Läsartest: Honor 9

Läsartest Honor 9: Annika Palm

Mobil har låtit tre läsare testa och skriva sina recensioner av Honor 9. Annika Palm har sedan tidigare en Samsung Galaxy S8, och har jämfört med den.

Publicerad Uppdaterad

Följande text är skriven av Mobilläsaren Annika Palm

Första intrycket av telefonen är under själva un-boxingen av den. Supersnygg förpackningslösning där man drar ut telefonen likt en bok ut en bokhylla i stället för att den ligger där platt och exponerad när man lyfter på locket. Det är nyskapande för mig. I förpackningen finns inga hörlurar. Det gjorde mig lite förvånad med tanke på att Samsung Galaxy S8 kom med ett par AKG lurar som faktiskt är rätt bra. Honor 9 skickade istället med ett genomskinligt skal till telefonen. Smart tänkte jag, det sista man vill är ju att repa sin sprillans nya smartphone. Några dagar in så tycker jag dock att skalet som följde med har aningen vassa kanter in mot displayen och blev repigt rätt snabbt.

Saknar inte edge

Storleksmässigt så är den här något bredare än Samsung S8 som istället är lite längre/högre än vad Honor 9 är. Jag tycker Honor 9 ligger mycket bättre i handen än vad Samsung S8 gör. Jag har aldrig haft problem med att en telefon är för bred men så har jag också händer med ganska långa fingrar. Till skillnad från Samsungen så har Honor 9 inga rundade kanter på skärmen, alltså ”edge” funktionen som Samsung har. Det är inget jag saknat på Honor 9 alls faktiskt. Baksidan av Honor 9 är det som sticker ut mest utseendemässigt. Jag har den grå/silvriga varianten och baksidan har ett djup som jag inte sett innan. Kvalitetskänslan känns mycket hög, inget känns plastigt eller billigt. Ska jag jämföra kvalitetskänslan så tycker jag att båda telefonerna håller lika hög.   

Något jag absolut inte saknar som finns på Samsungen är den fysiska Bixby-knappen, som jag alltid kommer åt av misstag och som inte gör mig något gott alls. På Honor 9 finns en lång knapp för att höja och sänka volym samt en på- och avstängningsknapp. Medan Samsung valde att sätta Bixby-knappen och höj- och sänkknappen till vänster på enheten så har Honor 9 knapparna till höger. För mig passar detta mycket bättre men jag antar att det är en vanesak. Om jag ska vara riktigt petig så tycker jag att knapparna på Honor är aningen vassare i kanterna än på Samsung. Vassa som i fysiskt vassare alltså.

Till skillnad från Samsung så har Honor 9 en hemknapp. Eller det ser ut som en knapp, definierad rent fysiskt med en svagt upphöjd ram, men att det alltså är en touchknapp. På Samsung-telefonen har skärmen fått ta all plats vilket gör att navigationsknapparna läggs över skärmen när man vill att de ska synas. Smart av Samsung men jag måste ändå säga att jag gärna har en död yta med navigation. Men. Några timmar in i användandet så saknade jag tillbaka knappen jag har i Samsungen. Varför finns det ingen tillbakaknapp? Efter många år med iPhone så var jag nog skadad av att ytan där hemknappen finns bara kan innehålla en hemknapp. Icke sa nicke, på Honor 9 så touchar du bara på vänster sida om hemknappen, et voila! En tillbakaknapp! Vansinnigt snygg lösning om du frågar mig. När telefonen är ”vaken” så syns små svaga lysdioder på stället där tillbaka-knappen finns och där app-översiktsknappen finns (det vill säga till höger om hemknappen. Detta kan, liksom på Samsungen, ändras ordning på om man föredrar att ha tillbakaknappen på höger sida i stället för på vänster.

Riktigt snabb

Honor 9 har även den likt Samsung en fingeravtrycksläsare för att låsa upp telefonen. Samsung har, till min stora irritation, satt fingeravtrycksläsaren på baksidan medan Honor 9 har den på hemknappen. När jag använder Samsungen så har jag fler misslyckade försök än lyckade. Om problemet inte är att jag lyckas känna på kameralinsen istället för avläsaren så känner avläsaren inte igen mitt finger. Jag har stört mig tillräckligt många gånger för att inte använda fingeravtrycksläsaren alls på Samsung. Tillbaka till Honor 9 då, som har sin läsare på framsidan. Jag ger det en chans. Herregud vilken skillnad! Det känns nästan inte som att jag måste vidröra avläsaren alls förrän telefonen är igång. Kombinationen av en vansinnigt bra avläsare och en snabb telefon gör det här till den bästa fingeravtrycksläsaren jag testat. Innan min Samsung hade jag en Nexus 6P som har sin avläsare på baksidan och som jag upplevde som snabb men den ligger i lä i snabbhet jämför med Honor 9. Jag är grymt imponerad!

Som sagt, prestandan i telefonen är riktigt bra. Men om man vill veta vilken som upplevs snabbast så vinner Samsungen för mig. Men hade jag inte haft telefonerna samtidigt så hade jag nog inte märkt så stor skillnad. En skillnad jag märker som är till Samsungs fördel är att jag upplever att skrollningen inte accelererar lite snabbt på Honor 9 som på Samsung S8. Jag vill ha lite mer fart när jag snabbt ska gå igenom textflöden, bilder, instagram etc. än vad Honor ger mig så där vinner Samsung i min bok.

Färgerna på displayen utan att ha justerat dem gör mig gladast från Honor 9. Jag har aldrig gillat Samsungs färger då jag tycker de snudd på blöder/skriker för mycket. Det är för mycket kontrast för min smak. Detta går såklart att justera i Samsungtelefonen vilket jag var snabb med att göra. Men med Honor 9 behöver jag alltså inte göra detta.

En annan sak som jag värderar högt är ljudkvalitén. Under samtal så kan jag inte säga att jag märker någon skillnad mellan Samsung och Honor 9 men när det kommer till musik. Samsung har riktigt dåligt ljud (har lyssnat med AKG lurarna) utan att göra egna justeringar. För att göra en rättvis bedömning så lyssnade jag med samma lurar i Honor 9 och den slår Samsungen på fingrarna där ljudmässigt. Till och med när jag med konstens alla regler och ett idogt googlande efter bra ljudinställningar till Samsungen så tycker jag ändå att basen är för tunn. På Honor 9 har jag inte ens letat efter inställningarna för ljud för jag tycker inte det behövs.

Bra men inte bättre

När det kommer till kameran så tycker jag Samsungen tar bättre bilder. Därmed inte sagt att Honor tar dåliga, absolut inte. Men jag tycker att Samsungen har en bättre färgåtergivning. Det som stör mig med Honor är snabbgenvägen till kameran som är dubbeltryck på volymknappen. Använder man den så får man en ögonblicksbild det vill säga att så fort du har dubbeltryckt på den så gäller det att ha bilden i sikte för sen tar det mellan 0-2 sekunder för bilden att automatiskt skjutas av. För mig har detta resulterat i en rad värdelösa bilder som jag sen måste rensa bort och det var först senare som jag upptäckte att det här går att ändra i inställningarna. På Samsungen är det dubbeltryck på av/på-knappen som standard sen får du välja själv när du vill ta kortet, vilket jag föredrar. I övrigt har båda telefonerna några effektfunktioner i kameran som kan vara roliga för vissa men onödiga för andra. Vill du ha kaninöron à la snapchat på nån av dina bilder väljer du Samsung. Vill du istället kunna bestämma ”skönhetsnivå”(!?), det vill säga hur mycket den ”blurar”, på din selfie väljer du Honor. 

Honor 9 är verkligen en kanonlur som jag inte tror att jag upptäckt om det inte var för det här testet.

Text: Annika Palm