Lite mindre hemlig

Massiv Iphone 14-läcka: always on display och snabbare laddning

En rejäl läcka har kommit med en hel del information om de kommande Iphone 14-modellerna, varav flera bekräftar tidigare läckor.

Publicerad Uppdaterad

Apple kommer troligtvis inte att presentera sina Iphone 14-modeller förrän någon gång i mitten av september, men det hindrar inte information att komma ut via läckor. Nu har läckaren McGuire Wood släppt en mängd information om de kommande modellerna.

Enligt läckan kommer det att finnas lite olika färger att välja mellan beroende mellan de vanliga modellerna och Pro-modellerna. Vanliga Iphone uppges komma i färgerna grön, lila, blå, svart, vit och röd, medan Pro-modellerna får urvalet lila, grön, silver, guld och grå. 

När det gäller mängden lagringsutrymme kommer det inte att bli några skillnader jämfört med Iphone 13, det vill säga att utrymmet startar på 128 gigabyte och för att stanna på 512 gigabyte för vanliga Iphone medan Pro-modellerna fortsätter upp till en terabyte. Det har förekommit rykten om att det ska vara olika typer av minnen i Pro- respektive vanliga modellerna, men det är inte något som läckan tar upp.

Pro-modellerna av Iphone 14 uppges få så kallad always-on display-funktion, vilket innebär att skärmen aldrig stängs av helt utan kan visa låsskärmen och dess widgetar hela tiden. Det påminner en hel del om hur funktionen fungerar på Apple Watch. Det är dock inte en funktion som kommer att vara aktiverad som standard, utan användaren måste själv gå in och aktivera den. Skärmarna ska dessutom skyddas med Gorilla Glass Victus-glas, medan chassit kommer att använda samma material som förra årets modeller. Enligt Wood ska Apple ha undersökt möjligheten att använda chassin av titan, men att det var för svårarbetat.

Skärmarna kommer att ha ”hole-punsch” för frontkameran och använda samma Face ID som tidigare, men det ska tydligen kunna komma ”some fun software changes” längre fram men vad det kan handla om framgår inte.

Internt kommer framför allt Pro-versionerna att vara designade lite annorlunda på insidan, bland annat med ett bättre kylsystem samt användandet av den nya kretsen A16 Bionic som uppges basera sig på samma 5nm-teknik som de tidigare A15-kretsarna. Det har tidigare förekommit rykten om att enbart Pro-versionerna ska komma att få A16 Bionic och Wood nämner Pro-modellerna i samband med A16 Bionic, men det framgår inte ifall nya A16 kommer till samtliga modeller eller ej.

När det gäller laddning konstaterar Wood att samtliga modeller kommer att ha laddning på upp till 30W vilket är 10W mer än 13-modellerna. Däremot hävdar Wood också att längre fram, närmare bestämt i uppdateringen till Ios 16.5, kommer de att få stöd för omvänd trådlös laddning, det vill säga att mobilen kan agera trådlös laddare för andra tillbehör.

Däremot ska det inte bli några ändringar på Magsafe-laddarna i år, utan dessa kommer att ligga kvar på 15W.

Källa