Annons

Läsartest: Mobilläsare testar Moto G6 Plus

Mobil har låtit fem läsare testa nya Moto G6 Plus för att sedan skriva om vad de tycker om telefonen. Här publicerar vi del två där Roger Lundkvist och Margareta von Rosen delar med sig av sina åsikter.

Publicerad Uppdaterad

Läsartest av Moto G6 Plus: Roger Lundkvist

När jag väl lyckats få av allt papper och tejp telefonen är inslagen i blir jag glatt överraskad. Jag öppnar den snyggt gulgröna lådan och lyfter ut mobilen. Till min förvåning sitter ett genomskinligt gummiskydd vilket passar mig perfekt då jag är lite av en klant. Plockar ur resten av innehållet i lådan och upptäcker att hörlurar saknas, vilket jag tycker är lite konstigt. Kopplar sedan in laddaren och genast ser jag att G6:an har snabbladdning. Det står Turbo Power på skärmen, verkar väldigt lovande och det visar sig snart nog att så är fallet. Från 50% till 100% på drygt en timme. Väldigt bra måste jag säga. Sätter i simkortet, startar mobilen och gör alla inställningar för wi-fi, Google-konto och fingeravtrycksläsare. Allt går väldigt smidigt och enkelt.

Bra skärm i jämförelse

LCD-skärmen är väldigt bra enligt mitt tycke men jag jämför ju då med min gamla Iphone 5s. Jag fastnar även direkt för hur bra skärmen svarar. Testar några bekantas mobiler för att få nåt mer att jämföra med, Samsung S7, Huawei P8 och en Iphone 6s och jag tycker inte att G6:ans skärm skäms för sig mot någon av mina bekantas mobiler. Jag känner mig dock ovan med den stora skärmen som G6 Plus har. 5,9 tum är ju klart större än en 5s. Antar att storleken är en vanesak. G6 Plus kan nog kännas i största laget för vissa användare men för mig är det inget problem.

Rimligt flyt och kamera

Plattformen med Android 8.0 Oreo känns fräsch och allt flyter på. Jag kan tänka mig att mer avancerade användare har en del ytterligare att önska, men å andra sidan köper de troligen inte en mellanklassmobil. Prislappen ligger på runt 3000 kronor, vilket för mig känns rimligt.

Kameran på baksidan har 12 megapixel och framsidans kamera på 5 megapixel tar helt okej bilder både inomhus och utomhus. I mörker blir det lite svårare att få till en bra bild. Ska erkännas att jag är en ytterst medelmåttig fotograf. De flesta av mina bilder är tagna i autoläge, men det finns ett manuellt läge för den som kan eller är villig att testa sig fram.

Bra batteritid

Batteritiden är väldigt bra. Jag använde mobilen i två hela dagar innan jag behövde ladda igen och är ju inte direkt bortskämd med bra batteritid på min Iphone 5s. Nu är jag en ganska ordinär mobilanvändare som messar, surfar, ringer och spelar enkla spel. Tittade på en del film för att testa 18:9 formatet. I det sammanhanget är jag väldigt nöjd med G6:an. Tåligt Gorilla Glass 3 passar mig dessutom alldeles utmärkt eftersom jag tidigare har lämnat in min Iphone 5s tre gånger på grund av sprucken skärm.

Ljudet är i mitt tycke lite mittemellan. Det blir inget riktigt tryck i ljudet men det beror nog till stor del på att mina hörlurar inte är vidare. Så nog hade det suttit fint med ett par skapliga hörlurar inkluderade i paketet för att kunna testa ordentligt.

I korthet: Prisvärd 

I mitt tycke är Moto G6 Plus helt klart en prisvärd mobil. Den stora LCD-skärmen hänger med bra för mitt användande. Bra för att titta på film om man gillar sånt även om alltså ljudet känns lite "burkigt". 

Ska man köpa en Moto G6 Plus? Absolut om man nöjer sig med en mobil i en normal prisklass. Har man tröttnat på kass batteritid, spruckna skärmar och en laddprocent som åker bergochdalbana ska man åtminstone testa Moto G6 Plus. Ge Android en chans åtminstone för det kommer jag som Iphone-användare absolut att göra. Den mer avancerade användaren ska självklart titta på en annan prisklass då man som alltid får vad man betalar för.

Skrivet av Mobilläsaren Roger Lundkvist

Läsartest av Moto G6 Plus: Margareta von Rosen

Jag vill på enklaste sätt kunna fotografera, surfa, ringa, smsa och ta emot e-post. Det måste vara lätt! När jag testat Moto G6 Plus har jag använt kameran flitigt och den tillsammans med batteritid och prestandan är det jag uppskattar mest.

Flaggskeppsmobiler i all ära, men för min del är det viktigaste att de grundläggande funktionerna sitter, som batteritid, mobildata, bra kamera och att jag har en pålitlig telefon med ett batteri som varar hela dagen.

Sedan tidigare använder jag en Huawei P9 och jämfört med den är Moto G6 Plus inte lika slimmad, definitivt högre och ungefär lika bred. Jag trodde kanske att det högsmala formatet skulle skapa irritation, men så länge telefonen får plats i en ficka tycker jag att det känns okej. Dessutom uppskattar jag den breda skärmbilden. Telefonen har indigofärgad glasbaksida och jag tycker den är både snygg och välbyggd.

Gillar kameran

Bilderna från kameran i Moto G6 Plus tycker jag har överraskande bra kvalitet, mycket trevliga bildfärger och själva kameraappen är lättjobbad. Jag gillar verkligen Moto-rörelserna, till exempel att kunna skaka igång kameran i telefonen!

Bildstabiliseringen i autoläge uppskattas extra mycket och jag tycker det är bra att förändringarna jag gör syns direkt på skärmen vid manuell inställning av kameran. Det gör det enkelt att ta bra bilder.

Särskilt bra kvalitet tycker jag att kameran ger när jag spelar in video och när jag jämför med en kollegas Samsung Galaxy S7 tycker jag att Motos kamera ger bättre filmkvalitet. Däremot är jag besviken på ljudkvaliteten som ger ett burkigt ljud och dessutom hörs ett ljud som av puttrande smör i uppspelningen.

Jämfört med min Huawei P9 slipper jag även kamerabuggen som stänger av mobilen efter ett par bilder, även om jag tycker bildredigeringsprogrammet i Huaweimobilen är riktigt bra. 

Dubbla simkortplatser och bra batteritid

När jag testat mobilen har jag jobbat mycket med bildredigering. Dessutom har mobildata ständigt varit på, liksom stegräknaren. Prestandamässigt tycker jag att telefonen håller hög klass. För min typ av användning räcker batteriet i Moto G6 Plus ungefär en dag, vilket känns tryggt. Att växla mellan hemsidor och appar går med blixtens hastighet och telefonen blir inte alls så varm som min nuvarande telefon har en tendens att bli.

Stort plus också för de två simkortsplatserna och dessutom plats för separat minneskort. Även snabb fingeravtryckläsare, smidig ansiktsigenkänning och bra att kunna ställa in nattljus på skärmen på Moton.

Allt jag behöver med få nackdelar

Nackdelarna med Moto G6 Plus är få. Jag saknar hörlurar, för några sådana ingår inte i paketet när man köper mobilen och jag störs av att det ringer och piper på grund av aviseringar hela tiden. För att stänga av måste jag först identifiera vilken av alla appar det är som låter. Det problemet har jag inte upplevt som störande i min nuvarande Huaweitelefon. Skärmen i solljus är inte heller helt övertygande, men där tycker jag inte heller Huaweitelefonen är tillräckligt ljusstark. 

Som helhet tycker jag att Moto G6 Plus egentligen har allt jag behöver och lite till. Det är en telefon som jag tror mycket på.

Skrivet av Mobilläsaren Margareta von Rosen