Ni frågar, vi svarar

Läsarfrågor till Mobils redaktion - V.4

Nu har vi återigen samlat era frågor på ett och samma ställe. Den här gången tar vi upp allt mellan Bluetooth och ljudet i Xperiatelefoner, med allt från Huawei och Lollipop där emellan.

Publicerad Uppdaterad

Uppgradera min Iphone
Hej. Som trogen prenumerant sen många år hoppas jag att du kan ge mig lite råd angående mitt val av ny mobil...
Jag har idag en Iphone 4 med Telenor som operatör. Min telefon har jag betalat av nu i december. En ny telefon vill jag ha! Men nu till mitt dilemma... Iphone 4 har varit helt ok att hantera med mina små händer. men, telefonen/telefonerna jag vill byta upp mig till är bra mycket större! 
Mitt val står mellan Iphone 6, som känns stor att hålla i, Samsung Galaxy Alpha som är lite kantigare och känns helt ok i handen men ändå stor. Iphone 5s ligger perfekt i handen men då har jag inte bytt upp mig alls känns det som!
Hur ska jag göra? Iphone eller Samsung. Vilken är bäst att satsa på? I längden? 
Jag har trivts med min Iphone men... ska tilläggas att jag har haft dåliga erfarenheter av Samsung tidigare... Hur bra är Iphone 6 jämfört med Samsung Alpha och vise versa? 
Med vänliga hälsningar Emma

Hej!
Om du är nöjd med din Iphone och gillar den storleken samt inte har positiv erfarenhet av Android (ett alternativ är ju att prova en Android från Samsung, kanske någon vän har och se om det verkar tilltalande för dig?) verkar Iphone 5S ett bra val. Uppdateringarna mellan olika Iphone-modeller är ju ofta blygsamma och de stora nyheterna hittar du istället i mjukvaran Ios 8 och den får ju även Iphone 5S tillgång till. Dessutom är det en telefon som är relativt billig idag och du missar inte särskilt mycket jämfört med Iphone 6. Den stora skillnaden är Apple Pay och den tjänsten finns ju ännu inte ens tillgänglig i Sverige. Fingeravtrycksläsaren och videoinspelning i slow motion har både Iphone 6 och Iphone 5S.
/Erik Mörner

Ljud i Sonytelefoner
Hejsan.
Jag vill först tacka för en härligt spännande o bra tidning ni ger ut. Jag köpte en ny Sony Xperia Z1 Compact i juni o den fungerar o är den klart bästa telen jag haft men jag måste säga att ljudet är väldigt svagt/lågt. Vet ni om Sony själva vet om det? el om z2-z3 el rent av att z4 är/kommer höja upp ljudet?
Det händer att jag helt enkelt inte hör om det ringer samt om man får sms. Jag hade en Samsung s4 innan o den ringde högre vilket ju är en fördel. Antar det inte enbart är jag som klagat på detta... men frågan är vad händer/tänker Sony själva göra åt det? 
Mvh Jesper

Hej Jesper! Jag har hört flera klaga på volymen i Z1 Compact, men jag tycker inte den är något problem i Z3 Compact. Den är ungefär likvärdig med andra mobiler jag har tillgängliga.
Elias Nordling

Bluetooth till flera
Tja!
Jag jagar svar på frågan om man kan koppla tv Bluetooth headset till samma mobil.
Tanken är att det headset som svarar först är det som får samtalet. Men alla funktioner är värda att testa.
Är det något ni kan hjälpa mig få svar på?
Mvh, Fredrik

Hej Fredrik!
Nej, Bluetooth har inte stöd för att mer än ett headset är anslutet samtidigt, tyvärr.
/Elias Nordling

Huawei G740
Hej!
Ursäkta att jag ställer lite frågar, men den som inte vågar… Har läst ert test av Huawei g740 på mobil.se. Tycker det var intressant.
Har just nu en Samsung S3 som kör på sista oljan nu. Köpte i sin tid min S3 delvis pga. NFC, som jag aldrig har använt. 
Jag söker i princip en likvärdig telefon, dock gärna med 4g. Var på mediamarkt i dag och så dom hade en sådan Huawei för bara 1 490 kr. Prisvärd tyckte jag.
Jag använder i princip bara min telefon till det vanliga: Ringa, sms, IP-samtal och lite internet ibland och har inget behov av något fartmonster. Lyssnar aldrig musik och så.
Jag vill dok gärna att det är bra ljud när man pratar i telefonen.
Jag så att den hade en i teorin lite långsammare processor, men vet inte hur det är i praxis.
Tycker att man ofta stirrar sig blind på specs ala pixels i kamera etc och glömmer hur det funkar i stället.
Hoppas du har tid och lust att svara och jag kommer naturligen inte att hålla dig ansvarig om jag inte älskar telefonen.
Med vänliga hälsningar, Henning

Hej Henning!
Jag upplevde att Huawei Ascend G740 hade bra samtalsljud. I våra prestandatest fick Huaweitelefonen faktiskt strax över den äldre S3, så jag skulle inte säga att den har svagare processor.
En annan telefon värd att titta på är Motorola Moto G, som även den är grymt prisvärd.
/Elias Nordling

Talkback
Hej.
Kör talkback, och efter den 5.0-uppdateringen så har jag problem att dubbeltappa på ikonerna. Har en nexus 5. och om jag har förstått saken rätt är det fler en jag som har samma problem.
Vet ni om en uppdatering av lollipop är på gång? Tycker det är skitdåligt av dem att släppa igenom en sådan gugg som får så allvarliga konsekvenser för mig
Alexander. 

Hej!
Det är en Android 5.0.1 på väg ut till Nexus-enheterna inom kort. Om den löser just denna bugg kan jag dock inte svara på men vi får hoppas det!
/Elias Nordling

Pebble
Hej!
Läste artikeln om smarta klockor och fastnade i texten om Pebble. Jag är sugen på att köpa en sådan och eftersom jag har en Iphone så finns det inga alternativ, fram till nu? Du skrev att den är en av få klockor som fungerar både med Iphone och Android. Vilka fler finns det?
Med vänlig hälsning, Kalle

Hej!
Det beror lite på vad du menar med smart klocka faktiskt. Det finns en hel del enklare klockor (Casio, Omate mm) som klarar av att pipa till/vibrera när du får någon notis i telefonen. Samma sak gäller även för en hel bunt aktivitetsmätare (Fitbit Charge, Garmin Vivosmart mm). Så ur den synvinkeln finns det ganska många smarta klockor som lirar med Iphone. När det gäller smarta klockor sett till lite fler funktioner (eller appar på klockan helt enkelt) är det egentligen bara Pebble i dagsläget som det är värt att titta på om du är Iphoneägare (finns några småspelare, men med små spelare kommer få appar).
/Daniel Hessel

Flytta kontakter från Windows Phone
Hej!
Min fru har en Nokia Lumia 610 från 2012 och vi undrar hur man går till väga om man vill kopiera alla kontakterna till en ny mobil med op. syst. Android 4.4.4 (Sony Xperia Z3 Compact som hon fick i present)
Vi ska behålla även Nokian men visst måste det väl finnas nåt smidigt sätt att kopiera över kontakterna. Skriva om 80-90 st är ju ett jättejobb!
En annan fråga om Lumia 610. Går det ladda ner en app typ Volvo onCall till den? Eller är den redan för gammal för det?
Tacksam för hjälp eller om du har tips om vem som annars kan hjälpa oss.
/Göran

Hej Göran!
Det finns ett enkelt sätt. Om din fru skapat (eller redan hade) ett Googlegonto i den nya mobilen kan hon lägga in samma konto i sin Lumia 610 och ange att kontakter ska synkroniseras, så förs de över automatiskt.
/Elias Norling

Skillnader mellan Xperia Z1 Compact & Xperia Z2
Tjena. Frugan här väljer mellan z1 Compact och z2. Storleken vinner ju lätt compact, men hon har fastnat för alla roliga funktioner i (min) z2. Finns EXAKT samma funktioner i z1 Compact?
Mvh David

Hej!
Det mesta finns med (tror filmning i 4k fick stryka på foten typ). Men om du syftar på roliga funktioner som exempelvis AR-foto (när man kan lägga över dinosaurier och liknande på bilden) så finns det med. Vill hon ha samma storlek fortfarande så har z3 Compact samma funktioner, men även möjlighet att filma med AR-filtret (osäker på om det dykt upp i tidigare versioner via uppdateringar)
/Daniel Hessel

Presentkort Google Play
Hej.  
Finns de någon stans i Sverige där man kan köpa Google play Gift card?
/Jon

Hej!
Såg såna på Hemköp idag, så jag gissar på att de finns i både mataffärer och på pressbyrån
/Daniel Hessel