För utvecklingsländer

Light-Facebook släppt till Android

Facebook har släppt en variant av sin egen app till Android med fokus på att förbruka lite data.

Publicerad Uppdaterad

Med såväl bildsynk som automatisk uppspelning av videosnuttar i nyhetsflödet verkar det närmast som om Facebook gör sitt bästa för att du snabbt ska förbruka din datatrafik via den sociala tjänsten. Men uppenbarligen jobbar de även i andra änden av snöret också, eftersom Facebook själva precis släppt appen Facebook Lite.

Appen är designad för att inte ta upp speciellt mycket plats (256 kilobyte i nedladdning) och för att fungera bra även på 2G-nätverk. Det gör givetvis att en del funktionalitet inte är med i Lite-appen som finns i den vanliga, men huvudfokuset ligger på chatt via Mesenger och notifikationer. Helt handikappad är den dock inte, eftersom du kan ladda upp bilder och andra standardfunktioner också.

Som väntat handlar det inte om en app för den svenska marknaden, även om många här skulle gilla upplägget ändå, utan hittills är det Bangladesh, Nepal, Nigeria, Sydfrika, Sudan, Sri Lanka, Vietnam och Zimbabwe som får njuta av appen. Med en minimal storlek på själva appen och effektivsering för enklare mobilnät är det tänkt att enklare kunna sprida Facebook på de marknader där mobilerna ofta är betydligt enklare och billigare än vad de är här i Sverige.