Julklappstips från Mobil

Lista: 5 seriösa sportprylar för mobilen

Mobils redaktion ger tips på mobila julklappar för alla. Idag kollar vi in prylar för de som tränar lite mer seriöst.

Publicerad Uppdaterad

I den här kategorin har vi ett mobilkopplat pulsband och hela fyra fristående klockor (som förvisso klarar av att synka med mobilen). De där klockorna är lite intressanta, för varför skulle du vilja ha ytterligare en manick när du tränar när det går lika bra med mobilen?

Det finns ett par anledningar till detta. Dels behöver du inte ta med dig telefonen ut i löparspåret. Är den inte vattentät finns det ju alltid risk att den tar skada av såväl svett som väder och vind. Samtidigt är GPS-klockor väldigt hårt nischade mot just de bitar de är bra på, medan en mobil är bra på väldigt många saker. Det gör exempelvis att GPS-mottagningen i en GPS-klocka är betydligt mer exakt än vad mobilen klarar av. Dessutom finns det mängder med funktioner, träningsprogram och data att plocka från klockorna (och deras tillhörande webbtjänster/appar) som faktiskt många träningsappar har svårt att mäta sig mot. Men lugn, är du inbiten användare av en träningsapp brukar det för det mesta inte vara några problem att synka över dina pass till respektive tjänst.

Garmin Fenix 2 Det är inte mycket som Fenix 2 inte klarar av. Inbyggd stegräknare är väl det enda som saknas egentligen. Det är en rejäl klocka vars föregångare gjordes för bergsvandring och liknande långa aktiviteter som kräver bra batteritid. I Fenix 2 har Garmin stoppat in mer eller mindre alla funktioner från deras tyngsta löp- och multisportklockor, med bland annat stöd för cykling, simning och löpning som analyserar hur du springer (med hjälp av deras nya pulsband).

Ca Pris: 4000 kr (med pulsband)
Mer info: www.garmin.se

Polar M400

Löparklocka med en stor samling funktioner till ett riktigt attraktivt pris. Utöver allsköns data från ett löppass är den även (oavsett färg) väldigt diskret designad. Det är en fördel, eftersom den har en inbyggd stegräknare och på så sätt är tänkt att bäras dygnet runt. 

Ca Pris: 1900 kr (med pulsband)
Mer info: www.polar.com/sv

Tomtom Multisport Cardio Klockor för flera sporter behöver inte kosta multum, utan Tomtom riktar in sig på den prismedvetna målgruppen. Utan inbyggd pulsmätare (då även utan Cardio i namnet) blir det ännu billigare, men i stort sett är det samma klocka utöver den funktionen. Pulsmätaren består av en inbyggd lampa som håller koll på pulsen från din handled utan krav på ett extra pulsband runt bröstet. Antalet parametrar som du kan analysera är lite mer begränsat än i de dyrare klockorna, men det är fortfarande en riktigt kompetent maskin.

Ca Pris: 2800 kr
Mer info: www.tomtom.se

Suunto Ambit3

I likhet med Garmin Fenix 2 är det här en kanprecisalltingochlitetill-klocka. Det finns en lite kralligare modell med större batteri anpassad för bergsvandring, men Ambit3 har löjligt många funktioner som det är. En skojig sak med Suuntos träningsklockor är att du kan installera appar som skapats av användare på klockan. På så sätt finns det nästan ingen gräns för möjligheterna med den.

Ca Pris: 3500 kr
Mer info: www.suunto.se

Wahoo Tickr X Använder du en Androidtelefon eller liknande för träning klarar du dig bra med Wahoo Tickr, då extrafunktionerna i X-modeller (och även mellanmodellen Run ) enbart fungerar med Iphone. Som Iphoneanvändare har du däremot fantastiska möjligheter med det här bandet. Du får analys av hur du tar dina löpsteg och hur de skulle kunna förbättras och inom kort ska Tickr X även kunna ge dig tips och feedback när du lyfter skrot på gymmet. Genom att knacka på pulsbandet kan du även byta låt och liknande, vilket alltid är smidigt.

Ca Pris: 900 kr
Mer info: www.wahoofitness.com