Mobilt

Lodräta youtubefilmer nu i fullskärm

Ska du se en video filmad i lodrätt format på mobilen anpassas snart videon automatiskt.

Publicerad Uppdaterad

Ska du se en lodrät video på en bred skärm används kanske bara en tredjedel av skärmens utrymme. På Youtube startar du först en miniversion av videon högst upp, med kommentarer och information om liknande videor under. Bilden är då väldigt liten och även om du väljer att använda hela skärmen så kvarstår problemet att bara en tredjedel av den utnyttjas.

Men nu är en uppdatering på väg som automatiskt löser det här problemet. Klickar du på full skärm med den nya uppdatering, så visar Youtube endast området som faktiskt har filmats. De svarta kanterna som annars blir på höger och vänster sida syns inte. Uppdateringen har ännu inte släppts i Sverige.

En extra nyhet är att videotjänsten numera stödjer reklamvideo i 360 grader, både på Chrome och på sin Youtube-app i både Android och Ios. Möjligheten att ladda upp video som filmats i 360-grader till Youtube introducerades först i mars. Har du gyroskop på din mobil (nästan alla moderna telefoner har detta) är det bara att vrida mobilen åt olika håll för att se dig runt inne i videon. Har du inte det kan du svepa över skärmen istället.

Källa