar två appar från att använda inkommande ljud samtidigt. För en tid sen skrev vi om appen Backupcall, som kommer runt spärren genom att ringa via ip-telefoni och sedan spela in det samtalet. Tyvärr är tjänsten ganska buggig. http://www.mobil.se/nyheter/apptips-spela-in-samtal-i-iphone-1.512832.html

Mutade

Jeorge: Varför är ni mutade av samsung ? Alltså ni säger allt postiv om samsung och allt påstiv om iphone döljer ni , ni är bara en mutad sida!!! Inte rättvis

Kalle Wiklund: Hej! Tråkigt att du inte gillar vår sida. Kan du ge exempel på nåt positivt om Iphone som vi "dolt"?

Sämre videokvalitet

Thomas: Varför när jag skall skicka en video på gmail så minskar telefonen ner den till 2.5 MB när original storleken är 20-30MB min gamla telefon Htc One X minskade bara ner den till 15 MB går det att komma runt så man får bättre kvalitet på filen?

Erik Mörner: Det är en nackdel med Iphone att en del saker bestämmer Iphone åt dig. Tyvärr går det inte att välja bort. Du skulle möjligen kunna komma runt det genom att använda en molntjänst som dropbox för att ladda upp filmen i full upplösning och sedan maila från Dropbox, men det är ju inte helt smidigt.

Design

Delhi: Varför gör inte apple en helt enkelt fett iphone så kan locka  tillbaka sina kunder. Det känns samma desine hela tiden med bya iphone :( 

Erik Mörner: Ja, det är inte särskilt mycket som har hänt med design och grundtanke i Iphone sedan den lanserades 2007. Det känns ju allt mer aktuellt för Apple att tänka om Ios från grunden precis som Apple gör med operativsysstemet i sina datorer.

Låst system

Epic Robin: Vad jag har förstått så byter mestadelen från ios till android pga att ios är för "låst". Att det inte går att ändra och fixa det speciellt mycket. Är det här någonting som det kommer bli ändrat?

Kalle Wiklund: Av tradtion är Ios ett mer "låst" operativsystem. Men om detta kommer att förändras är svårt att säga ...

Musikflytt

Kent: 

Har stora mängder musik i min Ipad. Hur flyttar jag det till Androidtelefon på smidigaste sätt?  

Erik Mörner: Synkar det till datorn och för sedan över det därifrån enklast förmodligen med ett minnskort om telefonen har stöd för det, eller med synkprogramvaran som tillverkaren erbjuder.

Mer om Iphone

Jakob Nordblad: Jag heter jakob och har precis köpt en iphone4 och vill gärna veta mer om den

Erik Mörner: Iphonetidningen som vi ger ut är ju ett utmärkt sätt att lära sig mer om sin Iphone, appar, användningsområden och om du vill ha tips och råd. Titta i den och även på mobil.se finns mycket innehåll du kan fördjupa dig i om Iphone, Ipad, appar och annat.

Iphone vs Galaxy S4

David Klsson: Är det värt köpa nya iphone 5S  eller samsung 4S ? 

Erik Mörner: Nu ber du att vi ska jämföra två telefoner som inte finns ännu, så det är ju svårt att vara särskilt exakt i rådgivningen. Vad Iphone 5S kommer ge är ju ganska osäkert än då länge, men ryktena kring kommande Galaxy 4 är tydligare. Kort sagt vill jag be dig vänta tills produkterna finns, så får vi återkomma med en värdering av funktionerna då, när vi vet mer.

Dela kalender

Jonas Andersson: Hur delar jag min kalender med EN annan person som använder sig av Google? Helst utan 3e parts program / app.

Erik Mörner: Då får du börja med att skapa en privat Google-kalender som du bjuder in den andra personen till. Nästa steg är att lägga till den kalendern i din IPhone eller Ipad och det kan du göra genom att logga in på ditt Google-konto i kalenderinställningarna och aktivera Caldav-synk. Google har instruktioner för inställningar på följande adress: https://support.google.com/calendar/bin/answer.py?hl=sv&answer=151674&to...

Många har Iphone

Anyom: hej varför tror du att det är så många som har en iphone

Daniel Hessel: Det finns många svar på den frågan. Men enkelt uttryckt är Apple riktigt bra på att marknadsföra sina produkter vilket gör att många känner till dem och samtidigt är de väldigt lätta att lära sig använda.

Dra ifrån

Simon Elofsson: Vad tror ni om Apple i framtiden, kommer de dra ifrån igen eller kommer de andra tillverkarna komma närmare och bad tycker ni Apple ska satsa på för att lyckas dra ifrån? 

Daniel Hessel: Svårt att säga, men så länge deras prylar säljer så pass bra som de gör ser de antagligen ingen anledning till att slå på stort så att säga. Sen är väl frågan om de själva hinner "dra ifrån" om försäljningen börjar dala eller om de gör en Nokia och börjar med en förändring alldeles för sent.

Göra något nytt

Tänkaren: Varför börjar ni inte på något nytt. Det känns som att ni gör samma saker heeelllaaa tiden. SAMMA operativsystem och inga specificationer sticker ut.

Kalle Wiklund: Vi ska hälsa det till Apple! Skämt åsido, rent personligen håller jag med om att Apple behöver visa upp nåt riktigt spännande för att vara med i matchen.

Filma i annat format

Malin: Finns det en kamera app att ladda ner till iPad som kan spara filmer som man filmar i annat format än .mov?  Jag jobbar på en förskola och vill kunna se filmerna i våran fotoram som ej stödjer .mov och vi får inte  installera något konverteringsprogram på våran dator. 

David: Kolla in Convert Videos från Ice Cold Apps (28 kr). Den skickar upp videofilen i till en server, konverterar den och skickar den tillbaka, alltså behöver du inte installera något på datorn. Titta även på Simple Video Converter with Dropbox (22 kr) och Ultrafast Video Converter (15 kr) eller The File Converter (22 kr). 

Endast @icloud-adress

Martin: Finns det något som tyder på att man i framtiden ska slippa ha en extern mailadress för sitt Apple-ID och istället helt kan använda sin @me eller @icloud-mail som inloggning och enda adress?

Daniel Hessel: Tyvärr inte, även om det vore förhållandevis enkelt för Apple att lägga till en vanlig registreringsfunktion.

Mindre Iphone

Bugaren: Läste någonstans att iphone kommer att släppa en mindre telefon stämmer det ? en 3.7 tums eller 4.0 tums eller mindre ?

Det är bara ett rykte som cirkulerat. Tidigare Iphones är ju mindre och eftersom rådande trend är att göra större och större skärmar så är det kanske inte så troligt, men man ska aldrig säga aldrig. 

Då avslutar vi chatten för idag, tack för alla frågor