Läsartest: Honor 9

Läsartest Honor 9: Andreas Charitonovas

När Honor 9 nu släpps i Sverige har vi låtit tre läsare testat telefonen i förväg. Andreas Charitonovas har sedan tidigare en Honor 7 och testar här nya Honor 9.

Publicerad Uppdaterad

Följande text är skriven av Mobilläsaren Andreas Charitonovas

För något år sen skaffade jag min första Honor telefon – Honor 7, farfar till Honor 9. Ett spontant köp som har åldrats överraskande väl och blivit en av mina mest omtyckta mobiler någonsin. Jag skulle kunna använda den i ett eller två år till. I en värld där mobiltelefoner tappar värde som en börsmarknadskrasch säger det en hel del… Nu har jag använt Honor 9 i en vecka. Hur har Honor 9 varit?

Skillnaden mellan Honor 7 och Honor 9 märks direkt, men det får vi återkomma till senare. Efter en vecka med Honor 9, finns det inget att önska. Batteriet håller en hel dag utan problem och laddas snabbt. I bra ljus tog kameran bra bilder i alla testsituationer, men det finns mobiler som är bättre i mörka miljöer. Gränssnittet är snabbt och alla tredjepartsappar flyter på bra. Det är lätt att vara nöjd med Honor 9, men beskrivningen ovan passar in på en del mobiler. Finns det något som utmärker den?

Riktigt snabb

Den största överraskningen var mobilens hårdvara (CPU och GPU). Mobilen är mycket snabb i daglig användning. I ett försök att överbelasta mobilens hårdvara, testade jag spelet Modern Strike med ”ultra” inställning, och till min förvåning klarade mobilen uppgiften utan problem. Efter en närmare titt upptäckte jag att mobilens processor (Kirin 960) och grafikkort (Mali G71 MP8) i skrivande stund är bland de allra bästa i världen (enligt benchmarksdata från Notebookcheck).

Inte banbrytande men snyggare

Nästa överraskning var Huaweis nya gränssnitt EMUI 5.1. Gränssnittet har synliga förbättringar även jämfört med det ett år äldre EMUI 4. Inga banbrytande förändringar, men gränssnittet är snyggare och många ställen har blivit putsade – det är nu möjligt att samtidigt ha flera login till en app (t.ex. två FB konto), batterisparläget är inte lika aggressivt och behöver inte längre anpassas lika mycket, och en del annat.

Min resa med Honor 9 började med mobilens farfar – två generationer äldre föregångare Honor 7. Farfar har åldrats överraskande bra – mobilen är bra även med dagens mått mätt.

Ändå kände jag skillnaden direkt. Honor 9 har bättre design - snyggare och ligger bättre i handen. Jag skulle vilja påstå att Honor 9 är bland de allra snyggaste mobilerna på marknaden.

Kameran presterar riktigt bra i ljusa miljöer. Hårdvaran är bättre. Gränssnittet är bättre. Honor 7 sätter ribban högt, men man märker att Honor 9 är bättre.

Sammanfattningsvis, Honor 9 har bra design och är välgjord. Hårdvaran är i skrivande stund i världsklass och Huawei har lovat mjukvaruuppdateringar i minst två år.

Det finns en punkt att ta hänsyn till när det gäller om Honor 9 kommer bli lika omtyckt som föregångaren. Honor 9 kan ofta kännas hal och ömtålig. Skärmglaset är dessutom inte Gorilla Glass och inte förstärkt, så fodral och skärmskydd är ett måste. Om detta är något som ni kan bortse ifrån så är Honor 9 enkel att rekommendera.

Text: Andreas Charitonovas