Obekräftade uppgifter

Mac OS kan få stöd för IOS-appar i år

Segmentet viker, men Apple är alltjämt störst.

Samtidigt som Apple aviserat att man kommer att prioritera prestanda och stabilitet framför ny funktionalitet med IOS under 2018, så kommer nu uppgifter om att man har desto större planer för Mac OS. Om uppgifterna stämmer ska Apples operativsystem för datorer nämligen få stöd för IOS-appar.

Publicerad Uppdaterad

Det ska enligt de ännu obekräftade uppgifterna primärt handla om möjligheten att köra Ipad-appar på Apples desktop-datorer. Detta då apparna redan från början är bättre anpassade för användning på större skärmar. Om uppgifterna stämmer så skulle det förstås innebära en enorm förändring för både Mac-plattformen och för Ipad-utvecklarna. Dels skulle Mac-användarna få tillgång till väldigt många appar, något som skulle kunna få lite fart på den idag aningen mediokra app-butken för Mac, dels skulle det innebära att den som utvecklar appar för Ipad plötsligt skulle få tillgång till en betydligt större användarbas. 

Optimeringen oklar

Vad som däremot är aningen oklart – och som är det största skälet till skepsis kring uppgifterna – är hur man tänkt att det ska fungera rent tekniskt. Att använda en app med ett pekskärmsgränssnitt är en helt annan historia än att jobba med tangentbord och mus. Antingen skulle en automatisk optimering enligt någon form av standardmall behöva implementeras, eller så skulle utvecklarna tvingas förse sina appar med funktionalitet som stödjer båda användartyperna. Exakt när stödet skulle kunna vara aktuellt förtäljer inte källorna, annat än att det ska vara ”någon gång under året”.  

Källa