Ny toppserie

Mediatek lanserar Helio

En ny serie systemchip för toppmodeller har precis presenterats av Mediatek, här är alla detaljer.

Publicerad Uppdaterad

Idag presenterar Mediatek en ny familj systemchip med namnet Helio. Serien, som inleds med Helio X10, kommer att rikta in sig på toppmodeller.

Just Helio X10 kommer att fortsätta på företagets strategi med åtta processorkärnor, närmare bestämt åtta ARM Cortex A53-kärnor på 2,2 gigahertz vardera och stöd för 64 bitarsinstruktioner. Övriga specifikationer är förhållandevis få, men X10 ska även ha stöd för skärmuppdatering i 120 hertz och möjlighet att spela in video i 480 bilder per sekund.

Tillsammans med X10, som dyker upp i enheter under andra kvartalet i år, kommer även en Helio P-serie att dyka upp. Det finns det än så länge inga direkta specifikationer på men den ska rikta sig till ett mer mellanklassegment.

En intressant sidonotis är att Mediatek nu verkar följa samma strategi som Qualcomm gjorde för ett par år sedan då Snapdragon 200, 400, 600 och 800 introducerades. Det var lika mycket en uppdatering av chippen som ett sätt att förenkla för konsumenter med namn och modellnummer. Istället för att heta MT6795 exempelvis (företagets nuvarande toppmodell) blir det betydligt enklare att döpa dem till Helio X10 i kommunikationen utåt.