Annons

Googles utvecklarkonferens

Lista: Rykten inför Google I/O

Onsdag 15:e maj inleds Googles årliga utvecklarkonferens Google I/O. Men vad kommer teknikjätten egentligen att visa upp i år? Mobil.se har sammanställt en lista med de hetaste inför-ryktena. [Artikeln uppdaterad onsdag 15:e maj kl. 12:30]

Publicerad Uppdaterad

Google I/O är en höjdpunkt för Androidfans världen över, och i morgon onsdag slår Google återigen upp portarna till en tre dagar lång utvecklarkonferens i San Francisco.

Sundar Pichai, Googles nya mobilchef, har sagt att årets konferens inte kommer att vara lika fokuserad på konsumentprodukter som tidigare konferenser har varit. "Det kommer inte att bli mycket när det gäller nya produktlanseringar eller nytt operativsystem", har Pichai meddelat till amerikanska Wired.

Men med det sagt tror (och hoppas!) vi på mobil.se att Google ändå kommer att visa upp en hel del spännande nyheter under mässan.

Android 4.3

Mycket pekar på att Android 5.0 fortfarande är under utveckling och kommer att förbli så ett tag till. Android 4.3 har redan dykt upp i serverloggar hos till exempel sajten Pocket-lint, vilket pekar på att vi istället Key Lime Pie (Android 5.0) kommer att få en till uppdatering av  Jelly Bean.

Version 4.3 ser inte ut att innebära några större förändringar av Android, men ska enligt uppgifter innebära att operativsystemet får stöd för såväl Bluetooth Low Energy (BLE), som OpenGÖ ES 3.0. 

BLE är designat för att minska batteriförbrukningen hos mobila enheter anslutna till kringutrustning som högtalare, medan OpenGL ES 3.0 är ett API för realtidsrendering av avancerad 3D-grafik i spel och andra grafiktunga appar.

Märk väl att detta enbart är förhandsspekulationer om vad Android 4.3 kan tänkas innehålla. Uppdateringen kommer sannolikt att innefatta fler nyheter än vi nämner ovan, men än så länge har Google lyckats hålla lejonparten av dessa hemliga.

Appar

Meddelandeappar som bland annat Kik, WhatsApp och Facebook Messenger har blivit extremt populära den senaste tiden. Under 2012 såg vi att volymen av meddelanden skickade från sms-appar för första gången var större än motsvarande hos traditionella sms.

Apple har sin meddelandetjänst iMessage sedan tidigare, och det ryktas om att Google nu planerar sitt motdrag: Google Hangout. Tidigare har det talats om att tjänsten skulle döpas till namnet Babel, men enligt sajten Techradar ska alltså det nya namnet Google Hangout vara bekräftat.

I grund och botten ska Google Hangout vara en meddelandetjänst som gör det möjligt för användarna att ta del av sina meddelande oavsett vilken plattform de använder; Enligt förhandsinformation ska Google Hangout automatisk synka dina meddelanden mellan Android, Chrome, Ios, Google+ och webklienten för Gmail.

Rykten säger också att Google Hangout ska ha stöd för 800 emoji-figuer.

Ny speltjänst

Nyligen läckte uppgifter om Google planerar att släppa en speltjänst vid namn Google Play Games, vilket uppges vara Androids motsvarighet till Apples Game Center. Förhandsinformation föreslår att tjänsten bland annat kommer kunna erbjuda topplistor, achievements, chattfunktion i spel, samt en möjlighet till att spara din speldata direkt i molnet vilket ska underlätta om du exempelvis vill gå från att spela på din surfplatta, till att fortsätta samma spel på din smarta mobiltelefon.

Läckta skärmdumpar från Google Play Games.

Stor uppdatering av Gmail

Det pratas även om Gmail kan komma att få en större uppdatering. Rykten säger att mejlappen ska få ett gränssnitt med fullskärms-layout. Menyn kommer fortfarande att ligga på vänster sida, men är dold och tas fram med hjälp av en svepgest, uppger källor till sajten Android Authority.

Denna meny kommer att innehålla kategorier som inbox, skickat, utkast och etiketter. Verktygsmenyn som i dag ligger i appens övre kant ska enligt uppgifter finnas kvar där även i fortsättningen. Detta bland annat för att göra det enkelt att växla mellan inkorgarna om du har multipla Gmail-konton kopplade till din enhet.

För en tid sedan fick Gmail stöd för en svepgest som gör att du kan arkivera brev genom att dra med fingret på skärmen. Android Authoritys källa försäkrar dock att svepgesten för att radera brev inte kommer att påverka den nya svepgesten i Gmail, som ska användas för dra fram menyn från vänster sida. För att kunna dra fram menyn krävs nämligen att du drar hela vägen från skärmens kant, till skillnad från arkiverings-gesten som inte behöver vara lika utförlig.

Helskärms-layout i Maps?

Förutom Gmail kommer även appen Maps att få en extreme make-over, erfar Android Authority. Appens gränsnitt har inte förändrats mycket på ett tag, vilket nu ser ut att ändras. Den största skillnaden ska bestå i att appen ska få en fullskärm-layout, något vi sett sedan tidigare i Ios-versionen av Google Maps.

Ios-versionen av karttjänsten Maps.

Utöver fullskärms-layouten ska gränssnittet också uppdateras med en flytande sökruta som ligger högst upp på skärmen. Knappen för appens navigeringsläge uppges ligga till höger om denna flytande sökruta. Själva meny-ikonen - som består av tre punkter staplade på varandra - uppges ligga i skärmens nedre högra hörn.

Ny musiktjänst kan komma

Sent på tisdagen dök det upp förhandsuppgifter om att Google planerar att släppa en konkurrent till Spotify. Amerikanska tekniksajten The Verge skriver att Google har skrivit licensavtal med storbolagen Universal Music Group, Sony och Warner, vilket ska ge Google tillgång till musik från stjärnor som exempelvis Bob Dylan, Alcia Keys, Lil Wayne och Rihanna.

Enligt uppgifter från källor nära Google kommer företagets nya musiksatsning vara en premunerationstjänst som erbjuder låtar på begäran (on demand) till din dator eller mobila enhet. Men till skillnad från svenska strömningstjänsten Spotify, kommer Googles motsvarighet inte erbjuda gratislyssning. Istället ska musiken endast finnas tillgänglig om du tecknar en prenumeration, skriver New York Times.

Hårdvara

Sedan tidigare har vi hört rykten om att Google kan komma att lansera en uppdaterad Nexus 4-enhet med utökat lagringsminne och stöd för 4G. Det har också talats om att vi ska få se en ny Nexus 7-platta med fullhd-upplösning (1920 gånger 1200 bildpunkter) och en Snapdragon S4 Pro-processor.

Tidigare i år släpptes datoriserade glasögonen Google Glass   en särskild "Explorer"-utgåva, som designats för att uppmuntra utvecklare att bygga nya appar och tjänster till glasögonen. Under årets Google I/O-mässa kommer vi förmodligen att få chansen att titta närmare på några av dessa Google Glass-projekt som är under utveckling.

Google har redan visat upp sin Android Smartwatch på åtminstone tre Google-kontor (Mountain View, Manchester och Berlin). Googles smarta klocka ska enligt uppgifter ha en funktionalitet "som är väldigt lik Google Glass". Gränssnittet hos klockenheten ska delvis bestå i olika typer av kort som ska svepas åt vänster för att ge dig realtidsinformation - liknande hur tjänsten Google Now fungerar.

Vem ska då tillverka en smart klocka till Google? Spekulationer gör gällande att det kan bli Motorola som ska producera Googles klockor. Det amerikanska företaget är mest kända för sina mobiltelefoner, men har också exempelvis tillverkat Motoactv, en träningsklocka med en modifierad version av Android.

Det har också dykt upp ett intressant rykte om att Samsung ska visa upp en helt ny variant av flaggskeppet Galaxy S4 på Google I/O, och att denna modell ska få namnet Galaxy S4 Google Edition. Orsaken till att mobilen har tillägget "Google Editionen" i modellnamnet uppges vara telefonen använder en helt ren version av Android som operativsystem. Borta är alltså gränssnittet TouchWiz som Samsung brukar lägga på sina mobila enheter. Sannolikheten att Samsung faktiskt ska lansera en "Google Edition" är dock inte särskilt hög.

Google I/O ska börja vid klockan 18:00 svensk tid på onsdag 15:e maj. Mobil.se kommer att rapportera självklart att rapportera om nyheterna på konferensen.

Källa