Ni frågar, vi svarar

Läsarfrågor V.3

Allt från Xperia Z1 Compact till Galaxy S8 avhandlas i årets första bunt med läsarfrågor.

Publicerad Uppdaterad

Det var ett tag sedan vi publicerade några av de frågor som ni läsare mailar in till oss. Av den anledningen är några av dem inte helt purfärska, men de kan fortfarande vara intressanta att ta del av. Har du några frågor om någon inom mobilvärlden kan du antingen passa på under någon av våra läsarchattar som vi har på fredagar med jämna mellanrum, eller så kan du maila oss på redaktion@mobil.se.

Beskära i S7
Björn: Hej!
Kan du hjälpa mig hur jag ska beskära mina foton i min nya mobil. På min gamla Samsung S5 finns en text att beskära fotot, varför inte på min nya?

Erik: I bildgalleriet i S7 går du in på bilden du vill redigera, trycker Redigera, sedan justering och sen kan du beskära bilden.

HTC 10
Jonas: Hej, tack för en mycket bra webbsida nu till frågan: har försökt att få klämma på nya HTC 10 men butikerna verkar rata denna telefon så dom har den inte, bara att beställa. Varför ????? Detta är ju stor mobbning, o frågar man te x 3 så säger dom att den inte säljer....tro faan att den inte säljer när dom inte tar in den. Man får tydligen inte välja vilken mobil man vill, jo om du väljer mellan Samsung o iPhone mycke dåligt....
Hoppas ni har något svar.

Elias: Hej!
Tyvärr har nog butikerna rätt, och Apple och Samsung lär stå för nästan 90 procent av försäljningen. Svenskar är oerhört varumärkeslojala när det kommer till mobiltelefoner.
Det kan också vara så att det är HTC som inte riktigt orkar bry sig om distributionen i Sverige, jag noterar att inte många har mobilen i lager även om de säljer den.
Webbhallen verkar i alla fall sälja HTC 10 i butik, även om den inte finns inne i alla butiker. Kan vara värt att försöka med dem.

Mobil till dator
Christina: Hej! 
Du verkar ju duktig på detta med att koppla mobil med datan.
Jag har provat och det fungerar utmärkt, nu är det så att jag har en ”vanlig” telefon kopplad också via datorn. Det fungerar också utmärkt
Det enda är att när samtal blir något längre än en kortis, så bryts dataanslutningen så det går inte att fortsätta jobba.
Vet du ifall det finns något mer man kan koppla in för att stärka upp systemet?

Elias: Jag känner inte att jag har tillräcklig information för att förstå vad som händer, men jag kan inte tänka mig att telefonsamtal ska orsaka att dataanslutningen kopplar ner sig. Jag skulle kontakta supporten för leverantören av din utrustning.

Okänd SMS-konversation
Göran: Hej!
Tillskriver er då jag uppfattar att ni är säkerhetsexperter inom it-realterade områden. Jag har råkat ut för effekterna av den nya tekniken. På min telefon, en Samsung 3, har en smsdialog pågått utan mitt deltagande. Detta har ställt till oreda då människor fått sms från mitt mobilnummer som inte varit så trevliga. Sms som jag aldrig skickat. Förstår att det inte är alltför svårt/ovanligt att det kan bli så (spoofing).
Men nu kommer det största frågetecknet. När vi med hjälp av polisen tömt telefonen kan man se att det inte bara är sms skickade till mottagare. Man kan se att det pågått en dialog mellan sändaren (mitt nummer) och mottagare (andras nummer). Hur kan det komma sig?
Då detta ärende gått till juridisk prövning kan möjligen behov av teknisk sakkunskap finnas. Men den primärt konkreta frågan är; Kan någon som inte har fysisk tillgång till telefonen (men kan ha haft) åstadkomma skickade och mottagna sms som syns i loggen och på telefonräkningen?

Elias: Hej!
Det finns ett antal olika sätt att fjärrstyra mobilen, eller att få tillgång till sms-funktionen på distans, så det är fullt möjligt att någon har skickat sms på distans, och som syns i loggen.

4G+
Kent: Hej! Finns det någon mer information kring 4G+? Tex frekvenser och vart man kan få det?

Daniel: Hej! Telia gav följande svar på frekvensfrågan i alla fall
"Just nu används 1800+2600, vilket är det som bäst lämpar sig för städer / storstäder där man har stor spektrumbredd på dessa band. Men eftersom vi även bygger 800 MHz frekvenser i städer så kan 4G+ även kombineras där det är lämpligt dvs. 1800 +2600 +800."

Kent: Kanske lite tidigt att fundera på 4G+, verkar även vara svårt att hitta routrar som klarar LTE-A.

Daniel: Åtminstone i Sverige kan det nog vara det (Dovado brukar annars vara ganska snabba på sånt). Kollar du i de länder som redan har LTE-A lär det finnas, men då kan frekvensband och annat skilja sig från den svenska marknaden och ställa till bekymmer annars.

Windows Phone
Thomas: hej tycker ni generellt varit "taskiga" mot Nokia/Microsoft de senaste åren.
Observera  att Försvaret och de flesta samhällsviktiga myndigheter bara godkänner Microsoft phone  för restricted trafik. 
IOS helt omojlig
Kanske kan påverka andra användare

Erik: Hej Thomas
Tack för dina synpunkter.
Jag håller inte med om att vi varit omotiverat taskiga, men visst har Windows liksom de andra systemen för- och nackdelar. De tycker jag att vi har belyst. Anledningen till att Windows-mobiler framförallt den senaste tiden fått lägre betyg är att de i våra tester visat sig dras med en hel del barnsjukdomar som vi också redogjort för. Jag hävdar baserat på våra tester att Windows är betydligt mera drabbade av detta än Ios eller Android någonsin varit. Jag ser ett exempel på det framför mig på mitt skrivbord just nu. Ett tillfälligt problem visserligen, men betydligt oftare förekommande i Windowsmobiler än i andra.


Z1 Compact
Magdalena: Hej! 
Har en fråga till er som är kunniga inom mobiltelefoner om man vill ha en som är vatten tålig är det Sony som gäller då eller finns det fler alternativ?  
Har en äldre Sony Xperia närmare bestämt en Z 1 Compact idag men har tänkt byta snart!  Hade tänkt en Sony Xperia Z 5 den fick ju bra på erat test men sen blev jag fundersam när jag gjorde program uppdatering av min Sony Xperia Z 1 Compact för nu har den blivit seg i vissa lägen så vad säger ni som kan ska man välja att köpa en ännu nyare än en Sony Xperia Z 5 just pga en sån grej? Ska tilläggas att jag vill köpa en utan lucka! 

Elias: Hej!
Som du säger finns det en poäng i att köpa så nytt som möjligt då telefonerna har en tendens att kännas trötta efter tillräckligt många systemuppdateringar.
Med detta sagt, vill du ha en vattentät telefon i samma storlek är Z5 Compact den senaste modellen som säljs. Den nya Xperia X Compact är inte vattenskyddad. Kan du tänka dig att gå upp lite i storlek finns däremot till exempel Sony Xperia X Performance och Samsung Galaxy S7. Nämnas bör också att Iphone 7 är vattentät.

Frekvenser
Erik: Hej! Jag läser på sidan då jag funderar på att köpa mobil från USA. ”I till exempel USA och vissa delar av Asien finns mobiler som inte fungerar alls i Sverige så de får du hålla dig borta från. Läs mer om det i faktarutan här intill.” har ni skrivit, men hittar ingen ruta. Mobilen jag tittar på är Samsung Galaxy S7 Active och det står att läsa om nätverksfunktionerna;
Network frequencies and Data Type
2G GSM GSM850,GSM900,DCS1800,PCS1900
2G CDMA N/A
3G UMTS B1(2100),B2(1900),B4(AWS),B5(850)
3G CDMA N/A
3G TD-SCDMA B34(2010),B39(1880)
4G FDD LTE B1(2100),B2(1900),B3(1800),B4(AWS),B5(850),B7(2600),B8(900),B12(700),B18(800),B19(800),B20(800),B29(700),B30(2300)
4G TDD LTE B38(2600),B39(1900),B40(2300),B41(2500)
Kommer detta fungera med Tele2 i Sverige?

Erik: Yes den ser ut som du säger ut att funka i Sverige. Gammal artikel du hittat där, mer än tio år gammalt så allt i den är inte aktuellt längre. Viktigt dock att kolla så telefonen inte är operatörsbunden. Jag tänkte eftersom det står AT&T i titeln på sidan, men hittar du den obunden ska den alltså funka här.

Streck i skärmen
Anne: Har fått ett vitt streck i mitten av min halvår gamla galaxy s7 edge. Vet du vad det beror på och om det går att få bort??

Daniel: Hej!
Låter som om skärmen gått sönder en aning. Hör av dig till Samsungs support så kan de nog hjälpa dig med reparation eller liknande.

Huawei Y6
Jon: Hej
Fick en Huawei Y6 av Telia men dom kunde inte berätta så mycket om den så nu undrar jag.
1. Hur länge ska jag ladda den första gången jag laddar den?
2. Kan jag ha både 1 Telia simkort och 1 Comviq simkort i en då den har uttag för 2 simkort?
3. Sen när den är laddad , kan jag ladda den både om det är 5% kvar eller 85% kvar?
4. När man filmar med den , blir det filmat i det format , vinkel man börjar filma med den?

Daniel: Hej!
1. Det brukar stå rekommendationer i manualen om inte annat. Men moderna batterier har inte samma problem med "minne" som tidigare batterier haft, så att ladda upp den fullt eller över natten ska räcka gott första gången.
2. Såvida Telia inte lagt in något lås för det hela ska det inte vara något problem, utan snarare en av de smarta delarna med dubbla SIM-kort.
3. Det ska inte vara några problem. Moderna batterier mår faktiskt bäst av att toppas upp istället för att köras slut på helt mellan laddningarna.
4. Det stämmer. Så för bästa resultat kan du alltid se till att börja filma i liggande läge.

Honor 8
Folke: Hej.
Efter att jag läst er test blev det en Honor 8. Eftersom ni är proffs så har jag en enkel fråga, hur gör jag för att tömma "papperskorgen"?
Tacksam för svar om ni har tid. Tack även för en jättebra tidning och kanonbra tester.

Daniel: Hej!
Mobiltelefoner har inte riktigt samma system med papperskorg som en dator har, men du kan rensa telefonen från cachefiler och liknande för att frigöra utrymme. i en Honor-telefon gör du det via appen Telefonhanterare som har en hel del verktyg för att städa och underhålla telefonen.

Android Auto
Thomas: Hej
Jag har en Samsung 7 och har försökt att få Android Auto via apkmirror att fungera. Men nej.
Jag kör en ny Mercedes. Jag fick höra att Google Play skulle lansera en fungerande och uppdaterad Android Auto app.  Jag får enbart ett meddelande att Android Auto inte finns i Sverige. Kan ni förklara hur situationen ser ut.

Daniel: Hej!
Som det ser ut idag är Android Auto inte lanserat i Sverige ännu, vi har frågat Google hur lanseringsplanen ser ut men inte fått ut något konkret ännu. 
Det är lite trist, för även om du laddat ner Android Auto "vid sidan av" (eftersom appen inte finns i svenska Play Store) via exempelvis apkmirror och installerat appen så verkar det vara väldigt sporadiskt med vilka telefoner och bilar som det faktiskt fungerar (vilket förvisso ligger lite i sakens natur när tjänsten inte är släppt här, men ändå).

Svart skärm
Lilly: Samsung 6 s. Satte min mobil på laddning i går. I dag är rutan helt svart, går inte att sätta på eller. Stänga av, vad är det för fel?
Elias: Hej!
Ibland låser sig bara telefonen, men du kan ändå starta om den genom att hålla in volym mer och av/påknappen i 10 sekunder. Då stänger den av sig och du kan slå på den igen.
Funkar inte det har telefonen troligen gått sönder. Kontakta Samsungs support i så fall.

Kapning
Fredrik: Hej !
Jag undrade om jag kunde få ställa en fråga? Jag upptäckte nämligen ett sms på en nästan helt ny och därför oanvänd mobil
Det stod "ditt mastercard är på väg...handelsbanken"
Jag är inte kund där. Hade troligen inte installerat några appar än. 
Kan någon kapat min mobil pga att jag öppnade smset??
Och är det bars mobilen de kommer åt ? Eller hela nätverket?..

Elias: Hej! Det troliga är att någon angett fel mobilnummer av misstag, men när det gäller bankkort skulle jag inte chansa utan ringa och kolla med Handelsbanken att ingen sökt kort i ditt namn. Annars är sms ofarliga i sig så länge du inte klickar på några länkar i dem.

Galaxy S8
Sara: Hej vet ni vad s8 komma att kosta enjufär

Daniel Hej! 
Svårt att säga då det ryktats om att den blir dyrare än tidigare flaggskepp.  Men åtminstone 8000 är nog en rimlig gissning

Actionkameror
Daniel: Hej.
Anledningen till att jag tar kontakt med er, är att när jag gjorde en Google-sökning på  actionkamera  så kom ert företagsnamn och utförda test upp som sökresultat. Jag gör en chansning med att skicka en vänlig förfrågan. Hoppas det är ok.
Jag är på jakt efter en sk Actionkamera  - kvalitet, funktionalitet, samtidigt inte galet dyrt.
Är det fortfarande  GoPro som är "enda alternativet" vad gäller film- och bildkvalitet, funktionalitet, handhavande, hållbarhet, användarvänlighet...
Finns det andra (mer) prisvärda alternativ?
Enbart "toppfäste" för skid-/cykelhjälm antar jag är "state of the art", sett ur bild-/filmkvalitet, panorering mm m.
Jag har full förståelse för om ni inte kan ge så här personliga tips.
Men tackar iaf för att ni tog dig tid att läsa min förfråga.

Elias: Hej!
Det var mer än ett år sedan vi jämförde actionkameror, men resultatet finner du här.
Det har inte hänt så värst mycket sedan dess, men ta ändå en titt på Nikons actionkamera som filmar i 360 grader, som vi testar här