För bilder ur flera vinklar

LG tar patent på smartphone-lösning med 16 kameralinser

Tre, fyra eller rent av fem kameror? Trams. LG har med ett nytt patent tagit multikamera-konceptet till en helt ny nivå och visualiserar en smartphone med 16 kameralinser.

Publicerad Uppdaterad

LG var faktiskt först ut med en dubbelkameralösning en gång i tiden. Det var med Optimus 3D som man redan 2011 gjorde det möjligt att lägga till djupeffekter i bilder. Konceptet fick förvisso inget vidare genomslag och det var först 2016 som andra större tillverkare började experimentera med dubbla kameror. Sedan dess har det hänt en hel del, och i dag är det ingen som höjer på ögonbrynen om en telefon är rustad med tre eller rent av fyra kameralinser. Men den nederländska sajten Let's Go Digital har upptäckt att LG nu tycks ha planer på någonting som verkligen sticker ut, nämligen en smartphone med hela 16 kameralinser. 

Monterade med olika vinklar

I patentet, som man tilldelades den 20 november, beskrivs en lösning med 4 x 4 kameralinser i en fyrkant i stil med hur Huawei valt att konfigurera kamerorna på sin Mate 20 Pro. Men man har valt en böjd platta, som gör att linserna pekar åt lite olika håll, något som skulle göra det möjligt att ta bilder ur flera vinklar på samma gång. Lösningen öppnar också upp för kombinationer av olika bilddelar, så att man i efterhand kan konstruera en bild som man vill ha den. Huruvida LG har tänkt att göra verklighet av patentlösningen återstår förstås att se, men det är onekligen en spännande tanke. 

Källa