Åtta kärnor

LG lanserar eget systemchip

Snapdragon ersätts med egenutvecklade chip i kommande LG-mobiler. ARM står för CPU-kärnorna.

Publicerad Uppdaterad

Nuclun är namnet på LG:s nya systemchip – en 32-bitarsprocessor som på papperet påminner mycket om Samsungs Exynos 5 Octa. Den första produkt som utrustas med Nuclun är LG G3 Screen – en mobil för den koreanska marknaden.

Systemchipet har åtta CPU-kärnor varav fyra arbetar samtidigt – antingen fyra större ARM Cortex A15 på vardera 1,5 GHz eller fyra mindre ARM Cortex A7 på 1,2 GHz. ARM kallar tekniken Biglittle och den innebär att strömförbrukningen kan sänkas vid låg belastning utan att ge avkall på topprestandan. 

LG har, till skillnad från Samsung, ingen egen processortillverkning. Nuclun tillverkas därför av Taiwan Semiconductor (TSMC) – en oberoende halvledartillverkare som bland annat levererat många systemchip för Apples produkter. Enligt LG innebär den egenutvecklade processorn att företaget får större kontroll över sina produkter och förbättrar vinstmarginalerna.

Förutom processorkärnor innehåller Nuclun LTE-kretsar med stöd för kategori 6-hastighet. Klockfrekvensen är lite lägre än de senaste ARM-baserade chipen från Samsung eller Qualcomm och det är inte känt vilken grafikprocessor (GPU) LG använder, så det är svårt att få en helhetsbild av vilken prestanda LG Nuclun kommer att erbjuda.

Källa