4nm från Mediatek

Mediatek kan bli först med 4nm-chipset

Rykten på nätet påstår att Mediatek kan komma att bli de första som levererar chipset med 4nm-processteknik.

Publicerad Uppdaterad

Enligt rykten från det stora tekniktillverkarlandet Kina så kommer Mediatek att vara den första tillverkaren som erbjuder sytemchip med 4nm-processteknik. Varje ny processgeneration innebär att tillverkar tar ytterligare ett steg i prestanda och miniatyrisering och 4nm är nästa steg från dagens toppchipp från Apple, Qualcomm och Samsung som alla använder 5-nanometersprocess. 

Det ryktas också om att flera stora bolag redan har lagt ordrar på dessa chipset, enligt viskandet på nätet är det till exempel Samsung, Oppo, Xiaomi och Vivo som vill ha den här tekniken i sina kommande telefoner. 

Tillverkarna bakom de kommande 4nm-chipseten är tydligen TSMC och det har inte varit billigt. Priserna ska ligga på mer än det dubbla mot vad de flesta högpresterande chipseten kostar idag. Det här kan så klart spegla priserna på de mobiler dessa chipset kommer att hamna i. 

Kinesiska källor har också menat att Mediateks hårdvara kommer att kunna konkurrera Snapdragons 800-serie och att strömförbrukningen kommer att minska drastiskt. Men som vanligt är det bara rykten ännu och produktionen av dessa chipset ska enligt uppgifterna inte komma igång förrän i slutet av 2021 eller i början av 2022.

Källa