https://www.mobil.se/nyheter/lista-12-futuristiska-h-lsoprylar
559057
Nyheter
Lista: Framtidens hälsoprylar

Lista: 12 futuristiska hälsoprylar

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/TellSpec41-1030x772_0.jpg?itok=QD5t0N07', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/TellSpec41-1030x772_0.jpg?itok=Ch_2FZOJ', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/TellSpec41-1030x772_0.jpg', w: 1030, h: 772, title: ' ' },]
Stegräknare, löpband, hantlar. Måste all träning och hälsa vara stöpt i samma form? Inte då. Vi har tittat på en bunt träningsprylar som inte riktigt följer gängse regler och konventioner och som får uppkopplad träning och hälsa att kännas betydligt mer high tech.

Sida 1

Puck för överkroppen

Taos puck

En puck som du … trycker på? Innan någon har förklarat vad sjutton Tao är låter det helt galet. Vad det handlar om är faktiskt rätt enkelt. Wellshell är en liten puck med sensorer som känner av tryck och ett Bluetooth-chip som snackar med telefonen och Taos app där. Appen fungerar mest som vägledning för vilka övningar du ska göra, vilka alla bygger på isometrisk, det vill säga statisk, träning. Genom att trycka hårt och länge i olika ställningar ska du träna större delen av överkroppen med den lilla pucken helt enkelt. Ska finnas ute någonstans under året till ett ännu oklart pris.

Namn: Tao Wellshell
Webbplats: www.tao-wellness.com
Pris: Ej bestämt

Bekväm träningsstol

Är en puck inte konstig nog? Hur låter det med att sitta och dra i en stol då? På samma sätt som Wellshell bygger Tao Chair på isometrisk träning, men här med hjälp av en stol. Utöver tillhörande app har du även en display inbyggd i stolen som talar om hur hårt du drar eller trycker i dess olika delar. Vi kunde i alla fall konstatera att stolen var bekväm att sitta i när vi kollade in den på CES-mässan tidigare i år. Pris och lansering är dock höljda i dunkel för stunden.

Namn: Tao Chair
Webbplats: www.tao-wellness.com
Pris: Ej bestämt

Skrotlyftartröja

Det här med att lyfta skrot och uppkoppling är inte alltid lätt. Att spela in löprundor med GPS är ju inte direkt applicerbart på alla typer av motion. Det är där Omsignals tröja ska komma in i bilden när den släpps för ungefär 300 dollar. En liten bluetooth-kopplad puck samlar in data från en bunt sensorer i tröjan, vilka ska berätta för dig hur mycket du anstränger dig vid styrketräning och om du gör övningarna rätt.

Namn: Omsignal shirt
Webbplats: www.omsignal.com
Pris: ca 3000 kr

Analyserar yogaövningarna

Är du seriös i ditt mål att lära dig yoga kan Smartmat för 300 dollar vara ett alternativ. Mattan i sig är tryckkänslig och ska tillsammans med analysfunktioner i appen avgöra om du gör dina Yogaövningar rätt. Riktigt hur trycksensorer i en matta ska avgöra hur du håller dina händer återstår däremot att se när den släpps senare i år.

Namn: Smartmat
Webbplats: www.smartmat.com
Pris: ca 3000 kr

Välj vikten

Okej, det är ett par hantlar, men det finns några grejer som gör dem intressanta. Dels kan du ställa in vikten på en och samma hantel genom att stoppa ner hanteln i sin ”dockningsstation” och trycka på några knappar, dels ska Smarttech innehålla rörelsesensorer och Bluetooth så att du via en app i luren ska kunna se om du gör övningar rätt och hur mycket du anstränger dig. Hantlarna här på bilden är deras vanliga varianter som ”bara” har ställbar vikt och riktigt vad de uppkopplade varianterna kommer att se ut som eller kosta återstår att se.

Namn: Bowflex Smarttech
Webbplats: www.bowflexsellecttech.com
Pris: Ej bestämt

Plåster för puls

Stegräknare på armband tar upp för mycket plats, coola implantat är flera år bort. Ampstrip får fungera som ett slags mellanläge, då det är ett slags plåster som mäter såväl aktivitet som puls. Den ska även hålla koll på hur mycket du anstränger dig i olika övningar på något sätt utöver pulsen, vilket vi förklarar som magi tills prylen släpps skarpt för någonstans runt 200 dollar senare i år och vi kan testa den.

Namn: Ampstrip
Webbplats: www.ampstrip.com
Pris: ca 2000 kr

Sida 2

Så jobbig är joggingen

Effektmätare till cyklar är en dyr, men inte helt ovanlig historia för mer seriösa idrottare. Istället för att hålla koll på hastighet eller hur snabbt du trampar i förhållande till hjulets rotation får du redan på hur hårt du trampar på respektive pedal och därmed ansträngningen. Stryd är en liten manick som påstår sig kunna göra samma sak för löpare och du fäster den i resåren vid midjan. Sedan kan den prata med din smartklocka eller med din telefon. Effektuträkningen ska ske genom mer eller mindre samma teknik som befintliga stegräknare, så frågan är hur pass långlivad produkten som enskild apparat blir.

Namn: Stryd
Webbplats: www.stryd.com
Pris: Ej klart

För att du går med benen

Varför ska du ha ett armband på dig för att räkna steg när det är benen som gör allt jobb? Det är lite tanken bakom Leo, som är just ett litet tygband du sätter runt benet istället för armen. Antingen skaffar du ett band för 300 dollar eller så dubblar du priset och får två band, ett för varje ben och därmed dubbla exaktheten.

Utöver att mäta dina steg ska bandet hålla koll på hur mycket dina muskler anstränger sig, hålla koll på kadensdata under cykling, hur ditt löpsteg ser ut och vad som kan förbättras där, samt givetvis din puls.

Namn: Leo
Webbplats: www.leohelps.com
Pris: ca 3000 kr

Effektivare gympass

Ett av få crowdfundingprojekt som faktiskt finns tillgängligt att köpa i dagsläget, även om de själva erkänner att det finns mycket kvar att göra mjukvarumässigt framöver. För 150 euro, eller det dubbla för att mäta båda armarna eller arm/ben-rörelse, får du en liten manick på armband som håller koll på hur du sköter dig på gymmet. Enheten håller koll på repetitioner, form och ansträngning via sina sensorer och ska på så sätt göra att du får ut mer av dina gympass och därmed bättre resultat.

Namn: Gymwatch
Webbplats: www.gymwatch.com
Pris: ca 1500 kr

Undvik skadorna

Smarta strumpor låter jättefånigt när du hör det första gången, men det finns en poäng här. Det handlar om ett par strumpor med inbyggda sensorer som tillsammans med ett uppkopplat fotband håller koll på ditt löpsteg och din kadens. Det finns det redan pulsband och appar som påstår sig göra, men skillnaden är just sensorerna i själva strumpan. De visar hur dina fötter landar och rör sig under löpningen, för att du ska få bättre koll på hur du kan förbättra ditt löpsteg för att på så sätt både undvika skador och bli en snabbare löpare. Finns faktiskt tillgängliga redan idag för 200 dollar paret, även om lagerstatusen verkar vara lite sådär på deras sajt.

Namn: Sensoria
Webbplats: www.sensoriafitness.com
Pris: ca 2000 kr

Sträck på dig

Lite av en veteran i sammanhanget då Lift är Lumos andragenerationsprodukt. Här handlar det till viss del om en stegräknare, men den funktionen är mest en liten extrafunktion. Genom de inbyggda sensorerna kan Lumo Lift nämligen hålla koll på din hållning. Dels märker den om du står/går/sitter/ligger, men den har även koll på hur din hållning ser ut och när du behöver sträcka på ryggen för att undvika ryggproblem.  99 dollar kostar det att bli bättre i ryggen enligt dem.

Namn: Lumo Lift
Webbplats: www.lumobodytech.com
Pris: ca 1000 kr

Ser vad du äter

En liten dosa som närmast ser ut som en ficklampa för nyckelringen. Rikta den mot tallriken och den analyserar vad det är och talar om för dig om du äter nyttigt eller ej. Det låter lika delar vansinnigt och bluffprodukt, men ska enligt dem fungera genom en infraröd spektrometer som hajar vad det är som finns framför den. Vi håller oss fortsatt hälsosamt skeptiska tills maskinen faktiskt landar på marknaden för den ganska häftiga prislappen på 349 dollar.

Namn: Tellspec
Webbplats: www.tellspec.com
Pris: ca 3500 kr