Läs chatten i efterhand

Läs svaren på era frågor om Iphone 6S & Ios 9

Mobilredaktionen svarade i en chatt på läsarfrågor om Iphone 6S och Ios 9. Här kan du läsa alla frågor och svar i efterhand.

Publicerad Uppdaterad

Bra kamera
Malin: Hur är kamera?  Jag är ute efter mobil med en bra kamera, är nya iPhone 6s att rekommendera?  El är Samsung el Sony z5 bättre?
Erik Mörner: Kameran är bra, men skillnaden är inte jättestor mot Iphone 6 och kameran i Iphone 6S ligger en bit efter toppmodellerna frå Sony och Samsung. Upplösningen är 12 megapixel och panoramabilder kan därför bli på upp till 64 megapixel. De främsta nyheterna är selfieblixten so gör att skärmen lyser upp när du tar självporträtt och på så vis fungerar som en fotolampa samt funktionen levande bilder. Den funktionen innebär att det spelas in en kortfilm varje gång du tar en still bild och den filmen spelas upp när du trycker på bilden i en Apple-enhet.

Få bort bilderna
Mårten: Om jag väljer att inte lägga till en bild för varje sparad kontakt .. Hur får ja då bort "ikonen" bild när ja öppnar meddelande appen .. Kan inte leta mig till infon
Erik Mörner: Det enda du kan göra, tror jag, om du inte vill ha siluetten där är att spara en helt tom, vit bild som foto för den kontakten.

Två olika A9-chip
Tim Mårtensson: Vad har ni för info angående chipgate?
Erik Mörner: Jag antar att du hänvisar till informationen om att Apples A9-chip finns i två versioner, ett som Samsung tillverkar och ett som TSMC tillverkar. Det sägs att det senare ska ha bättre batteritid. De Iphone 6S och 6S Plus som vi testar har båda två chip från TSMC så vi har inte kunnat göra några jämförelser.

Förbättringar i kamera och batteri
Fredrik: Kameran och batteritiden är jag nyfiken på. Jag har iPhone 5S som inte har så bra batteritid.
Erik Mörner: Kameran ger fina bilder, men kan inte nå upp i de nivåer som Samsung S6 och Sony Z5 nått upp i. Bilder i mörker och bilder generellt blir inte särskilt mycket bättre än de man får i en Iphone 6. Batteritiden visar inte heller den några påtagliga förbättringar, även om ju Ios 9 nu i enheter där det finns har ett batterisparläge.

Priset
Jocce: Kostar nya Iphone lika mycket som Iphone 6?
Erik Mörner: När Iphone 6 släpptes kostade den 6400 kronor för billigaste modellen och när nu Iphone 6S börjat säljas idag är priset för billigaste modellen 7500 kronor. 

Bättre batteri
andy : hur är batteriet iphone 6s.har hört att batteriet är sämre eller mindre än den som sitter i phone 6 varför???
Daniel Hessel: Batteritiden har faktiskt blivit en smula bättre i år jämfört med förra året, vilket antagligen kan tillskrivas modernare systemchip. Numera kan du ju även slå på batterisparläge i ios, vilket förlänger batteritiden ytterligare.

Väntetid för en telefon
Ina: Vad tror ni om leveranstiden? Kommer den beräknade tiden förkortas? Och varför är den så lång nu? Kommer det tillverkas mer eller liknande?
Daniel: Klar att den kommer att kortas ner, det gör den alltid. Som vanligt med Iphone är det dock alltid lite kö de första 2-3 veckorna innan produktionen har kommit ikapp efterfrågan.

Levande bilderna
Nokiapple: Vad är fördelen med Live pictures?
Erik Mörner: Ja, när Apple svarar på den frågan så är väl Live Photos ett sätt att göra bilderna just mera levande. Den spelar in ett par sekunders film (med ljud) till varje stillbild du tar. Filmsnutten kan du dela med dig av till andra Apple-användare via iMessage och det syns i datorn om du kör senaste OS X. Däremot visas bara stillbild om du tex laddar upp till facebook, Dropbox, Flickr, Instagram eller liknande samt om du skulle skicka bilden till exempel till någon med Android. Rätt få fördelar alltså. Det hade varit mer nyttigt om du tex kunde använda detta för att ta bort en person som oavsiktigt går förbi i bild, för det skulle ju teoretiskt gå med den här tekniken. Nokia/Microsoft har/hade ju den typen av funktioner i sin app Smart Camera.

Tryckare med telefonen
Virre : Hur och när funkar 3D Touch?
Erik Mörner: I startskärmen kan du hålla in hårt på en appikon för att se genvägar och i appar kan du hålla in hårt för att förhandsvisa. Funtkionen är inte helt olik den du har i Samsung Galaxy Note fast utan penna då. Dessutom kan man hålla ner fingret hårt på tangentbordet för att göra det till en trackpad och markera text uatn att ta fingrarna från tangentbordsytan på skärmen.

NFC och tålig?
Plums: Har Iphone allt som konkurrenterna har? Vad kan den inte?
Erik Mörner: Nja, bland de saker som många konkurrenter har men inte IPhone kan vi till exempel räkna upp vattentålighet (som ju Sony har), NFC (som många konkurrenter har). Även Iphone har NFC, men det är inte öppet för andra appar elelr funktioner utöver för Apple Pay som ju inte finns i Sverige ännu.

Uppdateringar
5.0: När får Iphone nya operativsystemet?
Erik Mörner: En fördel med Iphone gentemot Android är att du alltod är garanterad att få nya uppdateringarna av systemet direkt. På det sättet är Iphone lite som Nexusmodelerna i Androidvärlden.

Helt ny, eller?
New: Är något nytt i designen?
Erik Mörner: Det skiljer någon enstala millimeter, för Iphone 6S är större än Iphone 6, men i övrigt är de identiska til utseende. Och skal och fodral fungerar, mer än så skiljer de inte åt i storlek. Skillnaden är däremot vilka färger telefonerna finns i. Iphone 6 finns numera i vitt och grått (inte guld längre sedan IPhone 6S kom) och Iphone 6S finsn i grått, vittt, guld och den nya färgen roséguld.

Bättre prestanda
Sebastian: Är den snabbare än iPhone 6
Erik Mörner: Ja den är snabbare än Iphone 6, men inte särskilt mycket. Du märker det framförallt när du ska starta mer krävande appar, som spel.

Tacos på väg
mårten: så .. när kommer dom nya emojis:arna ..
Erik Mörner: Nyligen kom gubbar med olika hudfärg till Ios och till exempel den svenska flaggan. De finns även i Ios 9 som är den senaste verisonen. I betaversionen av Ios 9.1 har amn sett till exempel tacos, pingisracket och badmintonracket. Vi skulle gissa att Ios 9.1 kommer samtidigt som Ipad Pro skeppas och då dyker det upp någon gång i november.