Bästa från okända operatörerna

Lista: Anledningar att byta operatör (del 3)

Du känner till de fyra stora mobiloperatörerna och är kanske till och med kund hos någon av dem. Sverige har dock betydligt fler operatörer än så och vi har granskat deras erbjudanden för att hitta bra anledningar att byta. Det här är den tredje och sista delen av vår lista.

Publicerad Uppdaterad

Läs även del ett och del två

11. Billigt fastpris

Fastpris kan betyda väldigt mycket olika saker i mobilvärlden. Om vi tittar på månadsavgiften ligger Universal bra till utan att så klart vara bäst på alla punkter. Grundtanken med fast pris är ju att all data, samtal och meddelanden du behöver ska ingå. I Universals fall är det obegränsad surf, men samtidigt i en hastighet som är begränsad till 1 Mbit/s. Comviq är ett alternativ med fastpris i form av kontantkort för månadsbeloppen 145, 195 och 245 kronor med skillnaden att den ingående mängden surf skiljer sig åt. Universals främsta nackdel är att bara hundra samtal och meddelanden ingår medan Comviq inte har några begränsningar för samtal och meddelanden i sina obegränsade abonnemang.

Operatör: Universal
Mobilnät: Telenor
Webbplats: www.universal.se

12. Många sms och mms per krona

För den som skickar mycket meddelanden finns idag massor av alternativ där man inte betalar för varje skickat meddelande utan har en väl tilltagen pott att ta av. Ibland gäller potten sms, ibland både sms och mms. Hallon är en operatör med ovanligt generösa potter. Skickar du sms och msm inom Sverige ingår 5000 fria sms och mms för endast 99 kronor per månad oavsett om du väljer abonnemang eller kontantkortsversionen av det som kallas Hallon Liten. Om du skickar meddelanden dygnet runt i en hel månad räcker den potten för att du ska kunna skicka ett meddelande var nionde minut. 

Operatör: Hallon
Mobilnät: Tre
Webbplats: www.hallon.se

13. Stöd favoritklubben

Man kan titta på datamängder, samtalspriser, täckning och så vidare, eller så kan man kolla efter andra värden. Abonnemangen från AIK Mobil är inte dåliga så det är ju en bra start. De erbjuder också en ganska unika sak och det är att en del av månadsavgiften (närmare bestämt 50 kronor) kommer klubben AIK tillgodo, så du stödjer alltså klubben med ditt abonnemang. För att du ska tilltalas av det här krävs ju så klart att det är just klubben AIK du gillar och vill stödja. Har du en annan klubb sm favorit kan du så klart skaffa ett helt annat abonnemang och stödja din favoritklubb på något annat sätt. Genom att komma till deras matcher till exempel.

Operatör: AIK Mobil
Mobilnät: Telenor
Webbplats: www.aikmobil.com

14. Data i kombination med Skype etc

Det ska erkännas att det här är att dra tekniska funktioner till sin spets, men idag kan man ju faktiskt säga upp sin vanliga taltjänst för mobiltelefoni och istället bara använda datanätet. Skype, men även liknande tjänster erbjuder dig att ha ett vanligt telefonnummer så att du kan ta emot samtal via tjänsten direkt via mobilnätet. Med tjänster som Skype Out kan du ringa vanliga telefonnummer direkt från Skype-appen och för inkommande samtal kan du välja vilket fastnätsnummer, ja till och med från vilket land ditt telefonnummer ska komma. Vill du det kan du alltså få den som ringer att tro att du bor och jobbar i USA genom att välja ett amerikanskt nummer. Sms och mms fungerar inte på det här viset, men du kan ju använda appar för dina meddelanden. Skype-appen till exempel.

Operatör: Tre
Mobilnät: Tre
Webbplats: www.skype.com

15. Färre fakturor

Vi tar Telenor som exempel här, men det fungerar så klart med alla operatörer som erbjuder flera tjänster och låter dig få en samlad faktura på allt ditt användande. Grundtanken är att du vill ha färre fakturor hem och få lite mer ordning på ditt användande. Istället för att få en faktura för tv, en för bredband, en för mobiltelefoni så vil du ha en med allt samlat. Färre saker att signera i internetbanken vid månadens slut alltså. Passa i så fall på att se till så du får ett bra erbjudande, för samlar du flera tjänster hos en och samma leverantör är du värd lite mängdrabatt.

Operatör: Telenor
Mobilnät: Telenor
Webbplats: www.telenor.se

16. Fritt till fåtal länder

Med vänner och familj i utlandet kan kontakten man önskar bli väldigt dyr så länge man inte begränsar sig till kontakt via Skype som ju inte bryr sig om landsgränser på samma sätt. Lyca Mobile har ett intressant erbjudande som är begränsat till ett fåtal länder, men ändå intressant om det är dit du vill ringa. Erbjudandet innebär att man får ett obegränsat antal gratissamtal till USA, Italien och Österrike. Erbjudandet förutsätter vidare att du ber de vänner du vill ringa att skaffa ett lokalt abonnemang hos Lyca Mobile och sedan ska det vara fritt fram att ringa varandra gratis. Lite omständigt och krångligt, men smidigt när man väl är igång.

Operatör: Lyca Mobile
Mobilnät: Telenor
Webbplats: www.lycamobile.se/se/Obegränsat-antal-gratissamtal