Mycket nytt

Mediatek presenterar tiokärniga Helio X20

Mediatek har utannonserat ett riktigt monster till toppmodell bland systemchip och även värmetestat den mot Qualcomms toppmodell.

Publicerad Uppdaterad

Det ryktades förra veckan om att Qualcomm hade en Snapdragon 818 på gång med tio processorkärnor, men det är Mediatek som är först ut med det. I sin nya toppserie Helio har de nu presenterat Helio X20 med inte mindre än tio processorkärnor.


Chippet är uppbyggt i tre kluster för att möta alla olika slags uppgifter på mest energieffektiva sätt. Fyra Cortex A53 på 1,4 gigahertz sitter i botten för att sköta de mest batterisnåla uppgifterna och i ett slags mittsegment för energieffektivitet och prestanda hittar vi ytterligare fyra A53-kärnor, fast där på två gigahertz stycket. För de mest processorintensiva uppgifterna sitter ett tredje kluster med två processorkärnor i toppen, två Cortex A72-kärnor på 2,5 gigahertz stycket. Chippet växlar mellan de tre olika klustren automatiskt beroende på uppgift och hela klabbet är såklart begåvat med 64-bitarsstöd.

Till det är Helio X20 utrustad med ett Mali grafikchip i ARM:s 800-serie, stöd för LPDDR3-minnen i dubbla kanaler, stöd för in- och uppspelning av 4k-material samt LTE cat6.

Än så länge finns det inga uppgifter om vilka modeller som kan tänkas köra chippet, men det kommer när det närmar sig release.


Från Stjsgadgets kommer även ett värmetest mellan Helio X20 och Qualcomms problemfyllda Snapdragon 810. Testet är inte helt bekräftat som äkta, men om uppgifterna stämmer håller sig Helio X20 omkring tio grader svalare under hårt tryck än Qualcomms motsvarighet.