Julklappstips från Mobil

Lista: 5 smarta tillbehör till surfplattan

Mobils redaktion ger tips på mobila julklappar för alla. Idag kollar vi på tillbehör till plattan.

Publicerad Uppdaterad

Det här är en lite speciell kategori där Ipads dominans på gott och ont syns tydligt. Andelen tillbehör till surfplattor (som inte snickrats ihop av de som också gjort respektive platta) är nämligen ganska tunnsått, förutom till just Ipad. Därmed inte sagt att du med en Androidplatta är helt utelämnad. Här är några julklappstips för både Ipad och Android.

Lifeproof Fre/Nüüd Lifeproof pratade vi om redan när vi tog upp mobilskal, men för en enhet som används väldigt mycket i hemmamiljö kan den lika gärna nämnas igen. Lifeproofs relativt smidiga och vattentäta skal (något som är så litet och fortfarande vattentätt har vi inte hittat… förutom en plastpåse då) är väl kanske mest tilltänka för båtsemestern och stranden, men när de ändå tål en spilld saftmugg eller att användas i badkaret gör de sig lika bra i hemmamiljön.

Ca Pris: 1100 kr
Passar till: Ipad mini 2/3, Ipad 2/3/4, Ipad Air
Mer info: www.lifeproof.com

Wacom Bamboo Stylus fineline Om du är seriöst i ditt digitala ritande har du säkerligen investerat i någon av Samsungs Note-enheter med dess kännetecknande penna. Men om du inte gjort det och ändå vill ha något mer känsligt än den stora svarta bubblan som pekskärmspennor brukar innebära är Fineline ett bra alternativ. Det är egentligen samma teknik som de vanliga pennorna, men med en betydligt tunnare spets, vilket gör det betydligt enklare att rita och skriva snyggt.

Ca Pris: 600 kr
Mer info: www.wacom.com

Apple TV/Google Chromecast Okej, Chromecast fungerar till Ipad och Iphone lika bra som till Android och Apple TV fungerar (med lite pill) någorlunda till Android och ingen av dem är egentligen låsta till enbart surfplattor, utan fungerar lika bra till telefoner. Däremot fungerar de bättre med de system de var anpassade för från början. Med det sagt är det egentligen två rätt olika enheter, där Apple TV har mer funktionalitet inbyggt i sig självt och därmed fungerar fint utan en mobil enhet, medan Chromecast är mer inriktad på att få upp material från din mobila enhet. Huvudnumret för de båda är dock att prata med mobilen. Främst genom att spegla skärmen, så att du kan få upp filmen eller spelet på en stor TV istället för på en mobil. I fallet med Chromecast sköts det mycket genom respektive appar för bästa resultat, men båda två är riktigt bra tillbehör för att kunna göra lite mer med plattan hemma.

Ca Pris: 310 kr (Chromecast), 900 kr (Apple TV)
Mer info: play.google.com, www.apple.se

Steelseries Stratus Kör du Ipad och spelar mycket är Steelseries Stratus en riktigt bra kontroll för de spel som stödjer separata kontroller (kör du Android kan kontrollerna från Moga vara värda en titt). Tillsammans med en Apple TV får du dessutom en svårslagen spelupplevelse i hemmamiljön som mer känns riktig spelkonsol än att spela på just en surfplatta.

Ca Pris: 1000 kr
Mer info: www.steelseries.com

Speck Iguy Det finns en hel del skal och tillbehör som gjorts med barn i åtanke. Iguy är ett exempel som passar olika modeller av Ipad. Här kombineras ett rejält gummiskydd, som skyddar mot tapp och liknande, med en skojig form för att göra plattan till något som mer liknar en egen liten figur i hemmet.

Ca Pris: 400 kr
Mer info: www.speckproducts.com