Mobil Svarar

Läsarfrågor till Mobils redaktion - V.48

Vi får många frågor från er läsare här på Mobil och delar gärna med oss av svaren. den här veckan blir det 4K i Ipad, billiga plattor, Note 4 och lite till.

Publicerad Uppdaterad

Det är många som hör av sig till oss på Mobil med alla möjliga frågor om mobiler, tjänster, tillbehör och liknande. Vi försöker svara på dem så långt vi kan och hinner, men har tidigare nöjt oss med att bara svara den personen som ställt frågan.

Förvisso svarar vi på en hel del via våra chattar, men det är inte alla frågor som ställs. Det är ju knappast speciellt rättvist mot de som eventuellt kan ha samma frågor, så därför fortsätter vi med att publicera läsarfrågor även här på sajten.

Perfekt surfplatta för max 1600 kr
Hej. Vi tänkte vi skulle försöka hänga på trenden med att skaffa en surfplatta. Jag vet inte om ni har tid att svara och/eller rekommendera en värdig kandidat. Men det är tänkt att  bara surfa och ev upptäcka nya roliga funktioner och finesser. Den får inte lagga. Och inte heller vara den dyraste. Pris runt 1000-1600.
Tack, David

Hej!
Med ett pristak på 1600 kan man kanske inte lova helt laggfritt, men Google Nexus 7 och Samsung Galaxy Tab 3 är båda värdiga alternativ.
Vänliga hälsningar Erik Mörner, Mobil.se

Note 4 - samtalskvalitet
Angående Note 4. Upplevde du något brus (lite, mycket, när) när du pratade i telefon med någon annan?
Johan

Hej!
Inte direkt. Inte mer än snittet (så att jag la märke till det) i alla fall
Daniel Hessel, Mobil.se

Note 4 - lagg
Angående Note 4. Inträffade något lagg när du använde telefonen?
Johan

Hej!
Inte egentligen, även om den hade mått bättre utan Touchwiz. Samsungs eget gränssnitt är rätt tungrott oavsett maskin, så någon gång ibland tvärstannar luren i en sekund eller två utan direkt anledning vilket brukar hända på Samsungtelefoner (därav att jag beskylle Touchwiz för det). Sitter du med luren i näven en hel dag i sträck är det något du hittar som mest en gång per dag dock.
Daniel Hessel, Mobil.se

Mobilmottagning
Hej
Jag ser och läser olika tester av nya telefoner och surfplattor. Det testas kameror, spel, batteritider och annat. Men det ni aldrig testar är hur bra radiodel telefonerna har. Det är en jäkla skillnad mellan olika modeller kan jag tala om. Personligen återfinns jag i centrala Stockholm där några problem sällan dyker upp. Ibland kan nätet vara överbelastat och datahastigheten sjunker kraftigt. Men jag tillbringar också tid utanför staden. Där märks kraftiga skillnader. Man kan visserligen skylla på nätleverantörerna men själva telefonerna är minst lika viktig. Jag har själv testat olika telefoner med samma SIM-kort och på samma plats. Bäst blev en gammal Nokiatelefon och sämst min iPhone 4S. Två olika androidlurar kördes också, en Samsung S4 och en Sony Xperia Z3. Den bästa av dessa blev Samsungen, sannolikt beroende på tunn plast i skalet. Så kom igen och gör mer konsumentupplysande tester och kom ihåg att alla era läsare inte är 16-åriga, prylkåta smågrabbar.
/Johan

Hej!
Just mobilmottagningen står faktiskt rätt högt upp på vår önskelista över saker vi skulle vilja testa. Problemet är att det är enormt svårt att göra det på ett någorlunda tillförlitligt och kostnadseffektivt sätt. De appar som finns för ändamålet är inget annat än leksaker och traditionellt sett behövs en radiokammare för den typen av tester, något som antingen kostar vansinnespengar (och utrymme) att skaffa, eller som vi skulle få åka ner till Göteborg för att använda (Chalmers har en bland annat).

Vi håller på och tittar på en del andra lösningar för det hela, men exakt när något sådant skulle kunna sjösättas återstår att se.
Daniel Hessel, Mobil.se

Note 4 vs Note Edge
Kan du hjälpa mig jag undrar var det är för skillnad på note 4 och Edge, den mobila med  display på höger kanten. Jag vill ha marknadens bästa mobil nu i min ficka kör med Note 3 nu. Eller skall man gå tillbaka till Iphone? 
Tack på förhand
Mvh Emil

Hej!
Utöver den böjda skärmen och med den prislappen ser det i alla fall på pappret ut att vara ungefär samma telefon. Återstår att se hur användbar böjen på Edge egentligen är.
Daniel Hessel, Mobil.se

Z3 Compact vs Iphone 6
Hej, Jag läste ditt test av Z3 Compakt. Men det var en fråga som du missade, kommer den här telefonen kunna matcha Iphone 6? De har ju näst intill samma spec.
Jag är en gammal Iphone-användare och  tänkte eventuellt byta till denna. Har ägt en android för länge sedan, men blev besviken för att den segade ihop efter ett par månader. Är det samma sak idag ?

Hej!
Att "matcha Iphone" slutar alltid mest i hårklyverier och vad för system du själv föredrar. Kameran i Z3c är definitivt bättre, men den i Iphone är snabbare. Byggkvaliteten hos Iphone är gissningsvis bättre, men Z3c är å andra sidan vattentålig. Däremot kan jag nästan garantera att batteritiden hos Z3c kommer slå Iphone 6 vid vanligt användande då det länge varit en akilleshäl för Apple.

Gällande ihopsegande över tid är även det lite svårt att svara på. Google har lagt in botemedel för att lagringsutrymmet inte ska segas ner över tid för ett tag sedan, vilket hjälper en hel del. Samtidigt är Android ett system som kräver lite mer handpåläggning (eller helt enkelt en fabriksåterställning i värsta fall) för att hållas rappt. Det handlar knappast om något dagligt jobb, men du förstår vad jag menar.
Daniel Hessel, Mobil.se

Ipad Air 2 4K
Hej
Har ni hört/läst nåt om apple ipad air 2 och 4k ? I Ipad air 2 har prestanda ökats och internt används ju hevc h265 för facetime och kameran har 8 mp och hårdvarukodning för h265. Förutsättningarna är ju rätt stora för att klara 4k filmning och kan även spela upp 4k. 
Tex nokia får ju redan/snart 4k med toppmodellerna 4k/24p med Denim-uppdatering, hur troligt är det att t ex ios 8.5 eller ios9 “väcker” funktionen så även ipads o kanske iphone 6 klarar av 4k?
Står i valet mellan ipad air  1-a och 2an
mvh kenneth

Hej!
Såg det där också och precis som du säger så gäller det uppspelning (vilket om jag förstått det rätt är enormt mycket lättare än inspelning). Men finns det någonstans i hårdvaran stöd för 4K så betvivlar jag inte att det inte skulle finnas hästkrafter nog att även spela in i det. Samtidigt är jag skeptisk till att Apple skulle slå på det i efterhand, då det låter mer som något de har som större argument för Ipad Air 3 exempelvis (som kanske då också har en skärm att matcha inspelningen, men vad vet jag).
Å andra sidan finns det ju ingen poäng i att Ipad (eller Iphone) fixar uppspelning av 4K då det ändå skulle skalas ner till skärmens upplösning. Samma sak gäller inspelning, då Itunes/apple TV/annat är så pass inlåst att det nästan mer skulle innebära strul med en högre upplösning.
Gällande Ipad Air 1 & 2 så ska det sägas att prestandaökningen är rejält märkbar överlag, även om du inte försöker trolla med 4K. Därför kan tvåan vara bättre ur ett lite mer långsiktigt perspektiv. Om du däremot hittat en riktigt bra deal på en etta så kommer det priset nog att kunna överväga en hel del.
Daniel Hessel, Mobil.se