Frågor & svar

Läs våra svar på era frågor

På fredagen höll Mobilredaktionen chatt med läsarna på mobil.se. Här nedan hittar ni alla frågor och svar.

Publicerad Uppdaterad

När släpps Ios 7?

Annette: Hej! När tror ni nya Iphone och Ipad kommer att presenteras? :)

Erik Mörner: Jag gissar på september. Ios7 ska gå igenom ett par betaversioner och ytterligare utveckling innan det är klart att ta plats i en ny Iphone.

Därför är Ios mer slutet

Olle: Hej! Kommer Ios fortfarande vara lika slutet som innan? Om man jämför med android ..

Erik Mörner: Apple öppnar upp sig lite mer, men det är fortfarande stor skillnad och kommer nog vara det. Apples argument för sina låsningar är ju att de vill säkra en angenäm upplevelse för användare och det önskemålet/synsättet lär de inte avstå i första taget.

Nokias marknadsandel i Sverige

Pär: Hur stor andel har Nokia nu i Sverige ca ? Har själv haft andra lurar några år men köpte Lumia 920 före julas och den har ju sålt bra...

Marlène Sellebråten: Det finns tyvärr inte några offentligt tillgängliga siffror på Windows Phones marknadsandel i Sverige. Men tittar man på försäljningstoppen hos Telia, Tre eller Phone House (topp-tio) så finns det endast Iphone och Android-telefoner. De som dominerar allra mest är Iphone, Samsung och Sony. HTC finns ocks med. Det betyder inte att Windows Phone inte säljer utan att den inte säljer tillräckligt mycket för att toppa försäljningen. Enligt IDC:s senaste siffror har Windows Phone en marknadsandel på 3,2 procent globalt (Android 75 % och Ios 17,3 procent). Ios marknadsandel anses vara större i Sverige än globalt. 

Tillbehör till HTC One

Christoffer: Hej! Jag har blivit djupt intresserad av HTC One, men undrar om ni testat några tillbehör till telefonen och om ni skulle antingen kunna ge förslag på några bra tillbehör, eller kanske till och med kunna lägga upp en recension där ni testar och jämför olika tillbehör. Kanske inte bara till HTC men det skulle vara kul att se lite olika förslag på vilka tillbehör man borde satsa på!

David Boda: Vi testar ganska många tillbehör till alla möjliga mobiler och vi lägger upp testerna på webben. Ofta är det i samband med ett specifikt ämne, exempelvis "hälsa". Till just HTC One så har vi bara testat ett skal från Otterbox än så länge, den är på väg till mobil.se inom en snar framtid. På Android-sidan så är det lite sämre mobilmodellspecifikt utbud än på Ios. Visst finns det bluetooth-tillbehör men de funkar generellt på alla lurar. 

Telefon med valfritt OS

leox: När, tror ni , att det kommer mobiler som jag kan välja OS till, t ex om jag vill köra Fireox, Tizen eller Ubuntu, och kommer någon av dom tre stora att kunna installeras på "OEM"-telefoner?

Elias Nordling: Jag betvivlar att det någonsin kommer. Det är för dyrt att bygga mobiltelefoner utifrån en sådan smal nisch.

Ios 7 och ringssignaler

Peter: Hejsan. Vet ni om det i IOS 7 går att välja egen ringsignal i inställningar från den musik man har i musikbiblioteket?

Erik Mörner: Nej det går fortfarande inte.

Fråga om ny mjukvara till Galaxy S4

Hevar: När får Samsung Galaxy S4 den nya mjukvaran?

David Boda: Om du syftar på uppdateringen som bland annat gör det möjligt att installera appar på sd-kortet så är det inte helt klart. Den har börjat rullas ut i Tyskland och i Indien, men den sistnämnda är för S4-varianten som har Exonys 5 Octa-processorn och inte Snapdragon 600 som vi har i Sverige. Men med tanke på Tyskland så bör den inte vara långt borta här heller. 

Ios 7-betan

Hassan: Jag undrar hur du fick ios 7 när den inte har släppts än?

Erik Mörner: Apple har gjort systemet tillgängligt för de som är registrerade apputvecklare. Det gör det möjligt för oss att titta närmare på det.

Batteritiden hos Jolla

Fredrik: Hur lång batteri tid har jolla luren? Hur är batteri tiden med iOS 7 & lönar det sig att uppdatera tex en iPhone 4 eller?

Elias Nordling: Än så länge är det alldeles för tidigt att uttala sig om batteritiden för vare sig Jolla eller IOS7.

Spellistor på Windows Phone 8

Chriiis: Har ni ett tips på hur man lätt kan skapa spellistor, med egen musik, i Windows Phone 8?

Elias Nordling: Om du har en PC kan du synkronisera spellistor du har i Windows Media Player med telefonen om du kopplar telefonen till datorn. Samma sak med ska funka med Itunes.För att skapa en spellista direkt i telefonen gör du som följer: Börja med att trycka på Musik+video, svep till Samling och tryckMusik.

Tryck på artist, album, låt, genre eller en befintlig spellista och tryck sedan på Lägg till i Spelas nu om du vill lägga till musik i en tillfällig kö.

För att göra spellistan måste du öppna kön Spelas nu till exempel genom att svepa till Historik och trycker sedan på omslagsbilden för den musik som spelas.

Tryck på Spara , ange ett namn för spellistan och bekräfta. Så ja vi har ett tips, men särskilt lätt elelr smidigt är det inte.

Galaxy S4 Google Edition

Alexander: Hej! Samsung ska ju släppa en nexusversion av sin galaxy s4, och jag undrar om och när den kommer till sverige? Har också hört att HTC planerar samma sak med sin verstimodell, och då är min fråga det samma som innan. Läste på någon blogg att åtminstone galaxy s4 nexus inte skulle bli en renodlad nexustelefon. Stämmer det? och om ja, blir jag väldigt besviken. vill ha en nexuslur där man får uppdateringarna direkt från google och som stödjer LTE. Och hur blev det nu med lg-s nexus 4, kommer den i en LTE-version?

Kalle Wiklund: Galaxy S4 Google Edition - och HTC One Google Edition - kommer bara att säljas via Google Play, vilket gör att det inte är så troligt att någon av telefonerna kommer till Sverige, tyvärr. Det är ju sagt att Google Edition-modellerna ska ha en "Nexus-känsla", vad det nu innebär. Men båda telefonerna kommer att släppas med en helt oförändrad - även kallad vanilla eller stock - version av Android, så det är väl så nära en Nexustelefon man kan komma? Jag har inte läst något om Nexus 4 LTE på ett tag nu, men så fort vi hör något nytt om den kommer du kunna läsa det på mobil.se!

HTC DX och Jelly Bean

Roger M: Hejsvejs. Har två frågor å ett omdömme: HTC DX, kommer den få JB och varför testas det så få mobiler till förmån för plattor? HTC DX var en av dessa...som för övrigt är en kalaslur för en billig slant. Har ni svårt att hinna med så kan jag gärna gärna några tester. =)

Elias Nordling: Om vi missar att testa en telefon så är orsaken oftast att tillverkaren inte klarat av att leverera ett testexemplar till oss. Det var till exempel fallet med HTC Desire X. Desire X ska för övrigt ha fått Jelly Bean i april. Har du provat att kolla efter uppdateringar via datorn?

Höstens toppmodeller?

Rudy: Vilka "High end" lurar kan vi förvänta oss till hösten? Note 3, ny Lumia, ny Iphone förväntar man sig, men kommer Sony och Htc släppa några flagskepp?

Elias Nordling: Om traditionen håller i sig kommer HTC släppa en lätt uppdaterad One i höst, medan Sony kommer att lansera sin nästa värstingmodell i början av januari.

Spela filmer via USB

ryden: hur spela filmer på samsung galaxy gt-p7500 via usb?vilken program?

David Boda: Inte säker på vad du menar. Att spela upp film från ett mikro sd-kort som sitter i mobilen fungerar aldelles utmärkt.  

Framtida uppdateringar till Galaxy S4

Emil: kommer det någon nyare Android version efter JB till S4:an?

Elias Nordling: Det gör det säkert, men än så länge finns det ingen nyare version än så.

Batteritiden till Galaxy S3 LTE

Fredrik: Tjena! Har en galaxy s3 lite. Batteriet håller oftast inte från morgon till kväll. Använder på bussen till och från jobbet omkring en timme båda vägar samt en timme på lunchen.  Jag surfar och kollar fb.  Ska det vara så? Har även inaktiverat gps och wifi samt så mycket det går i google now. mvh Fredrik 

Elias Nordling: Tyvärr låter det helt normalt, tre timmars surf om dagen räcker för att dra ur batteriet så att det inte räcker hela dagen, i synnerhet om du surfar när du pendlar då mottagningen kan vara dålig, och det gör nog ingen större skillnad vilken modell du väljer. Det som drar mest är faktiskt skärmen, ju mer skärmen är på under dagen, desto kortare räcker batteriet. En sak du kan göra är att kolla om du har bättre täckning med 3G än LTE. LTE i sig drar inte mycket mer batteri, men har man dålig täckning tar batteriet slut betydligt fortare än om man har bra täckning.

HTC:s ekonomiska situation

Rasmus: tror ni att Htc kommer att gå i konkurs de närmaste åren.

Elias Nordling: Jag tror knappast att HTC kommer att gå i konkurs, men om de inte lyckas vända försäljningstrenden kanske det slutar med att de blir uppköpta. Jag kan föreställa mig att någon kinesisk tillverkare är intresserad av ett renommerat varumärke.

Tips på bästa surfplatta

radolf: vilken är den bästa surfplattan enligt er.

Elias Nordling: Jag tycker att mängden tillgängliga appar är avgörande för en surfplattas funktion, och då blir det oundvikligen Ipad. Men sett till format, vikt och vattentåligheten gillar jag Sony Xperia Tablet Z skarpt.

Olika ljud för SMS och epost

Dan Olsson: Jag vill ha olika ljud för SMS och mail i min Sony Z. Hur gör man det?

Daniel Hessel: Förutsatt att det är Gmail du använder som mail. Öppna Gmail, välj inställningar i övre högra hörnet, välj ditt konto, gå in på ljud och vibrering för inkorgen och välj efter hjärtats lust. Kör du den inbyggda mailklienten är proceduren ungefär likvärdig.

Vänta på Iphone 5S?

Big D: Har för tillfället en Iphone 4 som sjunger på sin sista vers. Vad är enligt er mest värt, att köpa en Iphone 5 nu, eller vänta på Iphone 5s? När tror ni att denna släpps? Mvh

Elias Nordling: Jag föreslår det tredje alternativet: Köpa en Iphone 5 sen. När det börjar bli dags för släpp av ny Iphone brukar priset på senaste modellen falla rejält, och även efter släpp brukar den vara mer prisvärd än den nya modellen. Väntar du till efter släpp blir det ju dessutom lättare att avgöra om den nya telefonen har något du inte vill vara utan.

Tufft för finska uppstickare

kevlange: Tror Ni att Jolla har någon chans att överleva?

Elias Nordling: Jag tror att de kommer att få det tufft, men om de lyckas hålla kostnaderna nere kanske de kan karva ut en nisch åt sig.

Lenolur till Sverige?

David Björk: Lenovo har en mobiltelefon som heter A660. Vet ni om och när den kommer att säljas i Sverige?

Daniel Hessel: Lenovo har ett par telefoner på sitt samvete, men mig veterligen har ingen (i modern tid åtminstone) hittat till Sverige så gissningsvis gör inte A660 det heller tyvärr.

Android 4.2 till Xperia Z

Andreas: Hej! Något nytt om när 4.2 dyker upp till Xperia Z?

Kalle Wiklund: Tyvärr inte. Så fort vi vet något kan du läsa om det på mobil.se!

Slutgiltiga versionen av Ios 7

oal: Hur ofta brukar apple släppa ny beta version av ios7?

Erik Mörner: Svårt att säga, men om man tittar hur de gjort tidigare år så släpps nya betor med en eller ett par veckors mellanrum. Säg att det blir kanske 6-8 betaversioner innan det som kallas Gold Master kommer. Det är den sista innan den skarpa lanseringen och då ska allt funka och se ut i praktiken som det gör skarpt. Fram tills dess kan mycket förändras.

Samsunglur med töjbar skärm

clas: lovade inte samsung att en böjbar skärm ska komma. och i så fall när kommer den.

Daniel Hessel: Både Samsung och LG har lovat böjbara skärmar upprepade gånger. Men som med all ny teknik dras det med förseningar, troligen att det inte går att massproducera i tillräckligt hög takt. Så det kommer när det kommer helt enkelt.

Lumia 928 i USA

Josef M.: Ja läste någonstans att Nokia kommer med en ny mobil Lumia 928 är det rätt ? När kommer den ?

Daniel Hessel: 928 är mer eller mindre vad Lumia 920 heter på amerikanska. Däremot kommer de med uppdateringen Lumia 925 i höst.

Betala för Ios 7 när det släpps?

Isac: När kommer ios 7 ut så att man kan uppdatera och kommer det att kosta nåt?

Kalle Wiklund: Nä, det kostar inte en krona att uppdatera till Ios 7. Det enda som har sagts om när det ska släppas är väl det ska ske "i höst". Vi gissar att det kommer att ske i september.

Backup av appar

anyom: hej går det att få appar som mainstallerat n på telefonen tas dom bort när man återställer telefonen finns det något sätt så att apparna finns kvar när man startar om den 

Elias Nordling: Om du väljer att göra backup på din mobil kan du få apparna återinstallerade med såväl Ios och Android som Windows Phone.

Vill byta från Iphone

Amel: Hej det är så att min abonnemang går ut snart hos tre ok jag ska förlänga den men vet inte vilken mobil jag ska ha. har i dagsläget  iPhone 4s men vill funderar på att byta till nån android tel vilken tycker du jag ska välja htc one eller samsung nya.

David Boda: Det är ett väldigt svårt val, de är väldigt jämna. S4:ans kamera är bättre enligt mig men HTC One:s anpassade gränssnitt tycker jag är bättre än Samsungs. Sen har HTC:n bättre ljud och har en bättre skärm och är mycket snyggare. De två sistnämnda punkerna är min åsikt, andra kanske inte håller med. Jag rekommenderar att du besöker en återförsäljare och ber att få testa lurarna lite, så får du i alla fall en känsla för dem.  

Flashplayer till Nokia Lumia

swedman: när f** ska Nokia lumia få flashplayer kan ju inte spela casino på mobilen mm 

Daniel Hessel: Då Adobe lagt utvecklingen av mobila flash på hyllan skulle jag nog gissa på att det inte kommer alls. Du får jaga casinosajterna till att släppa appar eller anpassa sajterna för mobilt bruk tror jag.

Reptåligt glas till Galaxy S4

Patricio: Hej! Har samsung galaxy s4 active gorilla-glass?

Daniel Hessel: Jupp

Mer Jelly Bean till HTC One X

hassan: när kommer 4.2.2 till htc one x. fråga 2 när kommer Android 4.3

David Boda: 4.2.2 sägs komma nu under juni, mer exakt än så vet vi inte i dagsläget. 4.3... det vet nog bara Google men det sägs att den vita Nexus 4:an kommer att ha den så det är inte otänkbart att det sker någon gång i juli.

Vinnare av Mobils tävling

Urban: Vem vann enkät tävlingen ni hade om att använda sin egen mobil på jobbet????

Daniel Hessel: Tävlingsvinnare kommer att presenteras inom kort.

Byta till Galaxy S4

bess: byte av trasig sam s2 till nya s4

Elias Nordling: Kör hårt!

4G med Xperia Z i Sverige

peter: sany xperia z har 4g. funkar 4g i sverige?

Daniel Hessel: Ja

Uppdaterade Iphone 4 med Ios 7

Lucas: Hur smart är det att uppdatera till iOS 7 om man har en iphone 4 som är rätt gammal, finns det risk att telefonen inte kommer att klara av systemet?

Daniel Hessel: Historiskt sett brukar äldra Appleenheter bli något segare med en ny version av Ios. I Ios7 för Iphone 4 har Apple tagit bort många av de grafiska effekterna (3D-känslan i bakgrunden bland annat) och det första rapporterna jag sett från folk som testat systemet på en Iphone 4 berättar om förvånansvärt snabb prestanda.

Ringa med Nokia "Eos"?

Josef Myndel: Är  Nokia EOS som ni visar idag på nätet, en telefon med kamera eller endast fotokamera ?

Kalle Wiklund: Ryktena säger att det ska gå att ringa med Nokia "Eos". Jag skulle bli extremt förvånad om det inte var så.

Fråga om abonnemang

bosse: Hej, haren fundering, är det så att telebolagen aldrig eller åtminstonde väldigt sällan ändrar i villkoren för ett ingånget abbonemang?Har i flera år haft ett abb. för 99kr/mån med 5 gig surf i. har 2 gånger blivit uppringd av kundtjänsten som vill få mej  till "ännu bättre" villkor, nu senast att jag fick ringa smsa för hela kostnaden, men vad är dom ute efter? öka priset på surfen??

Elias Nordling: Ett abonnemang är ett avtal mellan två parter. Om operatören ändrar villkoren för avtalet måste det meddelas skriftligt och om du inte är nöjd med ändringarna har du rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan oavsett bindningstid. I praktiken har jag aldrig varit med om att operatören har ändrat priset på ett ingånget abonnemang, och villkoren ändrar man bara om man måste. Vad gäller operatörens baktanke med att ringa dig och erbjuda nya villkor kan det ju vara så att man vill få dig att förlänga bindningstiden när den gått ut, eller så är det så enkelt att du har en gammal abonnemangsform som de gärna vill städa bort ur sitt system. Jämför man abonnemangen nu med dem för ett par år sedan är ofta samtalen och textmeddelandena betydligt billigare, medan datapotten rentav kan vara mindre. Om du föredrar dina nuvarande villkor finns det ingen anledning att byta.

Padfone 2 och Padfone Infinity i jämförelse

Peter: Hur stor är skillnaden i prestanda mm mellan Asus Phonepad2 och Phonepad Infinity. Är det värt prisskillnaden?

Daniel Hessel: Jag antar att du menar Padfone2 och Padfone Infinity? Isåfall är skillnaden drygt 4000. Det vill säga i prestandatestet Quadrant, där vi fick 7500 med Padfone2 och 11500 med Padfone Infinity. Annars är det mest skärmupplösningen som skiljer. Själv vill jag gärna ha högupplöst skärm på plattor så jag skulle välja den senare.

Nästa Nexuslur

Kasper: Undrar om de är någon ny nexus lur pågång? Isf vilken kommer att tillverka den och när kommer den ut på marknaden? 

Kalle Wiklund: Det är en väldigt intressant fråga. Nu när både HTC och Samsung (snart kanske även Sony?) har släppt Nexusversioner av sina senaste toppmodeller är det lite osäkert vad som kommer att hända med Googles Nexusserie. Tiden får utvisa, helt enkelt. Det har talats om att Google ska släppa en LTE-version av Nexus 4, och det kan ju (delvis) räknas som en ny Nexuslur.

Ny lur från HTC

Rasmus: tror ni att Htc kommer att presentera någon ny lur under 2013,som kommer till sverige.

Daniel Hessel: I dagsläget vet vi inte om HTC Desire 600 kommer till Sverige, utöver den har vi inte hört något om kommande lurar. HTC är inte i världens bästa skick just nu, chefsavhopp i USA, intern kritik mot Vd:n, svikande försäljningssiffror och mördande konkurrens främst från Samsung gör att mycket känns osäkert. Men så fort vi vet något så vet ni det via mobil.se. 

Två Galaxy Megalurar

Rasmus: tror ni att samsung presenterar en galaxy s4 mega eller note 3.

Kalle Wiklund: Samsung har redan lanserat två Megamodeller: Galaxy Mega 5,8 och 6,3. Du kan läsa mer om de lurarna här (http://www.mobil.se/nyheter/har-ar-samsungs-tva-nya-bjassar-1.521855.html). Av de två megalurarna är det bara Galaxy Mega 6,3 som kommer till Sverige. När det gäller Note 3 skulle jag gissa att modellen kommer att dyka upp på IFA-mässan i Berlin, som hålls i början av september.

Fråga om Lumia 925

Lasse: Enligt uppgift ska Nokia Lumia 925 inte lanseras i Sverige förrän under fjärde kvartalet i år. Tycker det låter lite slött - tror ni att det finns en chans att denna läckra telefon lanseras tidigare?

Elias Nordling: Jo jag tycker det är långsamt, jag tror inte den telefonen kommer att kännas särskilt ny då. Jag tror att Nokias planer gäller och att vi inte får se den i Sverige tidigare än så.

Android 4.2.1 till Note 2

Magnus: När kommer android 4.2.1 till samsung note 2

David Boda: De uppgifterna vi har sett (inte direkt från Samsung) är att 4.2.2 är försenat både till Galaxy S3 och Note 2. Enligt obekräftade uppgifter är det problem med portningen av TouchWiz från S4:an som är orsaken till förseningarna. 

Flash till Windows Phone

Hej Swedman: Hej Swedman! Jag funderar själv på att köpa en Lumia, men vill gärna kunna se på svt play och liknade utan appar. Är det inte bara att ladda ner flash från Adobes sida? Alla nyare mobiler har väl stöd för flash?

David Boda: Nope, tyvärr inte. Istället satsas det på HTML 5. Det finns vissa tredjepartswebbläsare som stödjer Flash. När det kommer till Windows Phone och Svt Play så finns det idagsläget inget stöd för appen. SVT tycker inte det finns tillräckligt många Windows Phone-användare för att det ska vara värt att stödja systemet. 

Kalle Wiklund, webbredaktör: Då stänger vi chatten för idag. Tack till alla som har varit med. Trevlig helg!