Julklappstips från Mobil

Lista: De 5 bästa stora mobilerna

Mobils redaktion ger tips på mobila julklappar för alla. Idag tittar vi på lurar för dig som vill ha något lite större.

Publicerad Uppdaterad

Det är en lite lustig och något flyktig kategori det här med phablets, ordkorsningen mellan phone och tablet. När den först började användas för att beskriva mellantinget mellan smartphones och surfplattor var det inte många mobiler som hade en skärmstorlek över fem tum. Som vi alla vet har mobilerna bara växt under åren och med det har även den redan från början lösa definitionen för en phablet flyttats fram. Numera används den ganska sparsamt, men det är ändå ett bra ord för att beskriva de större mobilerna på marknaden. 

Är det just storlek du är ute efter samtidigt som du vill kunna ringa med den finns det ett par surfplattor i såväl sju- som åtta- och tiotumsklassen där 4G-mottagning även innebär att du kan använda den som telefon.

Samsung Galaxy Note 4 Den här har ni stött på tidigare under våra julklappslistor och det är väl egentligen inte så konstigt då Note 4 är kunnig på väldigt många olika områden och därför passar in lite överallt. Antingen kikar du på den här modellen, eller om du vill vara lite annorlunda kollar du in systermodellen Note Edge, med en extraskärm (eller samma skärm med ena långsidan böjd, men den fungerar som extraskärm).

Ca Pris: 7500 kr
Mer info: www.samsung.se

Sony Xperia Z Ultra Även den här luren har dykt upp ett par gånger tidigare och här snackar vi verkligen phablet , då telefonens skärm mäter in på hela 6,4 tum. Antagligen är det just den lite udda storleken som gjort att priset dalat så pass mycket sedan förra året också, för numera är den riktigt billig samtidigt som hårdvaran fortfarande håller klass. Det enda är egentligen kameran, som inte håller samma kvalitet som sina andra Z-kusiner, men annars finns det inte mycket att klaga på.

Ca Pris: 3300 kr
Mer info: www.sonymobile.com/se

LG G Flex
Vill du vara lite annorlunda, men inte känner att den börja skärmen i Note Edge är din grej kan du kolla på en annan skärmböjare. G Flex är hyfsat stor med sin sex tum stora skärm och hela mobilen är böjd. Enligt LG för att ge en mer biolik känsla när du tittar på film (de försöker kränga TV-apparater med samma argument), men annars för att det är en annorlunda och uppseendeväckande telefon med riktigt bra specifikationer.

Ca Pris: 7000 kr
Mer info: www.lg.com/se

Google Nexus 6 Precis som med Nexus 9 behöver vi lägga in en brasklapp för att den här luren kan vara svår att få tag i. Nexus-enheter brukar vara väldigt lättsålda precis när de släppts och därför står lagren ofta tomma runt lansering. Här är det topprestanda rakt igenom tillsammans med en 5,9 tum stor skärm och renaste möjliga version av Android (och därmed snabbast uppdateringar) som är främsta säljargumenten.

Ca Pris: 6500/7000 kr (32/64 GB)
Mer info: play.google.com

Huawei Ascend Mate 7 Huawei börjar få slut på ädelmetaller att klassificera sina telefoner med. Efter att ha betat av silver och guld har de nu satt Mate 7 som ”platinaklassad” enligt deras egna regler. Vi förstår däremot vad de menar, för det är riktigt bra prestanda kombinerat med en sex tum stor skärm och fingeravtrycksläsare som är huvudargumenten här. Just med den här modellen visar de att de är fullt kapabla att bygga flaggskeppsmodeller och inte bara budget- eller mellanprismodeller som de annars är mest kända för. Dessutom något billigare än många andra jättelurar.

Ca Pris: 5000 kr
Mer info: www.huawei.se