Julklappstips från Mobil

Lista: 5 bästa kameramobilerna

Mobils redaktion ger tips på mobila julklappar för alla. Idag tittar vi närmare på lurar med lite extra bra kamera.

Publicerad Uppdaterad

Förr i tiden var mobilerna ofta uppdelade i väldigt strikta kategorier. Ville du lyssna på musik fanns det specifika telefoner för det, kamera lika så och så vidare. I dagsläget är smarta telefoner så pass mångsidiga att det spelar betydligt mindre roll överlag. En kategori där det fortfarande är lite skillnad, även bland de telefoner som inte är uttalade experter på det området, är kameran. Många mobiler idag har fullt tillräckliga kameror för att gemene person ska ersätta kompaktkameran och ändå få tillräckligt bra bilder för att både spara och skriva ut till fotoalbumet. Men sen finns det så klart de där mobilerna med det lilla extra i kameraväg.

Nokia Lumia 1020

Likt sin föregångare Nokia 808 visade Nokia att de kan det här med mobilkameror. Lumia 1020 har dryga året på nacken och någon uppföljare har hittills inte utannonserats. Utöver riktig blixt (de flesta mobilkameror har bara en lysdiod) och 41 megapixels upplösning (vilket rent krasst bara säger hur stor bilden är, inte hur bra) handlar det här om den troligen bästa mobila kameran som någonsin gjorts. Hela paketet med sensor och lins sticker ut en del på baksidan, men värderar du bra bilder är Lumia 1020 svårslagen. Nokia har dessutom haft den goda smaken att lägga in ett väldigt bra gränssnitt för kameran och en hel del både vettiga och skojiga fotoappar.

Ca Pris: 3300 kr
Mer info: www.microsoft.se

Sony Xperia Z3

Även Sony kan det här med pyttesmå kameror till mobiler. Kamerorna i Xperia Z1, Z1 Compact, Z2, Z3 och Z3 Compact har samma upplösning (20 megapixel) och ungefär samma sensor och teknik (lite förfinat ju nyare modellerna är) och ger riktigt bra bilder och stora möjligheter för fotografen. Sony har även en hel drös funktioner och inställningar i sin kameramjukvara för att ytterligare göra saken bättre.

Ca Pris: 6000 kr
Mer info: www.sonymobile.se

Samsung Galaxy K Zoom Utöver riktig blixt är det ofta optisk zoom som i stort sett alltid saknas för att på riktigt kunna ersätta en kompaktkamera med en mobil. Galaxy K Zoom ser förvisso mer ut som en kamera än en telefon, men den åtgärdar den där biten med zoom, tio gångers sådan för att vara exakt. Även riktig blixt finns med i paketet. Ca Pris: 4000 kr Mer info: www.samsung.se

LG G3

Laserautofokus låter kanske mer som något Transformers-vapen är fotorelaterat, men det är faktiskt en bra funktion. Med hjälp av en liten laser som avståndsmätare är G3 blixtsnabb på att hitta fokus i bilderna. Lägg sedan till att kameran i sig är riktigt bra och dessutom instoppad i en av de bättre telefonerna i år och vi har väldigt lite att anmärka på.

Ca Pris: 5200 kr
Mer info: www.lg.com/se

Samsung Galaxy Note 4

Note 4 är kanske inte främst en kameramobil, utan väldigt inriktad på effektivt arbete med flera appar på skärmen samtidigt och den smarta pennan. Men kameran med sina 16 megapixel och optisk bildstabilisering är faktiskt riktigt bra den också. Note 4 är inte direkt för nybörjaranvändaren, men den klarar fotografering lika bra som allt annat den kan.

Ca Pris: 7 500 kr
Mer info: www.samsung.se