Frågor & svar

Läs Mobils svar på era frågor om Android

På fredagen höll Mobilredaktionen frågestund om Android. Här under hittar ni hela chattloggen med frågor och svar. Håll till godo!

Publicerad Uppdaterad

Tips på kommande Androidplatta

Freddy: Jag är på jakt efter en ny Android surfplatta och har sneglat på nya Sony Xperia Z tablet. Men har också märkt att de andra tilverkarna ännu inte släppt någon info om deras nya tablet flaggskepp? Tror ni att de andra kommer släppa några nya tablets under sommaren. Jag använder framför allt min tablet hemma så jag är framför allt ute efter så bra prestanda som möjligt och 10 tums skärm, vad är er rekomendation då?

Elias Nordling: Sommaren är ingen högsäsong för produktsläpp, och dessutom tar det ofta ett tag från lansering till butik. Möjligen kan Samsung få ut något till augusti. Vill du ha något inom kort tycker jag att Tablet Z är ett utmärkt val.

Ios känns krånligt

Mathew: en fundering bara.vad kommer den allmänna uppfattningen av att iOS "just Works" och att Android är krångligt.det är ju tvärtom enligt mig. förstår det inte riktigt bara..

Kalle Wiklund: Att Ios "just works" låter som nåt som Apples PR-avdelning har spånat fram. Personligen tror jag att det beror på att folk har postiva erfarenheter av Mac-datorer, vilka många tycker har varit enklare att använda en pc-burkar. I och med Iphone kunde Apple sedan ta Mac OS-upplevelsen till en smart mobiltelefon. Men, det här är bara en teori från min sida ...

Gelebönor till Galaxy Tab 2 10.1

Oscar:

När kommer Jelly Bean till svenska Samsung Galaxy tab 2 10.1 (GT-P5100)?

Kalle Wiklund: Tyvärr, varken vi eller Samsung har nån information om det här.

Lanseringen av Galaxy Note 3

Kebab Joe:

Jag är på jakt efter Galaxy note. Tror ni verkligen den kommer presenteras den 20:e juni då tidigare notes har presenterats mycket senare på året?

Kalle Wiklund: Nä, jag tror att vi får vänta på Galaxy Note 3 längre än så. De två första Galaxy Note visades upp på IFA-mässan i Berlin, och den hålls i slutet av sommaren.

Vill läsa mer om svenska Androidappar

Hans Pedersen:

Vad sägs om att ni börjar göra en veckovis eller månatlig dammsugning/genomgång av nya svenska appar till Android?

Kalle Wiklund: Bra förslag!

Hur många uppdateringar ska S3:an få?

Matte:

Hur "högt" tror ni uppdateringar kommer upp till för S3an?

Kalle Wiklund: Svårt att uppskatta. Tittar vi på Galaxy S2 så lanserades den med Gingerbread (Android 2.2.4), och väntar nu på en uppdatering till Jelly Bean (Android 4.1). Enligt källor håller Samsung på att testa Andriod 4.2.2 till Galaxy S3 just nu, och min gissning är att S3:an kan hänga med till nästa uppdatering också.

Letar efter mobil med QWERTY-tangentbord

mikeal: Kommer det några mobiler med stor skärm och riktigt QWERTY. Är så grymt trött på onscreen keyboards...

Daniel Hessel: Tyvärr är det ganska dåligt med tangentbordstelefoner överlag nu för tiden och trenden verkar inte vilja vända på sig. Minitangentbord med bluetooth känns som enda alternativet tillsammmans med moderna lurar idag, men det är ju inte heller riktigt smidigt.

Jelly Bean till Xperia Z

Göte:

Hej mobil! Jag har en sony xperia z och undrar om ni vet när uppdateringen för nästa androidversion kommer? Tack på förhand!

Kalle Wiklund: Det undrar vi också! Sonys allmänna uppfattning lär vara att man bara släpper uppdateringar som tillför nåt för användarna, vilket man kan förstå. Men samtidigt utlovade man en snabb uppdatering till Android 4.2 efter att Xperia Z släppts ...

Nästa uppdatering till Galaxy S3

OLA: Hej  När kommer 4.2.2 til S34G?

Kalle Wiklund: Den förhandsinformation vi har är att uppdateringe ska släppas i juni. Det är dock inte bekräftat av Samsung ännu.

Senaste ryktena om Note 3

Alfred: Hvilken Informasjon har du om Samsung Galaxy Note 3 ?

Kalle Wiklund: Den information jag har rör sig enbart om rykten. Men det sägs att Galaxy Note 3 bland annat ska ha en 13-megapixelskamera med 3X optisk zoom. Det talas också om att telefonen ska ha en inbyggd funktion för antiskak. Men som sagt - det här rör sig än så länge om rykten.

Android 4.2.2-nyheter till Galaxy S3

Ricky: Hej! Jag har en samsung galaxy s3, Och på senare tid har jag hört rykten om att den ska få en android uppdatering till 4.2.2, Och om detta stämmer, Vilka nyheter skulle det då innebära?

Kalle Wiklund: Ja, om ryktena stämmer kommer S3:an bland annat att gå ett nytt gränssnitt för inställningar, stöd för widgets på låsskärmen och en uppdaterad version av S Voice. Här kan du se hur en tidig version av Android 4.2.2 till Galaxy S3 ser ut.

Fråga om Android 5

Roger: När släpps android 5?

David Boda: Från början var det tänkt att den skulle lanseras på Googles utvecklarkonferens den 15 maj i år men så blev det uppenbarligen inte. Förmodligen vill Google att utvecklarna ska hinna få ut Android 4.2 i större utsträckning innan den nya versionen släpps. Som det ser ut nu verkar det som att den kommer lanseras med kommande Google Nexus 5-lur, men det är ingenting som är bekräftat. 

Bästa luren av Xperia Z och Xperia ZR

Rasmus: Vilken telefon skulle ni vilja säga är bäst utav xperia z och zr , tack på förhand

Kalle Wiklund: Vi har inte fått möjlighet att testa Xperia ZR än, så det är svårt att ge dig ett råd här. Vad är du ute efter? När det gäller Xperia Z är det en riktigt trevlig lur. Du kan läsa vår recension av Xperia Z här. Men vilken som är bäst av Xperia Z och ZR är omöjligt att säga innan vi fått testa båda.

Mutitasking på riktigt

Johan: Kommer vi någonsin få ser riktig multitasking där systemet inte sänger ner program?

David Boda: Det beror lite på vad du menar med "riktig multitasking". Menar du alla program startade och igång samtidigt så tror jag inte det kommer att hända på överskådlig framtid. Problemet är nämligen att RAM-minnet inte är obegränsad och när det håller på att ta slut så måste systemet stänga ner appar som går i bakgrunden för att kunna fortsätta att fungera. Apparna som visas i tidigare använda appar är alltså inte nödvändigtvis igång. Förenklat så visas det egentligen bara en skärmdump där men den listan har ingen relevans till appens aktiva eller inaktiva status. Android har blivit mycket bättre på att hantera appaktivitet och därför är det inte längre nödvändigt att stänga dem manuellt (med en "task manager"). Appar kan ligga i dvala och "väckas vid behov". Appar som körs som "service" stängs nästan aldrig av. Apparna kan också tvingas att vara vakna hela tiden och då syns ikonen i notifikationslisten.  

Android 4.2.2 till Galaxy S3

phonegeek: när samsung galaxy s3 android 4.2

Kalle Wiklund: I juni, säger ryktena. 

Undvik appar från suspekta källor

Hevar: Ska man ha ant-virus program när man laddar ner appar från Android market? Har en S4

Elias Nordling: Det är teoretiskt möjligt att råka ut för virus när du laddar ner appar från betrodda källor, men det är mycket osannolikt. Själv har jag aldrig lyckats dra på mig något virus på mobilen, trots att jag laddat ner mycket skräp i tjänsten. Mitt tips är att du kollar vem som jagt upp appen innan du laddar ner. För att vara riktiga Angry Birds ska den vara från Rovio osv.

Fråga om Android 4.2.2 

Haider: När kommer android 4.2.2? och vad är den bästa 3D spel på google play just nu?

Kalle Wiklund: Vilken telefon använder du? Android 4.2.2 finns till Galaxy S4 redan nu, och ska enligt rykten vara på väg till både Galaxy S3 och HTC One. När det gäller Sony och LG är det fortfarande lite mer oklart.

När släpps nästa version av Android?

amor: är det säkert att google arbetar med en ny android operatyvsystem. och om ja, vad kommer den heta?

Kalle Wiklund: Tänkte du på vad nästa version av Android kan heta? Mycket tyder på att det fortfarande kommer att vara Jelly Bean (Android 4.3) som gäller. Framåt snackas det om Android 5 - eller Key Lime Pie.

Android mer flexibelt

måns: är android den bästa mobil operativ systemet. eller är den någon annan.

Kalle Wiklund: Det beror helt på vad du gillar! Men jag vet att jag verkligen uppskattar att Android är flexibelt på ett sätt som varken Ios eller Windows Phone är. Ett exempel på det är ju hur enkelt det är att modifiera din startskärm genom att ladda ner en launcher - och då behöver du inte ens låsa upp din telefon för att kunna göra det.

Hur bra är Android - på en skala till 15?

malin: hur bra är android från skalan 0-15. om 0 är dåligast och 15 bäst.

Daniel Hessel: 7,63 på tisdagar. 2,89 på lördagar och en stabil 11,78 på söndagar. Men om det snöar i april lutar det mer åt en 13,74 och då ska vi inte ens tala om vad som händer om det åskar i september.

Problem med wifi-anslutning för SGS 4

Erik: Hej! Flera av mina kompisar har Samsung SGS 4 och de kan inte surfa på mitt wifi. Jag har en D-link DIR655 som router och har läst mig till att det är routern det hänger på. Är detta ett samsung-problem, eller ett Android-problem? Alltså, kommer jag oxå få problem om jag uppdaterar min Note 2? Jobbar Samsung på en lösning?

David Boda: Samsung har sagt att det känner till problemet men påstår att det är D-links router som är boven och inte mobilen. Men söker man runt på forum så finns det personer som påstår att de har Wifi-problem med S4 även med routrar från andra märken. Här på redaktionen hade vi inte några problem med vår router och S4:a men det är en föga tröst för dig. Någon officiell lösning verkar inte vara på gång. Det första du bör göra är att kolla den att routern har senaste "firmware" (kolla in denna sida). Alternativt påstår en användare att problemet är "n"-standarden och att om man bara kör "b" och "g" så fungerar det. En annan påstår att en (eller flera omstart) av routern löser det tillfälligt i alla fall. Vissa hävdar att om du ändrar routerns wlan-inställningar till att bara sända med "tkip" istället för "aes och tkip" så löser det problemet. Tyvärr har vi ingen möjlighet att testa åt dig eftersom vi inte har din router-typ men jag hoppas att något av ovanstående löser dina problem.

Utlovad trådlös laddare dök ej upp

svempa: s4 har kommit med trådlös laddning nu men vad hände med s3:s utlovade trådlösa laddning och vad hände med den utlovade snabbilladdaren?

Daniel Hessel: Nedlagd sist vi frågade Samsung. De var tydligen inte nöjda med hur det fungerade och sen blev det för sent i produktcykeln för att släppa laddaren.

Androidfavoriten just nu

Bo 58: Bästa  Androidluren  för  tillfälligt

Kalle Wiklund: Min personliga åsikt? HTC One är en riktig goding. Ruskigt snabb och med en fantastisk skärm!

Synka musik från gammal Ipod

Erik J: JAg har många låtar på en gammal iPOD som jag skulle vilja flytta över till min brand new Galaxy S4. Hur flyttar jag de lästast till andorid? Tack för svar!

David Boda: Synka Ipoden med Itunes, gå till mappen där musikfilerna sparas (på mac kan det vara: "användare"/"användarnamn"/"musik"/"Itunes"/"Itunes Media"/"Music". På Windows XP: "\Documents and Settings\användarnamn\My Documents\My Music\iTunes\". På Windows 7: "\användarnamn\My Music\iTunes". Koppla in S4:an till datorn med en usb-sladd, öppna filhanteraren (Utforskaren på PC, Finder på Mac), skapa ny musikmapp eller öppna en befintlig och sen kopiera & klistra in.

Play Music till Sverige?

MEG: När kommer play music komma till sverige?

David Boda: Menar du den Spotify-liknande strömningstjänsten? Därom tvista de lärde. Ingen har en aning helt enkelt. Själva Google play music-appen går att installera men då får du bara tillgång till musikmolnlagringsdelen.   

Byte från Iphone till Android

Lasse: Hej, jag ska byta från iphone till android och undrar om bästa sätt att få med sig kontakter. Jag har gmail och visst går det att synka med google? 

Elias Nordling: Ja det går bra. Om du matar in ditt Google-konto i Iphone och väljer att kontakter ska synkroniseras så har du dem i gmail. När du sedan loggar in på din Androidmobil får du dem direkt till mobilen.

Test av bil-handsfree

Per-Olof: Hej 1.Jag skulle vilja att ni testar bil-handsfree satser för telefoner, gärna med fm-sändare. Några planer på detta?

Elias Nordling: Vi har inte haft några planer på det men det är ett bra artikeluppslag som vi ska sätta upp på listan.

Bra app för nätverksskrivare

P-O: 2. Finns det någon bra app som fungerar med alla nätverksskrivare. Jag har inte hittat någon bra, den bästa jag provat skriver endast ut i svartvitt?

Elias Nordling: Vad jag vet finns det ingen sådan app, tyvärr.

Tyskt förbud mot lurar utan utbytbart batteri

P-O: detta gäller väl inte endast androider men i alla fall. 3. Vet ni hur det gick för förslaget i Tyskland att förbjuda mobiler utan bytbara batterier?

Elias Nordling: Jag vet inte hur det gick för förslaget, men Iphone såldes i alla fall fortfarande i Tyskland när jag var där för tre veckor sedan.

Plånboksfodral

P-O: Vet ni om det finns ”plånboksfodral” som passar med det större batteriet till samsung S3 LTE.

Elias Nordling: Jag kan inte påstå att jag känner till någon. Låter som en knepig kombination.

Vad innebär kryptering?

Kryptering: Hej :) I android så kan man kryptera.. 1. Vad innebär kryptering? 2. Vad är fördelarna och nackdelarna? 3. Idag har jag en pinkod till min android ( samsung galaxy s2), vad är skillnaden mellan en pin-kod och kryptera mobilen?? Känns som det är samma sak? 4. Smsar och ringer jag annomyar när mobilen är krypterad? Jag hoppas att min mail, sms i alla fall kan bli anonymare, eftersom jag tänkte bland annatr ha mail kontankt med en physkolog och jag hade kännt mig bekvämare ifall jag kände mig annonym :) Jag kanske förväxlar kryptering med VPN.. Jag är inte teknisk av mig, speciellt inte när det gäller mobiler, men jag värnar om min intergritet och annonymitet. Jag är jättetacksam för svar från er på redaktionen och/eller er andra i kommentarsfältet.

Elias Nordling: 1. Kryptering innebär att all data sparas i ett format som kräver en kodnyckel för att läsas. Dagens krypteringsalgoritmer är så pass bra att det kräver mycket datorkraft och lång tid att knäcka de koder som används. 2. Fördelen är att du inte behöver oroa dig för att någon kommer åt hemlig information på din mobil, nackdelen är att det går långsammare att spara och komma åt data eftersom den måste krypteras och dekrypteras. Jag kan tänka mig att även batteritiden påverkas. 3. Nej det är egentligen två olika saker. Har du krypterat data men någon har din pin-kod och din telefon kommer han ändå åt allt ditt innehåll. Men om du inte har krypterat och blir av med telefonen kan man till exempel ta ur minneskortet och komma åt innehålet på det ändå. 4. Nej, men det finns andra sätt att skicka anonyma SMS. Det enklaste är nog att köpa ett kontantkort som endast används för det ändamålet.

Köpa appar med kontantkort

kontantkort: Hallå! Jag funderar på att köpa en smartphone och använda mig av ett oregisterat Telenor kontantkort och ladda den med en prisplan, så jag får ett saldo på simkortet.. Till frågan: Kan jag köpa appar för saldot hos Googleplay och amazons app butik? Eller måste jag registera mig hos Telenor och/eller wywallet? Jag hade tänkt köpa appar för saldot, så att pengarna inte försvinner på en gång när prisplanen går över till basprisplan ;) Förresten gäller samma sak för de andra operatörena? Kan inte ni på mobil göra något repotage eller artikel angående vilka operatörer som tillåter att man köper appar för saldot? :) Fråga man hos operatörenas kundtjänst så vet de oftas inte sådant ;)

Elias Nordling: Vad jag vet finns det ingen operatör som kan dra från saldot på ett kontantkort när man köper appar. Däremot kan man åtminstone med Tre få kostnaden för appar dragen på fakturan.

Billig surfplatta som går att ringa med

Google: Hej! När tror ni det kommer en mobil eller surfplatta ( som det går att ringa vanliga samtal med) som är en nexus ( eller som i alla fall får alla uppdatering meddesamma, som googles version av samsung galaxy s4 och htc one) som kommer ligga under 2000-2500 kr? Surfplatta ska i så fall också ha 3g, men det måste väl den ha, när jag tänker efter, eftersom det annars bli svårt att ringa vanliga samtal med den. Hade nexus7 gått att ringa vanliga samtal med och det kostar under 2000-2500 kr då hade jag köpt den :) Men som det är nu så väntar jag.. Kan Moto x från motorola uppfylla mina krav?

Elias Nordling: Asus Fonepad är snarlik Nexus 7, kostar 2300 kr och har telefonfunktion. Asus gör mycket små ingrepp i stock-Android, och brukar därför vara snabbare än alla andra på att få ut system, men 4.2 till Fonepad är än så länge bara utlovat.

Finns det HIFI-lurar?

P-O: vilken telefon är "mest" HIFI, på riktigt och inte bara i reklamen? Ni borde nämna mer om det i era tester

Elias Nordling: Ingen mobiltelefon är Hifi. Så små högtalare som en telefon har är fysikaliskt oförmögna att återge bastoner. Samtidigt kan de flesta telefoner leverera ljud med tillräcklig kvalitet för att det ska låta riktigt bra om man kopplar in ett par audiofil-hörlurar.

Skaffa Androidappar utan Googlekonto

Android app: Hej! Hur kommer det funka med andra OS som kan köra android appar.. Jag hade gärna viljat kunna skaffa appar utan att behöva regsitera ett google-konto. Finns det en framtid där man genom andra OS eller android inte behöver registera ett google konto och kan ändå skaffa android appar ( och självklart på ett lagligt sätt )? Jag ogillar att behövav registera mig, jag registera mig helst så lite som möjligt överallt.

Elias Nordling: Jag kan inte se framför mig en sådan utveckling.

Hur bra är Galaxy Note 8?

jan: skall man köpa en samsung not 8 är den bäst av 8tums?

Elias Nordling: Note8 är väl den ENDA 8-tumsplattan med Android, och därmed per definition bäst. Jämför du med 7-tumsplattor finns däremot flera intressanta alternativ såsom Nexus 7 och Asus Fonepad.

Flash och SVT Play

Flash: Hej! Jag har en orootad samsung galaxy s2. Jag har inte ändrat något med mobilen från när jag köpte den. Jag har inget google-konto/gmail ( och vill inte ha) Räcker det att jag skaffar flash från adobes sida, eller måste jag ladda ner någon speciell webbläsare? Jag vet inte vad det är för webbläsare som ingår från början i s2:an, men det är väl knappast google crome, eller? Vilken webbläsare är det som behövs för flash, eller är det skitsamma? Jag vill ladda ner flash, för jag vill kunna kolla på svt play, och andra play-kanaler utan att skaffa något google-konto. fråga 2: Adobe stödjer väl inte längre flash till mobilen med uppdateringar och säkerhetsfixar och så va? Är det en risk för mig att använda min mail, och annat känsligt, ifall jag laddar ner flash från adobes sida.. är det säkerhetsrisk? Är hjärtligt tacksam för svar

Elias Nordling: Standardwebbläsaren i S2 är inte Chrome och har stöd för Flash. Du behöver förmodligen senaste versionen av Flash till mobilen för att köra www.svtplay.se, om ens det räcker. Kan du hitta den och ladda ner från Adobes hemsida, så gott så. Annars kan du ju alltid skapa ett separat google-konto enkom för att ladda ner SVT Play som du sedan aldrig använder igen. 2. Flash till mobilen har mycket riktigt slutat utvecklas, och just därför utgör det inte heller mycket till säkerhetsrisk, när färre och färre använder det är också intresset att hacka det mindre.

Köpa mobiler via Google Play Store

danne: när kommer  Google play store til sverge  !   Som America kan köpta Nexus mobil via Google play store ! 

Elias Nordling: Det är inte säkert att den alls gör det. Det beror på Googles bedömning om det är värt besväret att sätta upp bankkontakter mm för en så liten marknad.

Här klår Ios fortfarande Android

Dennis: Vilka funktioner är fortfarande IOS bättre på än Android?

Elias Nordling: Det grafiska flytet i varje del av systemet, samt utvecklingsverktygen för app-utvecklare som underlättar att göra riktigt snygga appar. Och Lightning-kontakten är bättre än micro-usb.

Tips på het Androidlur

D Jöns: Vilken är vårens hetaste Androidtelefon? Roligaste spelet just nu? Bästa kameran på en Androidlur?

Kalle Wiklund: Jag har ett gott öga till HTC One. Bästa Androidspelet just nu är Blip Blup. När det gäller mobilkamera skulle jag säga att Sony Xperia Z är vassast.

USB-laddare till Iphone

P-O: varför står det att vissa laddare är för iphone? USB är väl USB finns det något som gör att de inte fungerar med android om man pluggar in rätt kabel i usb-porten?

Elias Nordling: Laddarsladdar är specifika för Iphone då deras telefonkontakt inte är den micro-usb som alla andra tillverkare använder. Men själva laddaren går bra att använda med annan sladd.

Snålt med minne till Galaxy S3

P-O: Varför kom inte Samsung S3 med mer minne än 15Gb, gillar de inte Sverige?

Elias Nordling: De kanske väntar sig att svenskar har bättre koll på minneskort? Själv har jag ett 64 GB minneskort utöver det inbyggda 16 GB.

Kalenderpåminnelser på valbart klockslag

P-O: Vet ni någon kalender där man kan sätta påminnelsen på ett valbart klockslag? Alla jag tittat på ställer man på viss tid före händelsen. jag vill ha en påminnelse på morgonen innan jag åker till jobbet och måste då räkan ut hur länge det blir, onödigt struligt. kalendern i SE satio hade den funktionen.

Elias Nordling: Jag känner inte till någon sådan app på rak arm, men du kan ju alltid sätta ett återkommande alarm på den tiden, med tillhörande text.

Android 4.2.2 till Galaxy Note 2

Danne: när kommer ny uppdatering till Galaxy note 2  !   får den samtidigt som S3 får sin 4.2.2 ? ?    

Kalle Wiklund: Man kan ju alltid hoppas. Men jag har inte läst några rykten om att Android 4.2.2 är på väg till luren. Från Samsungs sida har man inte gått ut med någon officiellt information om att telefonen ska uppdateras.

Uppdatering av Acro S

Mario: När får sony acro s jelly bean?

Kalle Wiklund: Sony skrev så sent i går på Twitter att uppdateringen är på gång. När den uppdateringen når svenska användare är dock oklart. Håll utkik på mobil.se, för så fort vi vet nåt publicerar vi en artikel där!

Apdater till hörlurar

P-O: Finns det adaprar till hörlurar där man kan samsung S3 med andra hörlurar än orginalet. Jag har ett par Shurelurar och deras kablar har bara en svarsknapp?

Elias Nordling: Ursäkta, jag förstår inte riktigt frågan. Vill du ha mer än en svarsknapp, eller är det svarsknappen som inte fungerar?

Android 4.1 till Galaxy Tab 2 10.1

Nexus: När kommer 4.1 uppdateringen till galaxy tab 2 10.1 till sverige

Elias Nordling: Den ska finnas tillgänglig nu. Har du provat att koppla ihop sufplattan med datorn och Samsung Kies? Ibland dyker inte uppdateringarna upp over the air.

Apdater till hörlurar, del 2

P-O: Ang hörlurssladd: jag är ute efter att kunna spola framåt och bakåt samt svara på samtal, så som orginalsladden som sitter på orginallurarna. Till Iphone finns det adaptrar där man kan byta ut hörlurarna till nåra bättre men ha kvar alla funktioner som orginalen har. Hoppas jag förklarade bättre nu.

Elias Nordling: Aha, jag förstår. Jag har inte kunnat hitta några adaptrar, men jag har för mig att jag sett tredjeparts-headset som stödjer dessa funktioner.

Kalle Wiklund, webbredaktör: Många frågor i dag! Tack till alla som har medverkat. Och med det stänger vi dagens chatt. Nu tycker jag att vi tar helg. :)