Frågor & svar

Läs Mobils svar på era frågor

På onsdagen höll Mobilredaktionen chatt med er läsare, och svarade bland annat på frågor om när nästa Nexus-lur kan tänkas komma, vilken mobil som är populärast och nya Lumialuren har FM-radio. Nedan hittar ni alla frågor och svar.

Publicerad Uppdaterad

Skillnad på Ipad och Ipad

Berunka:

Hej, ipad5 när kommer den? Skillnad mellan iPad 4 och iPad 5?

Erik Mörner: Jadu, svårt att säga. De senaste ryktena om nästa Ipad har ju talat om att den ska bli tunnare och lättare, en ny design alltså. Eftersom de senaste uppdateringarna av Ipad varit blygsamma låter ju det logiskt att Apple gör en större uppdatering. Jag skulle gissa att nya Ipad kommer i slutet av sommaren.

Hemligt Samsung

Patricio:

Hej! Ja har en samsung galaxy s3. Ja undrar om det kommer någon ny android-uppdatering?

Erik Mörner: Det vet ju egentligen bara Samsung och i dagsläget har de ingen information att dela med sig av gällande kommande uppdateringar.

4.2 till Xperia Z

Rasmus:

När kommer android 4.2 till min xperia z

Kalle Wiklund: Vi kan tyvärr inte svara på det. Sony har tidigare utlovat en snabb uppdatering av Xperia Z till Android 4.2, men det ser ut som att vi kommer att få vänta på den uppdateringen ett tag till.

Tålig Galaxy S4

Undran?

: Hej, det påstås att det ska komma en S4 som ska vara ip-klassad dvs active, kommer verkligen en sån mobil tror ni eller är det antagande? om nu det blir active kommer man kunna byta mobilbatteri precis som S4 eller ej bytbar batteri som sony xperia z 

Erik Mörner: Samsung är ju mästare på att spinna vidare på befintliga produkter, så det skulle inte förvåna mig om det kom inte bara en S4 Mini utan även de S4 Zoom och S4 Active som det talats om.

LG och nya Nexus

åke:

kommer det någong ny nexus telefon snart?

Erik Mörner: Det senaste jag hört är att det ska vara på gång en ny Nexus och att det är LG som gör den, precis som de hade ansvaret för Nexus 4. Det här handlar dock inte om några officiella uppgifter så vi får väl vänta och se.

Mest populära

anyom:

vilka är dom populäraste mobiltelefonerna

Erik Mörner: Hej Anonym! Enligt prisjämförelsesajterna Prisjakt och Pricerunner är det Samsung Galaxy S4, HTC One, Iphone 5 och Samsung Galaxy S3 som är de mest eftersökta just nu.

Blixtrande Nokia

Björn:

Är det någon mobil från Nokia med Riktig blixt (xenon blixt) som kommer att säljas i Sverige?

Erik Mörner: Nej det verkar det inte vara. Det är ju bara Lumia 928 som har riktig blixt och den säljs bara genom operatören Verizon Wireless i USA. Det tyder väl i och för sig på att tekniken finns där och en variant kan säkert lanseras även för den eurpeiska marknaden inom kort, kanske någon gång under sommaren som Nokias smartphonechef Jo Harlow antydde under presentationen av Nokia Lumia 925 i London.

3D och spelspecial

Alex:

LG gjorde en mobil med 3d-kamera , känns som att flera mobiltillverkare tvekar med att utveckla sådana tekniker. Är det för att det kostar? Xperia play tog gamingen upp på en ny nivå men tillverkningen dog sen? Känns som att man testar sen slutar testar, är det för lite respons från köpare? Tillverkare verkar lita på sin teknik för mkt, alla telefoner ser idag ut som samma telefon fast med bara ett annat märke.. Vill ha nått nytt 

Erik Mörner: Ja anledningen till att varken 3D-mobilerna eller Sonys spelmobil fått efterföljare är ju att efterfrågan och responsen från kunderna inte varit tillräckligt stark. 3D var ingen hit för LG och spelen har ju istället levt vidare inom Sony genom att mobilerna blivit Playstationcertifierade. Jag håller med om att många telefontillverkares modeller är rätt lika och anledningen är ju att de flesta bygger på teknik från samma underleverantörer. Det är svårare för tillverkarna idag att sticka ut på hårdvarusidan.

Uppdatering till Galaxy S3

Chrill-Meister: När kommer de nya uppdateringarna till s3 och vet man hur mycket av det roliga som finns i s4 som kommer till s3?

Erik Mörner: Samsung själva hälsar att de i dagsläget inte kan bekräfta vilka Galaxy S4-funktioner som kommer bli tillgängliga i andra Galaxy-telefoner, men att de kommer meddela så snart den informationen finns tillgänglig. Ska jag spekulera tror jag att de flesta nyheterna i S4 förblir S4-specifika, så att det fortfarande finns någon anlending för till exempel en S3-användare att uppgradera. 

Blackberrys lansering i Sverige

Mats:

Vet ni hur Blackberry kommer att lanseras i Sverige? Är intresserad, men det verkar vara få som levererar, förutom Webhallen. Kommer ni att testa den nya Q10;an?

Daniel Hessel: Blackberry själva verkar sikta mest på att säljas via operatör, där i alla fall Tre har den ute bland vanliga konsumenttelefoner. Q10 är på väg in, så vi lovar att testa så snart den dyker upp.

Mobil mutade?

george:

varför är ni mutade av , samgung (hur mycket betalar er samsung för att ni ska göra de reklam ?) jag har märkt klart och tydligt på era artiklar att all positiv information om samsung blir publiserad på er sida men inte det negativa informationen , vilket tyder klar och tydligt att ni är ingen rättvis sida , utan ni publiserar det informationen det ni vill och dölja det negativa info om samsung !

Erik Mörner: Hej George. För att tala klarspråk med dig så är vi inte mutade av Samsung elelr någon annan tillverkare för den delen. Det vi skriver, positivt som negativt, om mobilbranschens aktörer är våra egna åsikter och då baserade på redaktionens samlade erfarenhet, vi har ju funnits som tidning sedan 1995. Har du någon mer kritik eller frågor är du alltid välkommen att diskutera i chatten eller genom att höra av dig direkt till oss.

Inget om X Phone

Andreas:

Nått nytt om motorola x phone.

Kalle Wiklund: Tyvärr inte. Tidigare rykten sa att telefonen kanske skulle lanseras på Google I/O, som hålls senare i dag onsdag. Nu verkar det inte bli så. Istället talas det om att telefonen ska lanseras i juli. Men allt det här är bara obekräftade uppgifter än så länge.

Så få dubbel-sim

Kenneth:

Hej! Varför vill inte Dom stora tillverkarna använda sig av dubbelsim på sina mobiler.

Erik Mörner: Vi brukar också fråga det och svaret vi brukar få är att efterfrågan finns där, men att den inte är tillräckligt stor för att man ska kunna satsa på sådana produkter i Skandinavien. Det är betydligt vanligare i Asien.

Motorola borta

Göran:

Har motorola lagt ner i sverige och varför uppdaterar man inte razr här i norden

Erik Mörner: Stämmer, Motorola har ingen mobilförsäljning i Sverige längre. Ansvaret för uppdateringar ligger väl på Motorola globalt då, men intresset verkar ju ganska svalt som du själv säger.

Note 3 i sommar

Rickard D:

Finns den några uppgifter om Galaxy Note 3? När den kommer och om den kommer ha trådlös laddning t.ex.

Erik Mörner: Nä, inga officiella uppgifter. Samsung har ju testat trådlös laddning en del, men börjar först nu komma i mål. Jag skulle gissa att Note 3 kommer i slutet av sommaren på IFA-mässan i Berlin. det var ju där som Note 2 lanserades förra året. Har den inte integrerad trådlös laddning så kommer det säkert erbjudas i form av ett tillbehör eller extra skal.

Lillebror till HTC One

Olle:

vet ni något mer om HTC M4?

Kalle Wiklund: Nja, det handlar mest om rykten. Men det snackas i alla fall om telefonen ska bli en slags lillebror till HTC One. M4-modellen ska ha en 4,3 tum stor hd-skärm, ha en dubbelkärnig processor och samma formspråk som HTC One med en unibodykonstruktion i aluminium. Förhandssnacket säger att HTC M4 ska släppas någon gång under årets andra kvartal.

Uppdaterad Xperia Z

Rasmus:

När kommer den nya uppdateringen till xperia z ni hittar en länk på swedroid.se

Erik Mörner: Uppdateringen som Xperia Z har fått i Frankrike är inte den efterlängtade till Android 4.2. Inte heller i Frankrike har Sony Mobile sagt så mycket mer än att det är under utveckling.

Välja topplur

ulfb:

s4 eller htc one?

Erik Mörner: Jag fick den frågan av en kompis som har en Galaxy S3 nyligen. Jag svarade HTC One på grund av formgivning och materialval samt att den ju innebär ett större steg med mer nya saker jämfört med en Galaxy S3. Men båda telefonerna är bra skulle jag säga. Valet har att göra med vilka egenskaper du prioriterar.

Uppdatering till WP8

Lars Ivarsson:

Blir det FM-radio i nya Nokia Lumia 925? Har sett olika uppgifter om detta.

Erik Mörner: Japp, den har FM-radio. Samtidigt som Nokia presenterade Lumia 925 så släppte Microsoft information om en uppdatering av Windows Phone 8 som ska släppas i sommar. Bland annat så innehåller den en funktion som aktiverar FM-radio inte bara i Lumia 925 utan även i andra mobiler med Windows Phone 8. Det är alltså en återkomst av en funktion som fanns i första versionen av Windows Phone och som många användare efterfrågat.

GPS utomlands i Lumia

Josef Myndel:

När kommer tester för Lumia 928 resp. 925 ?  Fins det nu apar WP för SVT ?  Om jag köper Lumia, kostar mig data i utlandet om jag använder GPS t.ex. i Österike ?

Erik Mörner: Lumia 928 kommer bara ut i USA så den kommer vi nog inte kunna testa. Lumia 925 kommer till Sverige först i slutet av året, så risken är att ett test av den dröjer. Med Lumia kan du använda kartor, navigering och gps i utlandet utan att det kostar något. Förutsättningen är att du stängt av datatrafik och att du i förväg laddat ner alla kartor du behöver via wlan. GPS i sig behöver ju aldrig datatrafik även om tillgången till datatrafik kan göra att GPSen hittar din position lite snabbare.

Androider med tangentbord

Joakim Uppsäll-Sjögren:

Hej Mobil. Jag letar efter en telefon med fysiskt qwerty tangentbord helst under skärmen (tänk SE P1 eller BB Q10) med android 4.0 eller senare eller WP 8. Det är svårt att hitta behöver hjälp. Den jag söker telefonen till behöver pga funktionsnedsättning fysiskt qwert tangentbord som desutom helst inte ska vara så ömtåligt dvs ledat etc. Tack på förhand Joakim

David Boda: Tyvärr så är mobiler med fysiskt tangentbord inte direkt heta bland tillverkarna. De finns helt enkelt inte så många som ens gör dem längre. Den enda jag kan komma på i dagsläget är Motorola men de är inte så aktiva i Sverige. Du kan dock kanske beställa från USA (så länge luren inte säljs via en operatör) men då får du och tänka på att du inte kommer att få uppdateringar och att 4g-lurarna kör på 1900 Mhz-bandet. Kolla på www.motorola.com för aktuella modeller. Photon Q har exempelvis Android 4.1. Det kan också finnas äldre modeller från andra tillverkare som har fått mjukvaran uppdaterad men jag vet inga konkreta exempel på rak arm.  

40 frågande

Nyfiken_:

Hur många skriver in frågor till er, ungefär, under en chatt? :)

David Boda: Det varierar. Idag är det väl ett 40-tal personer.

Plast i metall-Lumia

kall8:

ramen på nya lumia 925 är aliminium men vad är bakstycket av ? har hört att dom sagt samma plast som 920 fast blank !?

Daniel Hessel: Bakstycket är i plast precis som hos 920.

Köpa appar av operatören

Saldo:

Hallå! Jag läste härromdagen någonstanns på nätet att man nu kan köpa appar i Google play med sitt kontantkort.. Stämmer det? Jag tänkte skaffa ett oregisterat kontantkort och hade hoppas på att jag kan köpa appar utan wywallet och så att jag kan betala med mitt saldo.. Det hade varit trvligt ifall man kunde ladda mobilen med en billig prisplan för att sedan när det blir dyr taxa köpa appar för pengarna :) Hellre det än betala typ 2 kr minúten som basprisplan innebär ;)

ErIk Mörner: Hej, det beror på vilken operatör du har. I Sverige är det bara Telenor som erbjuder dig att betala med mobilfakturan eller kontantkortets saldo. Här skriver Google om tillgängliga betalningssätt.

Skydda i efterhand

Repa på mobilen:

Hej! Jag har en Samsung galaxy s2 ( som jag inte har något displayskydd på), som jag fått en repa på. Det är en regnbågsfärgad repa, kan repan, eller i alla fall själva regnbågsfärgen försvinna/dämpas om jag nu i efterhand sätter på ett displayskyd? I så fall vilket typ av skydd ( copter, belkin, billigt ebay-skydd, etc) är då bäst för att dämpa repan? Ps. Regnbågsfärgen syns bara på vita/ljusytor.

David Boda: Förmodligen är det försent att göra något åt det. Vare sig repan eller renbågsfärgerna kommer att försvinna för att du sätter på ett displayskydd.