Satsar på meddelandetjänster

Meddelanden försvinner från Facebook-appen

Snart försvinner Messenger-funktionen från Facebooks mobila app.

Publicerad Uppdaterad

Idag kan du skicka Facebook-meddelanden såväl i Facebooks mobila app som via den självständiga appen Facebook Messenger. Men under kommande veckorna blir det ändring på det då Facebook nu väljer att ta bort meddelande-funktionen från sin mobila app och istället endast använder sig av Messenger. Vill du skicka meddelanden via telefonen framöver måste de som inte redan har Messenger ladda ner den appen. Det meddelar Frida Löwengren från Facebooks PR-byrå Northern Link PR och talesperson för Facebook i Norden för mobil.se.

– Fler och fler människor använder Facebook idag via mobilen och Facebook är fokuserade på att göra den mobila upplevelsen så bra som möjligt. Messenger är mycket snabbare. Facebook upptäckte exempelvis att man svarade 20 procent snabbare på Messenger än via Facebook-appen. Det här gör också att Facebook kan fokusera på att förbättra Messenger istället för att jobba parallellt på två olika meddelandefunktioner. Det kommer att vara enkelt att skifta mellan Facebook-appen och Messenger-appen, säger Frida Löwengren.

Svenska användare kommer att få ett meddelande där de uppmuntras att ladda ner Messenger. Ändringen gäller både Ios och Android. Meddelandefunktionen på datorn och via webbläsaren, även i telefonen, är däremot oberörd.

Att Facebook valt just Sverige för att börja rulla ut ändringen handlar om att Sverige har hög andel smartphone-användare och anses vara en mogen marknad vad gäller meddelanden, säger Frida Löwengren.

Facebook köpte för bara några veckor sedan meddelandeappen Whatsapp för 19 miljarder dollar, en tydlig indikation på att just meddelandetjänster är ett viktigt område. Om ändringen vad gäller Messenger handlar om att öka Facebooks möjligheter att lättare integrera Whatsapp (eller vice versa) kan man i dagsläge bara spekulera om.

Vad tycker du om ändringen? Kommentarsfältet är ditt.