18,8 miljarder kronor

Lenovo köper Motorola

Kinesiska Lenovo köper mobiltillverkaren Motorola från Google för motsvarande 18,8 miljarder kronor.

Publicerad Uppdaterad

Googles tid som mobiltillverkare blev kortvarig. Efter spekulationer i natt gick man ut med ett officiellt pressmeddelande där man tillkännager att Lenovo köper Motorola av Google för 2,91 miljarder dollar, motsvarande 18,8 miljarder kronor. Betalningen sker mestadels i pengar, men en mindre del är i Lenovo-aktier.

Det var bara två och halvt år sedan som Google köpte Motorola för den betydligt högre summan 12,5 miljarder dollar (81 miljarder kronor), men å andra sidan behåller Google större delen av den patentportfölj man fick med Motorola-köpet. Lenovo får med sig 2000 patent samt licensrätt till övriga patent i köpet.

Redan när Google köpte Motorola spekulerades det i att sökjätten mest var intresserad av patentportföljen och snart skulle sälja vidare eller lägga ner mobiltillverkningen. Idén med Google som mobiltillverkare kändes aldrig helt rätt, man tog en stor risk att stöta sig med kassakon Samsung som omedelbart började se sig om efter alternativ till Android. Google fortsatte också sin Nexus-serie av Googlemärkta telefoner tillverkade av andra än Motorola. Och Motorolas mobiltillverkning fortsatte att gå med förlust för Google.

För Lenovo borde däremot köpet av Motorola vara klockrent. Lenovo har ju redan från början byggt sin position med uppköpet av IBM:s datortillverkning och gör ingen hemlighet av att man ser mobilområdet som framtiden. Lenovo är redan nu en av de största mobiltillverkarna i världen med ett starkt varumärke i Asien, och nu får man även ett starkt varumärke i Amerika. Konkurrensen mellan Lenovos och Motorolas produkter borde i dag vara närmast obefintlig. Dessutom får man Motorola betydligt billigare nu än om man köpt företaget 2011.

Lenovo påstods i höstas vara en het spekulant på att köpa Blackberry, något som dock kanadensiska myndigheter ska ha satt stopp för, då de flesta kinesiska storbolag har tveksamma kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet.

Lenovo uttrykte i sitt pressmeddelande förtroende för Motorolas nuvarande organisation och lär inte omedelbart sätta igång att säga upp företagets amerikanska anställda. Däremot har Lenovo knappast samma patos när det kommer till att bevisa att det går att tillverka mobiltelefoner kostnadseffektivt i USA.

Google hävdar att försäljningen inte kommer att påverka andra hårdvaruprojekt, såsom Google Glass. Man behåller också Motorolas enhet för "avancerad forskning" som en del i denna utveckling av ny hårdvara. I denna enhet ingår även Project Ara för modulära mobiltelefoner, som nu går en oviss framtid till mötes. För några fler mobiltelefoner tillverkade av Google lär det inte bli inom överskådlig framtid.

Källa