https://www.mobil.se/nyheter/lg-tar-patent-pa-3d-kameralosning-for-smartphones
566309
Nyheter
Tekniken har många användningsområden

LG tar patent på 3D-kameralösning för smartphones

3D-kameror har hittills primärt använts för ansiktsidentifiering och upplåsning av mobila enheter. Men LG har nu tagit patent på en lösning med en mobilkamera som ska kunna ta bilder och spela in film i 3D.

Smartphonetillverkarna kritiseras allt oftare av både konsumenter och marknadsanalytiker för att man inte är tillräckligt innovativa. Men är det något område som det händer saker på när det gäller smartphones, så är det på kamerasidan. Trippelkameror har börjat bli näst intill standard, upplösningen har ökat drastiskt och optiken har nått nya höjder. Och nu tycks en våg av 3D-kameror vara på ingång också. Jag, faktum är att vi redan sett 3D-kamerateknik i smartphones, men då primärt som ett sätt att låsa upp telefoner via ansiktsidentifiering. Flera tillverkare sägs nu ha 3D-kameror på gång även för foto och film, och LG uppmärksammas nu av den nederländska sajten Let's Go Digital för ett färskt patent på just en 3D-kameralösning för smartphones. 

Många är på gång

I patentet beskrivs en lösning där en smartphone har ett flertal kameror samt en lasersensor på bakstycket. Lasersensorn kan beräkna djupet på ett motiv med hjälp av det reflekterande ljuset. 3D-kameran kan därefter slå samman flera bilder till ett enda foto med 3D-djup. Teknologin kan även användas för ansiktsigenkänning. LG har varit inne på området tidigare, och faktum är att man redan 2011 släppte en smartphone med 3D-bildkapacitet kallad Optimus 3D. Även Huawei, Apple och Samsung sägs ha 3D-kameratelefoner på gång redan under nästa år. 

Ämnen