Julklappstips från Mobil

Lista: de 5 bästa mobila hälsoprylarna

Mobils redaktion ger tips på mobila julklappar för alla. Idag tittar vi på de apparater som ger dig full koll på hela hälsan.

Publicerad Uppdaterad

Det är givetvis nyttigt att kunna mäta hur många steg du tar under en dag och hur din vardagsmotion och sömn är i allmänhet under dagen. Men det finns ju givetvis andra aspekter av hälsa att titta på som du kan hålla koll på med mobilen. Allt från vad du väger (och hur mycket av vikten som består av fett) till hur du sover och även lite mer seriösa hälsoaspekter som hur ditt blodtryck är eller om ditt blodsocker håller sig på rätt nivå.

Withings Smart Body Analyzer Withings har gjort sig kända för sina wifi-kopplade personvågar som talar om hur mycket du väger och hur mycket av den vikten som är fett, samt givetvis att synka hela klabbet till både webbtjänst och mobilapp som visar upp förändringen över tid på ett snyggt sätt. De vågarna finns fortfarande kvar, men Smart Body Analyzer går några steg till. Utöver vikt plockar den även upp din puls och mäter hur mycket koldioxid som finns i rummet. Det senare för att mäta luftkvaliteten i ditt hem och om du behöver vädra eller liknande. Som en extra bonus visar den även upp enklare väderrapporter, så att du vet om du behöver plocka med paraply eller ej.

Pris: ca 1500 kr
Mer info: www.withings.com

Withings Aura Aktivitetsmätare kan mäta din sömn någorlunda bra. Men om du vill ha ut så mycket data som det bara går är Withings Aura rätt steg på vägen. Den består av två delar, en plastfilt som du lägger under madrassen och som du sedan kopplar till själva huvudenheten. Huvudenheten hanterar inte bara analysen av din sömn utan fungerar även som väckarklocka. Här väcks du inte på en specifik tid, utan under ett speciellt ”väckningsfönster”. Det fungerar som så att enheten känner av när du sover som lättast under väckningsfönstret (oftast satt på en halvtimme, så måste du vakna 0630 kan du ställa fönstret på någonstans mellan 0615 och 0645 exempelvis) och därmed har lättast att vakna. Utöver en rad snälla väckningsljud, som fågelkvitter, innehåller huvudenheten även en lampa för att simulera en slags soluppgång, som ska göra det lättare att vakna. Ljud och ljus kan även användas när du går och lägger dig för att du lättare ska somna. Nackdelen är att enheten endast fungerar med Iphone i dagsläget.

Pris: ca 3000 kr
Mer info: www.withings.com

Withings Wireless Blood Pressure monitor Att mäta blodtrycket (samt puls såklart) kan vara en väldigt viktig del av din hälsa och Withings har länge gjort blodtrycksmätare godkända för medicinskt bruk. Nackdelen har varit att de varit sladdkopplade och på så vis endast fungerat med Iphone. Deras nya blodtrycksmätare är lika bra som den gamla, men nu med trådlös överföring av data, så att den fungerar även till Android. Utöver att mäta blodtrycket en gång kan du även ställa den på att göra tre mätningar på följd och dra ett genomsnitt av det.

Pris: ca 1500 kr
Mer info: www.withings.com

Ihealth smart Wireless gluco monitoring system Behöver du hålla koll på ditt blodsocker av en eller annan anledning känner du säkert till blodsockermätare. Ihealth har ett par olika varianter för detta och den här är deras smidigaste modell. Genom Ihealths app kan du sedan se ditt blodsockervärde och även hur det sett ut över tid för att hålla koll på förändringar.

Pris: ca 300 kr
Mer info: www.ihealthlabs.com

Ihealth Wireless Blood Pressure wrist monitor Ihealth gör olika sorters blodtrycksmätare och om du av en eller annan anledning inte känner för att spänna mätaren runt överarmen har de även sett till att ta fram en handledsmonterad mätare. Den pratar trådlöst via Bluetooth med din telefon och håller koll på dina viktiga värden.

Pris: ca 800 kr
Mer info: www.ihealthlabs.com