https://www.mobil.se/nyheter/lista-5-julklappstips-f-r-farmor-och-morfar
557831
Nyheter
Julklappstips från Mobil

Lista: 5 julklappstips för farmor och morfar

Mobils redaktion ger tips på julklappar för alla. Idag tittar vi lite på senioranpassade telefoner.

Sida 1

Vi vet att det bara är i början av november än så länge och vi hade faktiskt en tanke på att ha en julkalender med julklappstips här på Mobil. Men hur mycket nytta hade såna gjort om du fick tipset bara någon dag innan klappstackaren ska delas ut? Precis, inte mycket alls. Därför kör vi en lite tidigarelagd julkalender helt och hållet frikopplad från de traditionella datumen, för att du även ska hinna ut och leta efter klapparna innan Kalle Anka och Benjamin Syrsa härjat klart i TV-rutan.

När ämnet kommit på tal har det snabbt blivit tydligt att pensionärstelefoner eller senioranpassade telefoner är termer som målgruppen mest blir förbannad på alternativt känner sig nedvärderade av. Istället brukar varianten enklare telefon användas flitigt av alla inblandade. Där handlar det inte om ålder, teknikvana eller något annat i den stilen utan helt enkelt att luren ska vara någorlunda enkelt att använda.

Här har vi tagit fram fem exempel där vi verkligen blandar högt och lågt med en del oväntat.

Doro Secure 580

Enklast möjliga egentligen. Någorlunda vattenavvisande och faktiskt inte ens kapabel att göra vanliga samtal. Istället förprogrammeras fyra nummer in på de fyra knapparna på framsidan. Det finns även en nödfunktion, där ett sms skickas till ett betrott nummer med GPS-koordinater (för en sådan finns inbyggd, men används bara för nödfunktionen). Allt styrs via tjänsten My Doro Manager av en lite mer teknikkunnig släkting eller bekant.

Pris: ca 1290 kr
Mer info: www.Doro.se

Doro Phoneeasy 631

En lite mer normal telefon i den ständigt sinande kategorin av traditionella knapptelefoner. Vikbar design så att användaren inte råkar ringa någon när telefonen är i fickan, enklare kamera, möjlighet till lite högre talljud och så telefonfunktion och sms. Det grundläggande som behövs alltså.

Pris: ca 1290 kr
Mer info: www.doro.se

Sida 2

Doro Liberto 820

Ett sätt att öppna upp världen som mobilt internet och smarta telefoner har gett upphov till är Doros smarta telefon Liberto 820. I grund och botten är det en vanlig Androidtelefon, men med ett väldigt förenklat gränssnitt där ikoner och text är lite större. Telefonen i sig hanteras via Doros tjänst My Doro Manager, där en lite mer teknikkunnig användare kan lägga till appar och liknande som sedan dyker upp i telefonens förenklade gränssnitt.

Pris: ca 2190 kr
Mer info: www.doro.se

Nokia Lumia 925

Givetvis finns det en hel del alternativ bland vanliga smartphones också. Windows Phone har en stor fördel med att vara just enkelt, samtidigt som de tydliga färgerna gör att saker blir ganska enkla att hitta. Här finns det väldigt mycket att välja mellan, men Nokia Lumia 925 är en gammal trotjänare som fortfarande håller måttet med bra kamera och prestanda, samtidigt som priset hunnit sjunka en del från när den var ny.

Pris: ca 2700 kr
Mer info: www.microsoft.se

Sony Xperia Z Ultra

Den kanske mest udda fågeln i listan, men vi har en poäng här. Android kan anpassas med enklare gränssnitt, antingen tillverkarnas egna inbyggda (finns många såna exempel) eller med en enklare startskärm (så kallad launcher i Androidvärlden) såsom Big Launcher och liknande. Z Ultra är en före detta toppmodell som tappat nästan fånigt mycket i pris. Antagligen för att den är så pass stor med sin 6,4 tum stora display, vilket kan göra den lite klumpig att ha med sig. Stor skärm gör däremot att text också kan göras ganska stor för den som inte vill behöva använda läsglasögon och att den är vattensäkrad gör ju knappast saken sämre. Enda nackdelen mot andra toppmodeller är att kameran saknar fotolampa.

Pris: ca 2800 kr
Mer info: www.sonymobile.se

Mobil Julklappstips