Lanserade systemchippet Kirin 970

Mate 10 får integrerad AI

Huaweis systemchipp Kirin 970 är inte officiellt lanserat, men det hindrar inte Huawei-chefen Richard Yu för att berätta mer om dess artificiella intelligens och om kommande Mate 10.

Publicerad Uppdaterad

Richard Yu är en av flera talare som håller anföranden under IFA-mässan och klockan 14 på lördagen samlade han en fullpackad sal av åhörare och Mobil var på plats. Kirin 970 bekräftade han tar plats i kommande Huawei Mate 10 som släpps senare i höst, den 16 oktober.

Vi fick även veta en hel del andra specifikationer som kommer att vara avgörande i Huawei Mate 10 när den släpps tillsammans med Mate 10 Pro den 16 oktober. Fokus under Richard Yus anförande var på AI, artificiell intelligens och då kombinationen av den isolerade AI-kraften i telefonen kontra kollektiv AI i form av AI-beräkningskraft tillgänglig i molnet. I jämförelse påpekade han att AI som sköts helt i telefonen är bland annat säkrare och snabbare.

Mer än tjugo gånger snabbare

Telefoner är smarta men inte tillräckligt smarta, sa Richard Yu och det ska processorn Kirin 970 åtgärda. Förutom processor (CPU) och grafikprocessor (GPU) har den en särskild processor för AI vilken Huawei kallar för NPU eller neural processing unit. I praktiken ska den göra AI-beräkningar betydligt snabbare och mer strömsnålt än en vanlig cpu. Och det här får vi under Richard Yus anförande flera exempel på. Att tolka bilder och se vad de föreställer hävdar till exempel Huawei att Kirin 970 klarar fyra gånger snabbare än Iphone 7 Plus och 20 gånger snabbare än Samsung Galaxy S8. Som ytterligare exempel ska en telefon med Kirin 970 kunna skapa konstverk i stil med appen Prisma i realtid, alltså istället för att behöva vänta på att din bild laddas upp och sedan bearbetas. Vi får många av den här typen av exempel där runt tjugo gånger snabbare än konkurrensen.

I praktiken ska det här ha positiv inverkan på möjligheten att ta bilder snabbt och slippa oskärpa, få bättre och snabbare röstigenkänning samt allt detta med mindre strömkonsumtion. AI-beräkningskraften ska även tredjepartsappar kunna dra nytta av eftersom Huawei ska göra ett API-tillgängligt och vill skapa ett öppet ekosystem. 

Snabbaste modemet i en mobil

Andra styrkor i Kirin 970 som Richard Yu lyfte fram är stöd för LTE Cat 18, vilket innebär nedladdning i upp till 1,2 Gbps jämfört med konkurrenten Qualcomm Snapdragon 835 som klarar 1,0 Gbps. Vidare kommer Kirin 970 och därmed Mate 10 stödja den här snabba nedladdning på båda sina två simkortplatser. Detta förutsatt så klart att operatören stödjer tekniken, något som ingen svensk operatör gör ännu.

Med alla nyheter som Kirin 970 visar upp är den ett viktigt konkurrensmedel för Huawei som ju främst slåss mot Androidtillverkare som alla kör Qualcomm Snapdragon 835 i sina mobiler.

Richard Yu avslutade med att påminna om lanseringen av Huawei Mate 10 och Mate 10 Pro som han bekräftade ska ha skärm över hela framsidan och lanseras den 16 oktober då Mobil så klart ska vara på plats.