Med force touch

Mate S Huaweis nya flaggskepp

Huaweis nya flaggskepp Mate S hinner före Iphone med Force Touch.

Publicerad Uppdaterad

Mate S har en 5,5 tum stor skärm (1920 x 1080 pixel) med rundade kanter, och den även så rundade baksidan gör mobilen endast 2,65 mm tjock på de tunnaste ställena (de tjockaste anger man inte måttet för). Huawei skryter med hur man har lyckats få skalets olika delar att smälta ihop, med exakt samma färg.

Mate S har fingeravtrycksläsare, enligt Huawei betydligt mer exakt än föregångaren. Man har också till skillnad från de flesta andra tillverkare lyckats hitta användningsområden för den, bland annat kan man skrolla i vissa appar genom att svepa över fingeravtrycksläsaren. Mer svåranvänd är nog Knuckle Sense 2.0, där du ska kunna genomföra snabbkommandon genom att rita mönster på skärmen med knogen i stället för skärmen.

Huawei lanserar även en version med Force Touch, och föregriper alltså Apple, även om man säger att Force Touch-versionen kommer senare till utvalda marknader. Force Touch innebär alltså att skärmen känner skillnad i hur hårt du trycker, med finesser i användargränssnittet som anpassar sig därefter. Bland annat ska det användas för att kunna zooma i bilder. Skärmen kan till och med användas som våg (med ungefärlig noggrannhet, sorry knarklangare).

Kameran är på 13 megapixel med optisk bildstabilisering, och 8-megapixels frontkamera. Mate S har även dubbla sim-kortsplatser med stöd för 4g på bägge korten.

Huawei Mate S kommer att gå att förbeställa här i Sverige från den 15 september, och priset är 649 euro för 32 GB-versionen och 699 euro för 64 GB-versionen. Det borde ge ett svenskt pris på mellan 6500 och 7500 kronor.