Stor uppdatering

Läs om nyheterna i Windows Phone 8.1

Action Center, digitala assistenten Cortana och företagsfunktioner. Windows Phone 8.1 innehåller flera viktiga nyheter.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft valde att smälla av ett riktigt fyrverkeri när utvecklarmässan Build 2014 började på onsdagen.

Först ut bland nyheterna att visas upp var nämligen nya Windows Phone 8.1. Ni som har följt spekulationerna innan mässan gick igång - ja, ryktena om ett nytt, mer dynamiskt notisflöde visade sig vara sanna. 

Så funkar Action Center

Den nya funktionen har fått namnet Action Center. Tanken är uppdateringar om mejl, sms och andra notifieringar ska samlas på ett och samma ställe - precis som vi sett i liknande lösningar först hos Android och sedan Ios.

För att komma åt Action Center behöver du svepa med fingret nedåt från toppen av skärmen. När det väl dyker upp ett nytt e-postmeddelande eller sms kan du svara på direkt från Action Center, eller välja att ignorera meddelandet (och andra notiser) genom att svepa bort det. Den nya interaktiva statusraden innehåller också snabbgenvägar till inställningar som exempelvis flygplansläge och blåtandsfunktionen.

Dessutom har Windows Phone 8.1 fått en mer anpassningsbar låsskärm. I grund och botten handlar det om en ny uppsättning API:er, som ska göra det möjligt för tredjepartsappar att göra mer ”interaktiva och unika” saker direkt på hemskärmen. Det är numera också möjligt att ha ett fotografi som bakgrund direkt på hemskärmen. Live Tile-brickorna placerar sig sedan ovanpå fotografiet. 

Möt digitala assisten Cortana

Den största och mest intressanta nyheten som Windows Phone 8.1 för med sig är en ny digital assistent, som har fått namnet Cortana. Känns namnet bekant? Det beror på att Microsoft lånat namnet från en karaktär - som händelsevis råkar vara en artificiell intelligens - från kända spelserien Halo.

Kärnan i Cortana utgörs av mjukvarujättens sökmotor Bing, men är också djupt integrerad i Windows Phone 8.1. I praktiken ska det innebär att Cortana gradvis blir ”smartare” ju mer information samlats in om vilka människor du brukar ha kontakt med, hur ditt vardagsmönster ser och vilka vad du sökt efter på webben. Tanken är att hon sedan ska kunna förse dig med kontextuell information beroende på var du befinner dig. Ett exempel på hur det här fungerar är du kan be Cortana att påminna dig om något (exempelvis ”betala räkningar”) när du kommer hem. Användarna kan interagera med den digitala assistenten antingen via en särskild Live Tile-bricka eller Bing-sökfunktionen. Symbolen för Cortana i är en pulserande cirkel, vilken anpassar sin färg utifrån temat som du har valt för din WP8.1-enhet.

Precis som Samsungs S Voice eller Apples Siri är det tänkt att Cortana ska kunna hjälpa dig med diverse dagliga sysslor. Det betyder att hon - ja, vi kallar Cortana för ”henne” för enkelhetens skull - kan hantera vissa grundläggande telefonfunktioner, som att ringa upp kontakter åt dig, sätta alarm, skapa påminnelser, spela upp musik, lägga till kalenderhändelser och göra sökningar.

Under kvällen visade Micrsoft upp två exempel hur hur Cortana faktiskt kan vara användbart. Det första var när Microsoft:s Joe Belfiore bad om tips på bra mexikanska restauranger i närheten. Cortana kunde då lista flera restauranger med höga betyg baserade på recensioner från Yelp. Vid ett senare tillfälle bad Belfiore Cortana att påminna honom att fråga sin syster om hennes nya valp nästa gång de har kontakt. När systern sedan helt ”plötsligt” ringer medan Belfiore står på scenen, kan vi se att lagt på en påminnelse om systerns hundvalp direkt på skärmen när han ska svara.

Från början kommer Cortana endast finnas tillgänglig för amerikanska användare i en beta-version. Den digitala assistenten väntas sedan anlända till Storbritannien och Kina. I nuläget finns det ingen information om när Sverige står på tur.

VPN, kryptering och andra nyheter

Smarta mobiler blir ett allt viktigare arbetsverktyg - såväl hemma som på kontoret. Speciellt i företagssammanhang ställer det nya krav på mobila operativsystem. Ios 7 var en tydlig flört med just företagen, då uppdateringen bland annat förde med sig stöd för automatisk kryptering och möjligheten att konfigurera specifika vpn-inställningar för enskilda appar. Microsoft vill inte tappa greppet om företagsanvändarna.Därför har Windows Phone 8.1 nu fått vpn (virtuellt privat nätverk) och s/mime-kryptering. Det sistnämnda betyder att användaren kan välja om ett meddelande ska skickas i krypterad form eller inte. Det förra är föredra om det gäller känsliga företagsuppgifter, det senare om du skickar ett meddelande till din partner.

Windows Phone 8.1 har också fått utökat stöd för mobile device management-teknik, vilket är glädjande för it-avdelningarna. Det innebär nämligen att it-tekniker har större möjlighet att konfigurera inställningar för flera enheter samtidigt, samt att ta bort appar och annan känslig information från telefoner och plattor med hjälp av fjärradminstration.

Då släpps uppdateringen

Den uppdaterade versionen av Windows Phone för också med flera andra, nya verktyg i form av funktionerna Wi-Fi Sense, Storage Sense, Data Sense och Battery Saver. Just Wi-Fi Sense ska hjälpa dig att koppla upp mot nya genom att automatisera vissa delar av anslutningsprocessen. Du ska även kunna bli rekommenderat om vilket nätverk i närheten som fungerar bäst, baserat på användardata. 

Två andra nyheter som är värda att nämnas är Shape Writing, som gör med möjligt att skriva snabbare på det virtuella tangentbordet. I korthet är det här Windows Phones motsvarighet till populära Androidappen Swype. Standardkalendern i Windows Phone har fått en del kritik - inte minst av kollegor här på mobil.se. Microsoft säger sig ha ta till sig av kritiken. Ett omgörning av kalendern gör det nu möjligt att strukturera vyn efter veckor, månader och år. Du kan även svepa mellan dagar med hjälp av en fingergest.

Microsoft har också valt att ge Windows Store ett nytt utseende. Tanken är att det ska bli lättare för användarna att hitta intressanta appar. Det har Microsoft löst genom att introducera ett slags flöde med populära appar som visas direkt när Windows Store startas. Sveper du höger kan du se en lista med appar rekommenderade för dig, baserat på tidigare köp. Användarna har också möjlighet att botanisera bland program i listor utifrån kategori, mest populärt just och bäst säljande appar.

Nya Windows Phone 8.1 kommer att göra premiär i slutet av april, när den första hårdvaran med operativsystem förinstallerad ska anlända. Ni som har prylar med Windows Phone 8 i dag kommer tyvärr att få vänta längre - enligt Microsoft kommer uppdateringen släppas till dessa enheter om ”några månader”.

Källa