Kan vara årets största antiklimax

Lenovo Z5 visade sig vara en högst normal smartphone

Lenovo har med diverse teasers och inlägg i sociala medier under en tid byggt upp enorma förväntningar på sin nya smartphone Z5. Nu har telefonen till slut offentliggjorts vid ett event i Kina, och resultatet är förbluffande platt. Telefonen lever inte upp till förhandsindikationerna på ett enda sätt. Till och med den ”kantlösa” skärmen har fått en sensorpanel.

Publicerad Uppdaterad

Det finns alltid god anledning att vara skeptisk mot diffusa indikationer om kommande telefoner även när de kommer direkt från chefer hos telefontillverkarna, och någonstans kände vi på oss att någonting inte riktigt stämde med de många vaga förhandsuppgifter som Lenovo-chefen Chang Cheng kommit med rörande den nya flaggskeppsenheten Z5, en enhet som skulle vara ”banbrytande” med fyra fantastiska innovationer och bygga på 18 nya patenterade teknologier. Telefonen har nu offentliggjorts i samband med ett event i Kina, och i princip ingenting av det som man tycktes antyda visade sig vara verklighet, i vissa fall till följd av rent språkliga missförstånd. Den ”kantlösa” skärmen utan sensorpanel har över en natt plötsligt fått en… just det, sensorpanel. Och de 95 procent av frontstycket som skulle utgöras av en skärm visade sig ha sjunkit till 90 procent. 

Helt normala specifikationer

Den banbrytande kameran visade sig vara en helt normal dubbelkameralösning på bakstycket med upplösningen 16+16 megapixlar. Den enorma lagringskapaciteten – som det efter ett inlägg spekulerades i kunde vara så stor som smått galna 4 TB – visade sig vara 64 eller 128 GB (Weibo-inlägget handlade om en hårddisk från Lenovo). Och det fantastiska batteriet visade sig vara ett högst gängse smartphone-batteri med en kapacitet på 3 300 mAh, och huruvida det verkligen klarar att hålla telefonen i standbyläge i 45 dygn återstår att se. Ett tämligen mediokert Snapdragon 636-chipp sitter under skalet tillsammans med 6 GB arbetsminne. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och många kallar vissa av förhandsuppgifterna för rena lögner. Att gå så långt är kanske att ta i en smula, eftersom Lenovos teasers i hög utsträckning har präglats av diffusa antydningar, ibland utan helt tydliga kopplingar till telefonen. Undantaget är skärmen som på både skisser och renderingar faktiskt såg helt annorlunda ut. Ett antiklimax var på sätt och vis väntat och nu har vi facit. Det enda som är någorlunda intressant är det låga priset i Kina, som ligger på ungefär motsvarande 1 800 kronor. Z5 släpps i Kina den 12 juni. Huruvida den är aktuell på fler marknader återstår att se. 

Källa