Får grönt ljus

Microsoft får arbeta med Huawei – ännu inget tillstånd för Google

Företag som vill samarbeta med Huawei måste söka licens, något både Google och Microsoft har gjort. Men bara Microsoft har fått tillståndet.

Publicerad Uppdaterad

Sedan den amerikanska regeringen satte upp Huawei på sin entity list, en lista vars innehåll är företag och organsiationer som USA anser utgöra säkerhetsrisker, måste amerikanska företag ansöka om en licens för att få samarbeta med bolag på listan. Både techjättarna Microsoft och Google har ansökt om en sådan licens, men bara Microsoft har fått en. Det innebär att Huawei kan fortsätta leverera sina bärbara datorer med Microsofts operativsystem Windows och deras andra tjänster. Det här bekräftades nyligen när Huaweis nya datorer lanserades med såväl Windows 10 som Office 365 inkluderat i priset.

Samarbetsförbudet har tvingat Huawei att ta fram egna tjänster för att ersätta Googles, något som gjort att deras nyare mobiltelefoner inte riktigt fått något fotfäste på den internationella marknaden. I Kina innebär Google-förbudet inte något större problem då många av Googles tjänster ändå är förbjudna där. En representant från Huawei har sagt att om Google får tillstånd att samarbeta med Huawei igen kommer de att uppdatera sin Mate 30-serie direkt med Google tjänster. 

När ett beslut angående Googles förfrågan om att få en licens för att samarbeta med Huawei fattas vet vi inte, men det kommer säkerligen att meddelas när det blir officiellt. 

Källa