Hela chatten i efterhand

Läs svaren på era frågor om träning

Här kan du läsa alla frågor och svar från chatten om mobil träning.

Publicerad Uppdaterad

Nike
Simon: Jag använder Nike Runner app. Har använt den på iphone och samsung. Varför är GPS lika nogran när man byter operativsystemet?
Daniel Hessel: När vi testade löparappar och jämförde just exaktheten mellan system visade de sig vara rätt lika mellan system, så rimligen finns det inte så mycket som skiljer vare sig hårdvara eller hur mjukvaran utformas och därför blir det likadant oavsett system.

Smartwatch 3
Sony: Bra app som funkar med SWR50 och Pulsband (utan mobil).
Daniel Hessel: Endomondo och Runkeeper är de som pushat hårdast att de fungerar med  Smartwatch 3, men om någon av apparna är kompatibel med pulsmätare även i klockläget vågar jag inte svara på för stunden.

Windows Phone
Mikael: Vilka aktivitetsband/klockor fungerar med Windows Phone och ex appen Endomondo?
Daniel Hessel: Microsoft Band, som precis börjat säljas i Europa (inte Sverige specifikt än) är väl den mest uppenbara. Jawbone och Fitbit fungerar till Windows Phone och pebble fungerar med fulhack. Ingen av dem fungerar mot Endomondo som app, utan enbart mot sina egna appar, vilket är så det funkar till alla system. De flesta kan däremot paras ihop via respektive enhets/tjänsts sajt och utbyta data därifrån.

Hörlurar
John Holm: Hej, Har alltid haft problem med hörlurar som sitter dåligt och ramlar ur. Såväl iphone och HTC`s ramlar ur. Kan ni rekommendera några lurar för löpning, dvs som sitter ordentligt?
Daniel Hessel: Antingen försöker du med träningslurar av in ear-modell med speciella gummivingar på som brukar hålla fast dem bättre. De kan däremot vara lite krångligare att lära sig sätta i. En annan variant är att köra lurar med öronbygel så att lurarna hela tiden vilar mot öronen och därmed inte utsätts för så mycket ryck och stötar som kan få dem att ramla ut. Kolla in Philips sportlurar eller Plantronics Backbeat Fit exempelvis.

Pulsband
Putte: Jag testade pulsmätare men fattade inte grejen. Behöver jag verkligen det som motionär?
Daniel hessel: Egentligen inte, på samma sätt som att du egentligen inte behöver någon teknik alls för att motionera. Allt handlar om vad du själv känner behov av och vad du känner dig bekväm med.. Det är mest om du gillar lite extra siffror att jämföra dig med eller om du har specifika träningsmål med dina pass. kolla in vår guide till pulsband för fler exempel.

Musikträning
Bo: Smart sätt att kombinera musik och träning, finns det appar som anpassar musiken och tempo till vad jag gör?
Daniel Hessel: Det finns, men förvånansvärt få varianter faktiskt. Temporun till ios analyserar din musik och ordnar dem efter bpm (beats per minute) som exempel.

Apple Watch
Fruktsallad: Hur kan Apple Watch göra min trening roligare? Kna den det? Måste jag ändå ha med mig Iphone?
Daniel hessel: Tyvärr måste du ha telefonen med dig hela tiden, annars är Apple Watch inte nyttig till speciellt mycket. Som hjälp i träningen kan den köra en rad olika träningsappar och samtidigt hålla koll på din puls.

Ios eller Android
Apploid: När man tränar, är Ios eller Android bäst med oliak tillbehör och så?
Daniel Hessel: Det var rätt stor skillnad förut, men det har jämnat ut sig sedan Android fick stöd för Bluetooth 4.0 i och med version 4.3. Rent teoretiskt har Android bättre stöd för sensorer, eftersom vissa modeller har stöd för ANT+ som många äldre sensorer använder för överföring. Samtidigt är ios ofta den plattform som har stöd först för nya aktivitetsmätare och liknande. Men på det stora hela är det rätt jämnt skägg numera.

Användning
vad ska jag: vid vilken träning har jag mest nytta av all ny teknik?
Daniel Hessel: Den där du känner att det finns ett behov av tekniken. Det är alltid bättre att utgå ifrån vad du själv känner att du behöver än att köpa en massa prylar som du inte ser poängen med eller vet hur de ska användas. Ingen kräver att du använder teknik när du tränar, utan det går alldeles utmärkt att göra helt analogt. Om en app eller en pryl ger dig personligen ett mervärde till din träning så är det den du kommer ha mest utbyte av att använda också.