Studie visar en oroväckande trend

Många unga skickar textmeddelanden med mobilen i sömnen

Att gå i sömnen är inte särskilt ovanligt. Och det är en liknande mekanism som ligger bakom att allt fler nu har börjat skicka textmeddelanden med sina smartphones i sömnen, hävdar forskarna.

Publicerad Uppdaterad

Du kanske själv har för vana att sova med mobilen på nattduksbordet eller rent av i sängen? Bland unga är andelen som sover intill telefonen hög, och det har börjat få konsekvenser. För vibrationen när man får ett meddelande eller någon annan notifiering har enligt en färsk studie visat sig trigga beteendet att skriva och skicka meddelanden, något som många alltså är fullt kapabla till även när de sover. Det är forskare vid Villanovauniversitetet i Pennsylvania som ligger bakom studien, som bygger på intervjuer med 375 studenter. Resultaten av forskningen har nu publicerats i Journal of American College Health. 

Sker i drömstadiet

Forskarna menar att det är samma mekanism som ligger bakom fenomenet som när man går i sömnen, men vad som ger upphov till tillståndet är man i dagsläget inte helt säkra på. Man tror dock att beteendet är vanligast under den så kallade REM-sömnen (Rapid Eye Movement) då man drömmer. Den som använder sin telefon alldeles innan man somnar ska enligt forskarna vara mer benägen att skicka meddelanden i sömnen. Bland de 372 studenter som tillfrågades i undersökningen uppgav hela 93 procent att de har telefonen på armlängds avstånd hela natten. Och en hel fjärdedel uppgav dessutom att man skickat meddelanden i sömnen. 72 procent av dem hävdade att de inte minns att de skrivit meddelandet. 

Källa