CES-chatt

Läs Mobils svar på era CES-frågor

CES-mässan i Las Vegas är i full gång och nyligen stod Mobilredaktionen redo att svara på dina frågor om allt nytt som lanserats. Det handlar framförallt om Androidenheter och vi har även fått se många armband som ska hjälpa dig hålla koll på liv och hälsa.

Publicerad Uppdaterad

Bästa batteritiden

Kristoffer: Hej! Är på jakt efter en ny smartphone och det absolut viktigaste är batteritiden. WP8 eller Android är det som gäller för mig och de enda ytterligare kravet är minneskort möjlighet och minst 720 display. Vad rekommenderar ni då?
Elias Nordling: Vi har fått riktigt bra batteritid på bland annat Samsungs Galaxy S4 när vi mätt.

Ingen Galaxy S5 på CES
burken: kommer galaxy s5 lanseras på ces eller under mwc nästa månad
Elias Nordling: Inte på CES i alla fall. Kanske på mobile World, kanske redan dessförinnan om ryktena stämmer.

Ännu ingen uppdatering av Note 8
tompa: Min fråga gäller Samsung Galaxy Note 8. Är någon uppdatering av Android version på gång?
Kalle Wiklund: Jag har precis kollat med Samsung, och det finns tyvärr ingen information om en Androiduppdatering till Galaxy Note 8.

Ny design för Mobil
Venna: Blir materialet på alla nya tidningar likadant som på nummer 1/2014? Tack för en bra tidning om mobiler!
Elias Nordling: Det är planen. Vad tycker du om det?

Svagheter hos Nokias lurar
nokian: Tyvärr ingen CES nyhet fråga-men Nokias lumia lurar 920/925 -har dess svagheter rättats till med de senaste windows o  Nokias uppdateringarna  kommer nya kända  framtida uppdateringar ge dem mer funktoner o förbättringar t ex batteritid bildkvalite o prestanda
Elias Nordling: De största svagheterna i mitt tycke som kvarstår är kalendern, webbläsaren och att det bara är en volymkontroll för samtliga funktioner. Volymkontrollen ryktas fixas i nästa stora uppdatering, de andra får vi se.

Så mycket kostar Samsungs nya plattor
XLSURF: kommer det stora surfplattor 12-13 tum  nu i år på mässan? i vilket prisspann  i dollar ligger de i?
Kalle Wiklund: Samsung har lanserat två 12-tumsplattor. Note 12.2 kommer att ligga på 7 500 kronor för wifi-modellen, och 8 500 kronor för 4G-versionen. När det gäller Galaxy Tab Pro ska 4G-modellen kosta ca 7500 kr, och wifi-varianten 6500 kr. Det handlar alltså om rekommendera priser från Samsung.

Sony nya Samsung?
Bo: Är Sony det nya Samsung och Samsung det nya HTC, eller hur ser trenden ut?
Erik Mörner: Ja om du menar vilka tillverkare det är som har initiativ så känns det nog lite som du säger. Sony tycker jag har växt de senaste åren framförallt sedan de knoppades av från Ericsson och kunde satsa fullt ut på sina "egna" produkter. Det gäller ju framförallt design, vattentålighet och kringtjänster. Samsung tycker jag var på toppen när Samsung Galaxy S3 kom, men nu famlar de lite i blindo. Sen får man ju inte glömma alla nya tillverkare som poppat upp, bland dem nygamla Alcatel samt Lenovo, ZTE och Huawei som alla blir vassare för varje telefon de lanserar. 

Hetaste lurarna på CES 2014
Oboe: Finns det någon vassare roligare telefon som lanserats nu, eller är Sony Xperia Z1 Compact kungen av mässan?
Elias Nordling: Det har inte varit så mycket telefoner, men ZTE lanserade i alla fall Grand S2, Huawei Ascend Mate 2 och Asus en bunt budgetmodeller.

WP-inspirerat gränssnitt hos Note Pro
Notia: Vad är grejen med Samsungs nya stora Note Pro? Det ser ju ut som Windows Phone-paneler i startskärmen?
Erik Mörner: Det finns vissa likheter ja, men det här kallas för Magazine UX och är en nyhet i Samsungs anpassning av Android, för det handlar fortfarande om en Android-platta. Utseendet påminner lite om appar som Flipboard som presenterar innehåll på det här sättet och som användare kan man anpassa upp till fem sidor med widgets och appar på det här sättet. Tre sidor finns upplagda redan från start.

Nexus 5 eller G2 - vilken ska jag välja?
Lars-Olof P.: Hej! LG G2 eller Nexus 5? Jag tittar på Youtube ca 1 h och ringer ett samtal om dagen. sedan ytterligare 1 h till för nöje. Räcker batteritiden vid nexusen? Jag undrar också en eller två saker till, Finns det mera tillbehör/skal till g2 eller nexus? Hur mcket skiljer sig gränssnittet på nexusen och g2? Har LG lagt på allt för mycket saker? Jag vill ha en bra telefon, bra skärm och tillräcklig batteritid. Också några tillbehör. Lutar mest åt nexusen nu men måste fråga proffs. Så vilken skulle ni rekommendera? ( Är kameran på Nexus 5 verkligen så dålig? eller bara i mörker) Tacksam för svar och tack för en bra tidning! :)
Kalle Wiklund: Jag har testat båda telefonerna för Mobil. Skulle säga att just batteriet och kameran är akilleshälar hos Nexus 5. Men det handlar också om vad man har för krav. Kameran på Nexus 5 är sämre än G2:an, men är fortfarande okej och tillräckligt bra om du t ex fotar i bra ljus. Google har dessutom uppdaterat kameramjukvaran sen jag testade luren. Batteriet är lite knepigare. Skulle gissa att Nexus 5 klarar av det du beskriver. Men samtidigt är det frustrerande att behöva ha med sig en laddkabel om man vill vara säker på att telefonen ska klara av en tung dag av användning. Ett tips är ladda ner Qualcomms app BatteryGuru, som ska förlänga batteritiden på enheter med Snapdragon-processorer. LG G2 har superkraftfullt batteri och är en av de telefoner jag testat som haft bäst batteritid. Så det är svårt för Nexus 5 att knäcka det. Men det finns ett annat område som Nexus 5 slår G2:an med hästlängder, i alla fall enligt min uppfattning. Det handlar om mjukvaran. Det finns en del smarta funktioner hos G2 (bland annat kan du knacka på skärmen två gånger för att väcka telefonen), men överlag känns det som LG lagt på alldeles för många funktioner. Gränssnittet känns också för plottrigt och omständligt när det gäller vissa funktioner. Där är Nexus 5 överlägsen. Googles senaste version av Android är helt enkelt den bästa versionen av deras operativsystem, och det känns genomarbetat, enkelt och snyggt. En annan fördel med Nexus 5 är att du kan vara säker på att alltid få de senaste Androiduppdateringarna från Google. När det gäller skärmen är både lurarna kanonbra - men jag skulle säga att G2:an är lite vassare. Nexus 5 är fortfarande riktigt bra, men den har lite sämre svärta och man kan se att läcker lite ljus från sidorna av skärmen. Hoppas att du fick svar på din fråga. Kul att du gillar Mobil! :)

Z1 Compact ute i februari
Richard Kristiansson: Sony Xperia Z1 Compact är väldigt intressant när kommer den ut?
Elias Nordling: Den börjar säljas i början av februari. Tre räknar med att kunna leverera telefonen den 3 februari.

Hetaste phableten på CES
Palle: Vilken är mässans hetaste phablet?
Elias Nordling: Det har inte varit så mycket phablets, men ZTE Grand S2 och Huawei Ascend Mate 2 känns rätt jämnstarka.

ZTE satsar på röststyrning
Hallå: Vad händer inom röststyrning? Något nytt sedan Moto X?
Erik Mörner: Ja, ZTE Grand S2 som visats upp på mässan är den första från ZTE som har deras röststyrning. Den kan du anropa med en speciell fras och den låter dig även ta kort genom att säga Cheese och du kan styra telefonen med rösten när du kör bil för att ha händerna fria. Denna röststyrning ska komma även till andra telefoner från ZTE

Smarta tillbehör
Barrabas: Alla dessa klockor och armband. Fungerar dom med Android, Ios och Windows Phone eller hur går det till. Någon skillnad mellan de olika på det området?
Daniel Hessel: De flesta synkar med Ios och nästan alla med Android. Till Windows Phone är det däremot värre och jag kan inte minnas att jag sett någon av de nyligen utannonserade armbanden som har stöd för det systemet.

Hur står sig CES mot andra mässor?
Cesar: Hur står sig CES som mobilmässa jämfört med andra lanseringstillfällen över året och världen?
Elias Nordling: De tre stora mobilmässorna är i dag CES i januari, Mobile World i februari, och IFA i september. Tidigare var Mobile World den stora dominanten och den är fortfarande den viktigaste branschmässan, men det blir färre och färre telefonsläpp som sker där. IFA har i stället seglat upp som en stor lanseringsmässa, med Sony, Samsung, Asus och Acer som säkra kort. CES är mer svårförutsägbart, vissa år lanseras det massor av telefoner där, andra knappt någon. I år var det ju väldigt stort för surfplattor och mobiltillbehör.

Ringa med klockan
Mats: Hej Vad vet ni om utvecklingen av smarta klockor som fungerar för telefonsamtal utan att ha en vanlig mobil inom blåtandsavstånd?
Elias Nordling: Menar du fullständiga mobiler att ha på armen? De har funnits länge men lider generellt av att du får så rysligt dålig batteritid i en så liten enhet.

Därför skriver vi om mer än bara mobiler
Richard Kristiansson: Hejsan mina vänner!Jag har läst detta väldigt länge och min fråga är svår men missförstå mig rätt. Varför har ni så olika ämnen när mobil har namnet mobil? Är det för att ni inte ser att vi vill ha mer information om telefonerna och batteriet som är det viktigaste för att det blir mobilt? Jag länkar till vad mobil betyder så att ni skall förstå:) http://sv.wikipedia.org/wiki/Mobil
Elias Nordling: Tja, vi skriver om mobiltelefoner och närliggande områden. Tillbehör till mobiltelefoner är inte mobiltelefoner, men det vore ju onekligen konstigt att inte skriva om dem när man skriver om allt om mobiler. Surfplattor är ibland mobiltelefoner, oftast inte, och vi skulle ju kunna skriva om bara de som gick att ringa med men tycker att surfplattor är värda att bevaka, och det känns onödigt att byta namn varje gång det tillkommer en närliggande produktkategori. Se Mobil som ett varumärke, och inte en innehållsförteckning. Om jag tolkar dig rätt skulle du önska dig fördjupad information om just mobiltelefoner hellre än bevakning av närliggande områden. Vi noterar feedbacken.

Tips på ny lur efter G3:an
Emma: Jag måste köpa en ny mobil. har idag en samsung galaxy s3 som jag varit grymt nöjd med. Vad skulle ni rekommendera som kan vara likvärdigt med den möjligtvis bättre kamera? Android är ett stort krav!
Elias Nordling: Jag skulle nästan rekommendera dig att vänta litet. Om ett par månader kommer Samsung, HTC med flera att ha släppt nya toppmodeller. Om du absolut måste köpa en ny nu är ju Samsung Galaxy S4 4g+ den naturliga uppgraderingen, men den är inte helt klockren i mina ögon. Om jag vore du skulle jag jämföra den med LG G2 och Sony Xperia Z1 och ta den du gillar mest. Av dessa har för övrigt Z1 den bästa kameran.

Lurar med Apt X-stöd
Kjell Arvidsson: Få mobiler har stöd för Bluetooth aptx. Några Samsung och HTC vad jag förstått. Hur ser det ut på den fronten med nya mobiler? Trodde det räckte med version 4 , men så verkar det inte.
Daniel Hessel: Sonys Z1 compact har stöd för Aptx, men i övrigt är det ganska tyst om det. Förmodligen är det en teknik som blir mer standard i telefoner under året samtidigt som det kommer fler headsets som stödjer tekniken

Mobil - kolla upp usb-otg!
Micke: Stödet för usb-otg, möjligheten att ansluta t.ex. usbminnen, andra lagringsenheter och kringutrustning direkt till mobiler och surfplattor är ett sorgligt eftersatt kapitel när nya produkter presenteras och testas. Kan ni inte rycka upp er lite och fråga tillverkarna efter den funktionen, och själva skaffa ett lämpligt minne med micro-usb så att ni själva kan testa de produkter ni får i händerna?
Daniel Hessel: Bra förslag! Vi kollar närmare på det

Bästa luren att spela in ljud med
Mårten Granström: Jag undrar vilken eller vilka mobiler som ger bäst ljudupplevelse vid inspelnigar. tex vid körsång eller mindre konserter eller naturljud
Elias Nordling: Svår fråga. Jag vet att Nokia skryter om sin ljudupptagning vid videoinspelning på sin Lumia 1020, men annars är det nog inte ett prioriterat område för tillverkarna. det viktiga med mikrofonen är att lyfta fram tal och reducera allt annat, och det främjar förstås inte nödvändigtvis musikinspelning. Har du provat att ansluta en mikrofon till mobilen?

Tyst om Samsung i media
straker: Det har varit lite om Samsung på CES i media. Någon kommentar på det?
Elias Nordling: Förmodligen för att de inte släppte någon mobil. Fyra surfplattor smäller inte lika högt, även om de är försedda med ett nytt intressant användargränssnitt.

Nytt om Windows Phone
Lennart Söderberg: Hej, Har ni sett några nya leverantörer av Windows Phone?
Daniel Hessel: Nope, det har varit tyst på den fronten under CES tyvärr.

Budgetmobil
Toffe:
Hejj,vilket märke är det som gäller när man ska en halvbudget telefon,asså en telefon som håller och har ett hyffsat pris, har sett påsamsungs gamla goding galaxy s2  men har hört att den börjar bugga efter ett tag, annars så funderar jag även på samsung galaxy core + är den något att ha? :)
Elias Nordling: För prisvärda budgettelefoner skulle jag titta på Huawei och ZTE. De ger en betydligt mer stabil upplevelse i budgetsegmentet än Samsungs billigare mobiler.

Hållbar budgetmobil
olle:
Hej, vilken telefon rekkomenderar ni på hållbarhet,kamera,och snabbhrt till ett budget pris? Tycker att nokia lumia 625 verkar helt ok men är lite fundersam på kameran!? Tack!// olle
Elias Nordling: Den bästa kombination av pris, kamera och snabbhet jag testat nyligen är Huaweis Ascend G740, men den har ännu inte börjat säljas i Sverige. Annars brukar som du säger just kameran vara en svaghet hos budgetmobiler.

Snabbt wifi i Note 12
sergio:
Har Samsung Note 12.2 4G-versionen stöd för ac om jag inte använder 4G hemma och koplar den till routern?
Daniel Hessel: Snapdragon-chippet i Note 12 har stöd för wifi 802.11ac oavsett om du köper 4g-versionen eller ej, förutsatt att din router hemma även har stöd för det då.

Då tackar vi för pratstunden den här gången och så ses vi med nya frågor inom kort