Läs svaren

Läs svaren på era Androidfrågor

Nu är fredagens chatt avslutad och du kan läsa alla svaren här.

Publicerad Uppdaterad

Här kan du läsa alla svaren på era frågor om Android som ställdes i vår Androidchatt den 16:e januari.

S6
Hevar: kommer Galaxy  S6 komma?
Elias Nordling: Ja troligen

Lollipop till S5
Maxi: Kommer android lollipop till samsung galaxy s5
Elias Nordling: Det finns att ladda ner via Kies redan nu, även om en del användare rapporterar att de inte får upp någonting när de försöker.

Xiaomi
Arvid: Hur är MI5 mot de andra bästa androidlurarna ??
Elias Nordling: Vi har inte testat Xiaomi Mi5 då den inte säljs i Sverige.

Installera Android
KF: Är det lätt att "installera" en ren androidversoin på en surfplatta för att slippa en massa förinstallerade program som dels tar plats och som inte används.Vill göra en surfplatta så användarvänlig för  seniorer +70år o uppåt . Support förvinner väl men förlorar man garanti möjlighet? finns modelleer med minimal android-vilka(8-10 tum )
Elias Nordling: Jag skulle inte kalla det enkelt och ja, du förlorar garantin. Enklast är det att installera Cyanogenmod, som är en i stort sett ren Androidversion men med fler inställningsmöjligheter. Cyanogen har en steg-för-steg-guide med en app du installerar på enheten. Här kan du läsa mer: http://www.cyanogenmod.org/

Lollipop till Note 4
Jojje Hej, tack för en bra tidning, till min fråga är att om ni vet när Samsung kommer att släppa 5.0 till Samsung note 4? Läste att den skulle släppas Januari/Februari, stämmer detta? Tacksam för svar.
Elias Nordling: Android 5.0 finns till Galaxy S5 nu, och Note 4 kan inte vara långt efter, även om det är fler funktioner som ska anpassas.

Flytta filer
Hans H: När får jag, som enkel användare, åter flytta filer mellan enhetslagring och extSD? Galaxy S4mini, Android 4.4.2.
Elias Nordling: Såvitt jag känner till har Galaxy Mini haft den funktionen sedan säljstart. Kan du utveckla frågan?

G Flex 2
Rasmus: När kommer LG G Flex 2 att börja säljas i Sverige?
Daniel: Mars hälsar LG

DNG
D Joens: Ingen DNG till kameran i Samsung Lollipop? Vore svagt. Går bort då!
Elias Nordling: Ingen aning, men det skulle förvåna mig. Mobiltillverkarna brukar inte vara så intresserade av att ge användaren den kontrollen över bildkvalitén. Man kan ju inte heller välja komprimeringsgrad på jpeg.

Jolla
Bosse: Hej, planerar att gå över till android från Jolla nästa vecka. Det är två saker jag vant mig vid som jag gillar undrar om motsvarande finns inom androidvärlden, nämligen dubbelklicka med pekfingret för att få igång telefonen från låst läge. Det andra smidiga som jag vill ha; dra snabbt uppifrån och ner så stängs applikationen. Finns nåt liknande tro, vänliga hälsningar/ Bosse
Elias Nordling: Dubbelkicka med fingret: Flera tillverkare har liknande funktioner, till exempel Oneplus. LG har nåt de kallar för knock code, där du kan ställa in ett knackningsmönster för att låsa upp telefonen. Det borde funka. Stänga med svep: Detta har jag inte sett i Android. Vill du bara gå ur appan trycker du på hemknappen. Vill du verkligen stänga av appen, vilket sällan behövs i Android, trycker du på multitask-knappen och sveper bort de appar du inte vill ha öppna.

Reseappar
Peter: Jag har nyligen skaffat en sony z3 compact och ska snart ut och resa, har ni tips på några bra reseappar?
Erik Mörner: Det är lite svårt att svara på när jag inte vet vart du ska resa, men ett par tips kan jag ändå ge dig. Nya Google Translate-appen kan numera även översätta skyltar med hjälp av kameran. Foursquare och Yelp är bra för att hitta restauranger, sevärdheter, och annat i främmande städer. Se till att ladda ner offlinekartor i Google Maps innan du åker så kan du hitta rätt utan att använda dyr uppkoppling utomlands. Skype, Hangouts och liknande är så klart bra när du vill hålla kontakt med de där hemma utan att ruinera dig.

Skillnad på Android
jesper broberg: vad är det för skillnad på 4.3, 4.4.2 versionerna på android
Elias Nordling: Den främsta skillnaden är att systemet optimerats för att fungera även på telefoner med mindre minnesmängd, vilket gör systemet mindre tungrott för mobilen. Lite snabbare, alltså. I övrigt är det detaljer som att du kan väcka röststyrning med kommandot OK Google och att du kan välja alternativ SMS-app med mera.

Systemuppdatering
roland: vad innebär systemuppdatering 15.3.a.1.17 hittar ingen info till min xperia L
Daniel: Oftast innebär den här typen av småuppdateringar mest buggfixar.

Android på CES
Björn: Vilka var de mest spännande Android-nyheterna som ni såg på CES-mässan i Las Vegas?
Daniel: Zenfone Zoom kan bli riktigt intressant om den är så bra som Asus vill få det till.

Android på CES
Björn: Vilka Androidtillverkare som vi inte riktigt känner till här hemma gjorde avtryck på CES? Jag menar vad kan vi räkna med kanske kanske kommer hit snart och dessutom är bra?
Daniel: Jag skulle nog säga att Mobile World Congress i början av mars är bättre att hålla koll på för sånt. Det var nästan pinsamt lite faktiskta telefoner på mässan, vilket kändes ganska märkligt för att vara CES. Samtidigt är det en väldigt USA-inriktad marknad, så bara för att en ny spelare visar sig där behöver den inte leta sig till Europa.

Android Wear
Björn: Hur står sig Android Wear i smartklockor jämfört med andra system?
Daniel: För att visa notiser (vilket ändå är det smarta klockor används till i typ 90% av fallen) är det likvärdigt. Personligen gillar jag inte att behöva snacka med klockan för att starta appar utan vill hellre klicka mig fram. Det går att lösa i Android Wear via tredje part, men det hade varit ännu bättre om såna funktioner fanns med från början som det gör till många andra smarta klockor.

Facebook-fel
Varre: Får tillåt åtkomst meddelandet varje gång jag loggar in på mitt facebook konto hur ändrar jag det?
Daniel: Enklaste sättet att bli av med konstigheter brukar vara att avinstallera appen och installera om den.

Batteri till Samsung
marcuuus: Vart köper en batteri till samsung galaxy alpha? och vart köper en så den blir helt trådlös, som ett kit och bakskalet får gärna vara i blå färg.
Elias Nordling: På Samsungs hemsida hittar du tillbehör till Galaxy Alpha. Du kan beställa direkt från dem, men de länkar också till återförsäljare: Länk

Seg Android
Niclas Hertzman: Varför segar sig android telefoner ner sig så fort.Och undra om iphone gör det också.Har ingen iphone ännu.Kör med android telefon.
Elias Nordling: Enligt min erfarenhet händer det när man har så mycket processer igång att arbetsminnet blir fullt. När det inträffar beror förstås på hur mycket som körs i bakgrunden och hur mycket minne mobilen har. Enligt min erfarenhet är Samsungs mobiler värst på grund av de många samsung-tjänster som körs i bakgrunden, medan jag knappt märkt av någon nedsegning alls på min Z3 Compact.

Lollipop till Z2
Tobbe: När kommer lollipop till Z2
Erik Mörner: Sony lovar att hela Z-serien ska få Lollipop, men än så länge har man inte lämnat någon mer exakt tidpunkt än "i början av 2015" Z3- och Z2-familjen är i alla fall prioriterad framför andra modellerna så det bör inte vara långt kvar nu.

Batteri
Anders: Varför drar Android mobiler så mycket batteri? Har en HTC one.
Daniel: Skulle inte påstå att en Android generellt sett drar mer batteri än andra plattformar. Förutsatt att du har koll så att ingen app ligger och drar i onödan i bakgrunden.

Säkerhetsuppdateringar
Safe: Hej! Hur länge får billiga android säkerhetsuppdateringar? Får de generellt sett mindre säkerhetsuppdateringar än flaggskepp?
Daniel: Småuppdateringar och buggfixar kan dyka upp lite närsom, men när det gäller uppdateringar av Android i sig, som brukar innehålla de flesta buggfixarna och säkerhetspatcharna kan man däremot se som regel att de är fast med den version de levererades med, även om ett fåtal undantag finns.

Ny mobil
David: Jag är på gång att köpa en ny android mobil. Vilken tycker ni är bäst just nu? Finns det någon bar nu eller skulle ni till varje pris vänta på S6? Jag har idag en S4 liksom en Tab S därför tänkte jag att jag kanske bprde fortsätta med samsung, borde man det eller går det lika bra att byta märke?
Daniel: Håller du dig inom Android är det inga problem att byta varumärke direkt, eftersom allt ser ut och fungerar på närmast samma sätt överallt. Om du inte känner att du måste ha en ny lur absolut just nu (eller vill köpa någon av de lite äldre billigare än vad de kostade vid lansering) skulle jag säga att det kan vara värt att vänta till april ungefär när lurarna som presenteras på Mobile World Congress börjar titta ut i handeln. 

Browsers
Internet fox: Hej! Är android den enda webbläsaren som kan ha kändare browsner som firefox, google chrome, internet explorer, duckduckgo osv.I iphone kan man bara ha safari väl, och i Windows phone går det väl bara ha internet explorer? Jag är inte alls insatt, så rätta mig gärna någon om jag har fel och upplys mig. Totalöppen som android ger mig måste jag väl kanske inte ha, men vill gärna kunna ha mer än 1 webbläsare, vill inte behöva lås mig ifall den webbläsren liksom fuckar upp sig. Tacksam för svar.
Daniel: Windows Phone har ett visst stöd för andra webbläsare, även om de flesta måste ha Internet Exploer som grund (Opera är typ undantaget). Ungefär samma sak gäller för Ios, där de flesta (tror Chrome och Opera är undantagen, kan vara fler), men även om det är Safari eller IE som är grunden brukar många tredjepartslösningar erbjuda fler funktioner än standardvarianten.

Tid
Tid: Hur länge håller chatten på?
Daniel: Till 15 ungefär, give or take

Chatt
Chatta: Hej! Kan ni inte har någon riktig chatt någon gång, och inte bara som nu, när vi skriver in till er och ni svarar?
Daniel: Har du förslag på lämpligt verktyg för detta så lyssnar vi gärna

Roota
Gud: Elias, du visar din inkompetens som vanligt. Att rota och flasha om en android enhet är piss enkelt, det är din kära iPhone som är lite krångligare som du alltid predikar för.
Daniel: Elias har mig veterligen aldrig ägt en Iphone, lite trevligare ton kan du allt klämma ur dig.

S3 Neo
Michael: Hej. Hur stor sannolikhet är det att Samsung kommer uppgradera Galaxy S3 NEO till Lollipop?
Daniel: I stort sett obefintlig skulle jag gissa på

Gear till ej Samsung
Pontus: Har hört att det skall gå att koppla samsung gear produkter (klockorna) till annat än samsung-lurar, hur går man till väga för att göra detta?
Daniel: Det verkar vara en del hack och hittills är det bara Nexus-telefoner jag hört talas om som det fixats till, men kolla här till att börja med 

Z1 Compact Lollipop
Daniski: hej när kommer lollipop till sony xperia 1 compact?
Daniel: Sony har inte sagt något specifikt datum. Z3 får uppdateringen i februari och sedan pytsas det troligen ut nedåt i nummerserierna under nästföljande månader.

Ghost
Tompa L: Skulle vilja Ghosta min android på samma sätt som jag kan Ghosta Windows. Går det?
Daniel: Mer eller mindre förutsatt att du rootat din telefon. Appar som Titanium Backup kan göra en fullständig backup av innehållet på din telefon (appar, sparfiler, rubbet) för att du enkelt ska kunna återställa din telefon om du lägger in exempelvis en Cyanogenmod på den eller liknande. Det är inte riktigt samma sak som att Ghosta en dator, men ska jag vara ärlig ser jag ingen direkt poäng att göra det med just telefoner utan där är det mer det som finns sparat på luren som är det viktiga.

Android Wear Roadmap
Sixten: Finns det någon road map på vad som komma skall till Android Wear?
Daniel: Ingen officiell vad jag vet. Men med tanke på att Google var sjukt snabba med uppdateringar upp till version 5 kan det gå rätt fort. Å andra sidan kan det också ha varit för att få samma versionsnummer som vanliga Android. Rimligen får vi se lite nytt från tillverkare kring Mobile World Congress, men de stora uppdateringarna av själva systemet lär komma på Google I/O i sommar.

Stora plattor
Nk: Ser det ut att komma nya  stora 12 tum+android surfplattor-visades något på CES?
Daniel: Lenovo har en trettontummare med Android, men det verkar inte riktigt som att stora plattor är årets trend, i alla fall inte ännu.

Säkerhet
Safe2: Hej igen! Så Daniel du menar att android-budgets mobiler, får inte de nya androidversionerna, alltså 4.1, 4.2, 4.3  och 5.0 å så vidare och är därför otryggare än flaggskeppen? Nexus enheter borde väl vara säkrast då, eller? Men vad jag förstått så uppdaterar väl bara nexus mobiler i 18 månader, som max, när det gäller androidversioner? plus att nexus är för dyrt för mig, men om man köper en billig  android och rootar den, så den får nyaste android verisionen, alltså 5.0, då borde alltså vara lika säker som de dyra flaggskeppen? Sorry om jag är seg och har missuppfattat dig. Är inte så galen med funktioner oh uppdateringar egengligen men vill ha en säker mobil, men samtidigt en prisvärd och billig. Hade max tänkt köpa en smartphone för 1000 kr, är en windows phone  då bättre att köpa, om säkerheten är min stora preferens? Jag bryr mig bara om svtappen, som jag vet finns till windows phone, även om har hört att svtappen buggar till windowsphone. Skulle svt-appen bugga till android, så har jag förstått att jag kan kolla på svt via webbläsaren om jag har android 4.3 som minst. Som sagt hade bara tänkt kolla svtplay, youtube, väder, mail samtidigt som jag väderar säkerhet och integritet högt. Är en android då, speciielt en runt max 1000 lappen, då ett dåligt köp? Vad jag har förstått så ska wp får windows 10, men jag är rädd för att man kanske måste få lägga flera 100 lappar för att gradera upp, som man har brukat få göra till datorn, så funderar ändå på att kanske att köpa en billig android ifall det är säkrare att roota mobilen än ha den orootad. Förresten är det svårt att roota en mobil om man är ovan med smartphone och generellt sett inte så bra på teknik? Borde jag undvika det?
Daniel: Mer eller mindre som regel har det alltid varit så att billiga Androider i stort sett aldrig får uppdateringar. Så ja, då blir de ju mindre säkra än de med senare Androidversioner (även om frågan är relativ då antalet attacker mot Android inte riktigt är jämförbar med exempelvis PC, utan det handlar mer om huruvida du installerar mysko appar utanför Play store eller inte. Håller du dig ifrån sånt är det i praktiken mer eller mindre lugnt). Ur den synvinkeln är ju Windows Phone bättre då även billiga lurar får uppdateringar av systemet. Men samtidigt kan man också säga att Nexustelefoner är de säkraste då de just får Androiduppdateringar tidigare än de flesta andra. När det gäller Root så är det ganska mycket att tänka på som ovan och många guider är tyvärr inte speciellt vettiga för nybörjare (även om det givetvis finns sådana). Samtidigt är det ur en säkerhetssynpunkt ingen jättebra idé att roota sin telefon då det, enkelt uttryckt, är ungefär som att köra utan lösenord för administatörskontot på en dator.

Ny lur
David: Vilken är den bästa telefon just nu om man inte har möjlighet att vänta till April?
Daniel: Ett tips är att kolla bland våra tester :) Note 4 och Xperia Z3/Z3 Compact är väl de med högst betyg just nu.

Sisådär. Nu får vi ta och stänga chatten för idag. Tack för att ni deltog och så kör vi snart igen.