Julklappstips från Mobil

Lista: Årets 5 hetaste surfplattor

Mobils redaktion ger tips på mobila julklappar för alla. Idag tittar vi på de allra bästa surfplattorna.

Publicerad Uppdaterad

Tiden då Ipad var kung över surfplattor är förbi. Visst är det fortfarande Apples modeller som säljer enskilt bäst av alla, åtminstone här i väst. Men att kalla det för det enda alternativet är knappast sant längre. Även om den onekligen har lite samma status i plattvärlden som Walkman hade för bärbara kassettbandspelare och liknande på sin tid.

Android har kommit ikapp rejält under de senaste åren och om vi ska se krasst på det surfplattor används för, surf, mail, film, strömmad media, läsning och liknande finns det egentligen ingen större skillnad längre. Samtidigt har vi även börjat se skymten av ett annat operativsystem, som mer och mer känns användbart även i surfplatteformat.

Apple Ipad Air 2 Lite tunnare, lite lättare, lite snabbare. Nyheterna i Ipad Air 2 gentemot fjolårets modell är egentligen ganska små. Men på det stora hela handlar det fortfarande om en riktigt bra surfplatta med ett väldigt lättanvänt operativsystem. Har du olika specialintressen, eller har barn i familjen som också kommer att använda plattan är Ipad ofta ett bättre val, då det ofta finns en del specialinriktade appar hit och många barnvänliga diton finns på svenska. Priset till trots har faktiskt de dyrare modellerna gått ner något i pris sedan förra året också.

Ca Pris: 4695/5595/6496 kr (wifi 16/64/128GB), 5995/6895/7795 kr (wifi+4G 16/64/128GB)
Mer info: www.apple.se

Samsung Galaxy Tab S Det är både en för- och nackdel med Samsungs synsätt på mobila enheter. Hårdvaran i Tab S är på alla sätt i topp, med riktigt bra prestanda och en riktigt bra skärm. Mjukvaruskalet Touchwiz är något som onekligen tynger ner systemet mer än vad som faktiskt är önskvärt. Men samtidigt ger det användaren en hel del extrafunktioner för att spela video över hemmanätverket, dela material mellan enheter, använda plattan som fjärrkontroll till dina elektronikprylar (IR-öga finns inbyggt) och liknande. Samsung har även satsat hårt på olika erbjudanden inom plattanpassade appar för bland annat läsning.

Ca Pris: 4200/5200 (10,4 tum utan/med 4G), 3600/4600 (8,4 tum utan/med 4G)
Mer info: www.samsung.se

Apple Ipad Mini 3 Årets uppdatering av Ipad Mini är inte direkt den mest upphetsande jämfört med fjolårets modell. Egentligen är det fingeravtrycksläsaren som tillkommit, så vill du spara pengar kan du lika gärna köpa fjolårsmodellen. Istället är det operativsystemet och apputbudet som skiner här, precis som med den stora varianten av Apples platta. Känns stora Ipad lite väl tilltagen är det här ett bra alternativ om ditt appintresse sträcker sig lite bortom standardutbudet.

Ca Pris: 3795/4695/5595 kr (wifi 16/64/128 GB), 5095/5995/6895 kr (wifi+4G 16/64/128GB)
Mer info: www.apple.se

Google Nexus 9 Kan du få tag i den är det här troligen den bästa Androidplattan du kan få tag i just nu. Den släpptes i början av november, men traditionellt sett brukar det vara så pass högt tryck på Googles Nexus-enheter att de är svåra att få tag i. Här får du i alla fall topprestanda i ett slags mellanformat med niotumsskärm. I och med att det är en platta i Googles Nexus-serie slipper du dessutom en massa förinstallerat skräp som många andra Androidtillverkare tvingar på dig. Det gör även att du blir bland de första att ta del av uppdateringar av systemet från Google, som tillför en hel del skojiga nyheter.

Ca Pris: 3495/4395/5290 kr (16/32GB/32GB+4G)
Mer info: play.google.com

Microsoft Surface pro 3 Windows 8 har fått en hel del skit för sitt utseende och taskiga konsekvenstänkande mellan plattanvändare och vanliga datoranvändare. Med tangentbordsskalet (som köps separat) är det dock en ytterst trevlig dator i ett enormt smidigt format. Senaste uppdateringen av Windows har även gjort att den är betydligt bättre som surfplatta också, men då alltid med möjligheten att använda den som en riktig Windowsdator när det behovet faller på, något som är svårslaget om du vill jobba med plattan.

Ca Pris: 7615-18575 kr beroende på modell, 1200 kr för tangentbordsskalet
Mer info: www.microsoft.se