https://www.mobil.se/nyheter/lenovo-chef-antyder-att-kommande-telefon-kan-fa-lagring-pa-4-tb
565306
Nyheter
Nya telefonen kan bli rena monsterluren

Lenovo-chef antyder att kommande telefon kan få lagring på 4 TB

Vad är det egentligen för slags telefon som kinesiska Lenovo har på gång? Efter skisser och renderingar av en till synes helt kantfri smartphone kallad Z5, så kommer nu uppgifter som skvallrar om att enheten dessutom kan få ett lagringsutrymme på smått häpnadsväckande 4 TB.

Vi konsumenter blir inte sällan snabbt uttråkade efter Mobile World Congress, då mässan oftast ger oss svart på vitt kring vilka specifikationer som blir årets standard för flaggskeppsenheter. Därefter är det nämligen väldigt mycket samma-samma. I år är det till exempel Snapdragon 845-chipp, skärm med sensorpanel, 4-6 GB arbetsminne, någon form av dubbelkameralösning på bakstycket och lite vad som helst med prefixet AI som tycks utgöra stommen i varenda smartphone. Någon erbjuder upp till 128 GB lagringsutrymme och någon annan 256. Variationer förekommer förvisso, men det är ingen direkt sprakande flora av olikheter vi tittar på. Men kanske kan kinesiska Lenovo vara på väg att flytta fram gränserna i något högre utsträckning? 

Enormt utrymme

Häromdagen kom skisser och renderingar på en Lenovo-telefon kallad ”Z5” som såg ut att i princip vara helt kantfri och även sakna sensorpanel. Det var ganska spännande i sig, men det hela blir nu ännu mer spännande, då samma Lenovo-chef vid namn Chang Cheng publicerat ännu en så kallad teaserbild på Weibo. Den här gången innehåller bilden bara text och handlar om ”vad man kan göra med 4 TB lagringsutrymme”. Cheng konstaterar i inlägget att man kan lagra en miljon foton, 12 000 filmer i HD-upplösning eller 15 000 musikfiler i lossless-kvalitet. Telefonen nämns inte specifikt på bilden, men intill den finns en kort text om att Z5 kommer att offentliggöras i juni.  

Jättesprång

Den gängse toppkapaciteten när det gäller lagring ligger idag i regel på 256 GB, men det finns förstås undantag även på det här området. I Kina kan man till exempel köpa en smartphone kallad Smartisan R1 som erbjuder 1 TB lagringsutrymme. Såvitt vi vet så är det den enda smartphone i världen som har så stor lagringskapacitet i dagsläget. Därmed skulle 4 TB förstås innebära ett massivt språng. Huruvida telefonen blir särskilt intressant utöver skärmen och lagringsutrymmet återstår att se. Rykten har gjort gällande att det handlar om en tvättäkta flaggskeppstelefon, men samtidigt har det cirkulerat obekräftade uppgifter om att den ska ha en Helio P60-processor från Mediatek, vilket skulle innebära mellansegments-prestanda jämförbar med Qualcomms Snapdragon 660 på ett ungefär. 

Ämnen