Idag 14:00

Läs svaren på era frågor om Android 6.0

Här kan du läsa svaren från Android 6.0-chatten med Mobils redaktion.

Publicerad Uppdaterad


Doze
Gustav Karlsson: Hur mycket bättre har batteritiden blivit med hjälp av Doze funktionen?
Elias: Det är extremt svårt att svara på. Doze förbättrar framför allt standby-tiden när du inte använder mobilen, så till en början beror det på hur mycket du har den liggande. sedan hur många appar du har som behöver vara aktiva i bakgrunden. Notifieringar måste ju komma fram även när mobilen vilar, så har du mycket appar som skickar notifieringar blir effekten mindre. Med mobilen i "rent" läge, det vill säga du använder de förinstallerade apparna och funktionerna men har få andra appar installerade, är effekten påtaglig.

Note 3
Mario: Kommer Samsung Galaxy Note 3 få android 6.0?
Elias: Inget officiellt från Samsung, men jag gissar nej.

Konstig Doze
Oskar: Jag har Android 6.0, och tycker att det fungerar bra, men Google har pratat om Doze som något revolutionerande inom batteritid, och flera andra har också bekräftat at batteritiden är längre, men jag tycker inte att det ät någon skillnad. Jag tappade ex. 10% under senaste natten från 94% till 84%. Vad kan detta bero på?
Elias: Min bild är lite tvärtom. Google har pratat om det som en liten förbättring, och därför blev jag positivt överraskad över vilken stor skillnad det gjorde. I ditt specifika fall tycker jag iofs att 10% över natten låter helt ok, men varför inte ännu bättre? Jag gissar på att det är någon app som har prioritet i Android, som legat och varit aktiv. Många notifieringar från någon app?

S6 Edge+
Rasmus: när kommer 6.0 till Samsung S6 Edge+?
Elias: Samsung har inte angett någon tidsram för sina Android 6.0-uppdateringar.

Moto G
Ali: Kommer marshmallow uppdateringen komma till moto g 2015 och i så fall när?
Elias: Motorola har sagt att den får Android 6.0, men ingen tidsplan. Rykten säger dock att uppdateringen är nära förestående.

Xperia Z3
Gösta: När släpps den till Xperia z3?
Elias: Ingen tidsplan har angetts från Sony. Troligen inte i omedelbar närtid, jag skulle gissa på januari.

Oneplus 2
Erik: När kommer Marshmellow för Oneplus 2?
Daniel: Finns inga uppgifter om det än tyvärr.

Meny
Eric: Tycker menyen är otroligt ful, kan man ändra?
Daniel: Vilken meny? Enklast möjliga är om du provar dig fram med olika launchers

Razr
Thorleif N: får Razr A6
Daniel: Inget som Motorola pratat om tyvärr. Betyder troligen ett nej.

Sony Xperia
Douglas: När kommer android 6.0 till Sonys lurar?
Daniel: Sony har inte gått ut med något officiellt, men januari ryktas det om

Z3 Compact
Erik: När kommer android 6.0 till Sony z3 compact?
Daniel: Sony har lovat att det kommer, men när återstår att se. Januari ryktas vara då utrullningen börjar för vissa modeller dock.

Motorola
Daniel: när kommer den till motorola
Elias: Beror på vilken Motorola du har. Uppdateringen sägs vara nära förestående för bl a Moto X, men å andra sidan sägs Moto E bli utan.

Ljudinställningar
Magnus Andersson: Hej! Är ljudinställningarna åtgärdade, så att man enkelt kan aktivera tyst läge/mute? Så som det var på 4.x
Daniel: Det går rätt smidigt att sätta mobilen i helt tyst läge för en obestämd eller bestämd period.

S6 & Priv
Sten-Richard-Junior: Hejsan! Och tack för en grymt bra tidning, min fråga idag lyder som följer. När kan man förvänta sig att Android 6.0 letar sig fram till samsung galaxy s6 edge, samt så undrar jag om nya Blackberry prive kommer få android 6.0 beställde min i går men hittade ingen info om när den uppdateringen kommer. Med vänlig hälsning, Sten-Richard-Junior
Daniel: Samsung har inte gjort några officiella uttalanden än, men vi kan anta att Edge får den i alla fall. Gällande Priv så är nog Blackberry fortfarande upptagna med att lansera luren och har inte, utåt sett, funderat på en uppdatering.

Fördelar
Kristoffer: Vad är de tre största förbättringarna jämfört med Lollipop?
Elias: De två mest uppenbara är strömsparläget Doze som gör att mobilen nu drar betydligt mindre ström i viloläge, och att appar nu måste fråga om behörighet för varje funktion, när den ska användas, så att man själv kan styra över vad apparna får tillgång till. Den tredje funktionen är stöd för fingeravtrycksläsare på opertivsystemnivå. Det har förstås ingen omelelbar effekt, men på sikt kommer det att få stor betydelse då de appar som vill ha inloggning med fingeravtryck bara behöver stödja två olika standarder, Apples och googles, i stället för varje enskild tillverkares.

Platsupplåsning
Bo Cramer: Er der en funktion i 6.0 som gør at jeg eksempelvis ikke behøver at ind taste kode på kontoret eller når jeg er kommet hjem, en form for soner hvor jeg har forud bestemt at det er en sikker sone ?
Elias: Javisst, och den funktionen finns redan i Android 5.0. Gå in i inställningarna, välj säkerhet, sen Smart Lock. Där hittar du säkra platser.


Galaxy S5
Maxi: Kommer android 6.0 till galaxy s5 och kommer doze vara inkluderat
Daniel: Samsung har inte sagt något officiellt. Men med tanke på hur dåliga de brukar vara på uppdateringar skulle jag inte bli förvånad om det skippas för den modellen.

Galaxy S6
Alexander: Hej. när kommer 6-an till Galaxy s6? Vet att de brukar vara förtegna, men ni kanske har hört något rykte? Sedan en liten offtopic fråga kanske. men vet ni när samsungs vikbara, den här med knapparna kommer till Sverige? och är den bätre en LG-s?
Daniel: Samsung har inte sagt något, men vi förutsätter att S6-serien uppdateras förr eller senare. Vikbara lurar är lite av en raritet här, så min gissning är att Samsungs stannar i Asien. Med tanke på hur dålig LG Easy Smart är förutsätter jag att typ allt annat är bättre än den.

Z3
Sivert: När släpps Marshmallow till Xperia Z3 och Xperia Z3 Tablet Compact?
Daniel: Se ovanstående svar.

Z5
Sony Xperia Z5: Hej jag skulle undra när Android 6.0 kommer till min Xperia Z5
Daniel: Det är på väg, ingen officiell tidsram dock.

Integritet
MotoNovo: Hej! innebär detta att andra generatioens moto e inte kommer bli uppdaterade i cirka 2 år, som från början var lovat? http://www.gsmarena.com/moto_e_2nd_gen_and_moto_x_2nd_gen_carrier_versio...  Kan man räkna med att Motorola kommer bli sämre i framtiden på att uppdatera sina billigare mobiler? Det är ju ändå Lenovo (superfish) som styr nu, så man kanske ska räkna med att dert blir sämre? Enligt denna länken, ägnar sig också motorola åt spionera på sina mobil användare ( eller var så ialla fall för 2 år sedan) spionera de fortfarane? Jag personlig tappade förtroende för lenovo efter superfish skandalen. Men jag vill gärna ha en smartphone som värnar om min integritet och säkerhet så mycket som det går. Jag har inte råd med iphone, och windows phone är för begränsat. Även nexus är för dyrt. Har en budget på max 2500, vill inte köpa begagnat. Borde jag avstå från motorola och kolla efter en annan tillverkare när det gäller säkerhet och integritet? Jag har fått för mig att ju mer uppdateringar ju säkarre mobil men jag kanske har fel ( tänker bla på stagefright) Ursäkta om jag skriver för mycket, men ska köpa mobil nu under black friday, men vet inte alls vad jag ska köpa?? vad räkedommenear ni, om man ska ha en säker och integritetfulld mobil? jättetacksam för svar från er eller någon i kommentarsfälete
Daniel: Hur länge en tillverkare lovar att uppdatera kan vara rätt flytande (exvis om luren släpptes i Kina ett halvår innan släpp här och liknande ursäkter). När det gäller Motorola och integritetsfrågor har vi inte hört något specifikt de senaste åren, så hur det ser ut vet vi inte. I allmänhet handlar det väl mest om i vilken korg du vill lägga dina ägg när det kommer till integritet, då vi förutsätter att alla tillverkare och aktörer är ungefär lika goda kålsupare när det kommer till sånt i den här branschen. Är det just säkerhetsuppdateringar av Android du är ute efter kanske en äldre Nexus-modell kan vara något att titta på? Annars är det väl Sony och LG som visat sig vara vettigast på åtminstone stora uppdateringar de senate året, även om de flesta tillverkarna blivit bättre. Gällande säkerhetsluckor och liknande så brukar skadan av dessa vara rätt begränsad och det handlar mer om att du inte ska installera okända appar från andra ställen än Google Play och även vara på den försiktiga sidan med skumma appar även där.

Rättigheter
Permission: Hej! Hur bra har det funkat i praktiken med att begränsa appar några rättigheter. Vet inte om android 6.0 har kommit än, men tänkte att nexus i alla fall borde ha fått 6.0
Daniel: Utöver att funktionen ligger lite begravd fungerar det bra. Tog bort Hangouts rättigheter att använda kameran precis nyss och när den funktionen behövdes i Hangouts frågade appen snällt om den fick tillgång igen, så visst funkar det.

Tid
Time: Hur länge pågår chatten?
Daniel: till 15 ungefär

Larmljud
Isabelle: Kommer funktionen Helt Ljudlöst/Mute men med larm att återinföras?
Daniel: Larm har en egen volymkontroll, så den signalen kan vara igång medan resten av telefonen håller tyst.

Flera fönster
Anton:  När blir det möjligt att köra appar i flera fönster på android? (Utan pålägg som t.ex. Samsungs)
Daniel: Det snackades om det under betan till Android 6, åtminstone för tablets. Det har däremot inte överlevt i någon officiell form till den riktiga releasen. Gissningsvis får vi se det i Android 7, eventuellt i samband med någon större push för att slå ihop Chrome OS och Android (mer spekulation dock, men att göra något "mer" med det för att slå konkurrenterna på området känns logiskt)

Nä, hörrni. Nu tar vi och knyter oss för den här gången. Tack för er medverkan!