På utvecklarmässan Build 2014

Microsoft har presenterat Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1 är här. Den stora uppdateringen innehåller fler viktiga nyheter - bland annat digitala assistenten Cortana.

Publicerad Uppdaterad

För andra året i rad håller Microsoft sin årliga utvecklarmässa Build i San Francisco. Förra årets mässa kom att fokusera mycket på Windows 8.1. I år förväntar vi oss att höra mer om den första stora uppdateringen av operativsystemet Windows 8.1, samt Microsofts fortsatta planer för Windows Phone. 

Desstom ryktas det om att Nokia ska visa upp två nya telefoner: Nokia Lumia 630 och 930. Den senare av två sägs vara en global version av Nokia Lumia Icon, en modell som har varit exklusiv för den amerikanska operatören Verizon.

Ni som vill följa livesändningen själva kan göra det via Channel 9.

17.33: Nu är vi i gång. Årets mässa hålls alltså på The Moscone Center i San Francisco. Lokalen är fullsatt, och stämningen verkar god.

17.34: Microsofts Terry Myseron är först upp på scenen. Han börjar med en slags hommage till Steve Ballmer (tidigare Microsoft-vd) genom att ta upp det välkända mantrat ”Developers, developers, devolopers!".

17.36: Första nyheterna kommer snabbt. Nästa person upp på scenen är Microsoft:s Joe Belfiore (chef för Windows Phone Program Management). Han berättar att både Windows Phone 8.1 och Windows 8.1 kommer att släppas i dag. Det gäller dock bara utvecklare.

17.40: Belfiore börjar med att berätta att Microsoft har två nya partners: Prestigio och Micromax.

17.41: Nu fortsätter han med att berätta om hur Microsoft arbetat för att göra Windows Phone ”mer personligt”.

17.42: Första stora Windows Phone 8.1-nyheten som visas upp är Action Center. Funktionen påminner ganska mycket om Androids lösning för notiser. Du drar med fingret ner från skärmens topp för att se en lista med notiser gällande e-post, Facebook etc. Det går också att komma åt snabbinställningar och flygplansläge direkt från Action Center.

17.48: Nu pratar han om hur det är möjligt att anpassa låsskärmen. En helt ny uppsättning API:er ska göra låsskärmen mer interaktiv. Vi får se en demonstrationsapp kallad ”Diagonal” som visar tid etc, etc med en slags diagonal animation.

17.50: Nästa mål på resan är Live Tiles. Vi får se en helt ny inställningsmöjlighet för live-brickorna, som innebär att de numera kan sträcka sig över tre kolumner. Det är också möjligt att välja bakgrund på startskärmen.

17.52: Okej - nu har det hänt grejer. Microsoft presenterade nyligen sin digitala assistent Cortana. Namnet har lånats från en karaktär - en artificiell intelligens - i populära spelserien Halo.

17.53: Cortana hämtar sin information direkt från Bing. Du kommer åt henne på din telefon eller surfplatta dels via en särskild Live Tile-bricka, dels om du gör en Bing-sökning.

17.55: Här en snabblista över vad Cortana klarar av att göra åt dig: Ringa samtal (alltså, ringa upp nummer åt dig), skicka sms, ta anteckningar, påminnelser och boka möte. Dessutom kan hon ställa alarm och göra sökningar.

17.57: Ju mer Cortana frågar om dig, desto mer lär hon sig. Microsoft menar alltså att hon ska bli smartare över tid.

17.58: Ett exempel på frågor som Cortana ställer kan vara: Ska jag spåra flygrutten som jag hittade i din e-post? Du svarar sedan ja eller nej på sådana frågor. Det är så Cortana lär sig om dig.

18.01: Vi får också se en demonstration av hur Cortana kan hantera Bings kartor och rekommendationer. Belfiore frågar efter de bästa mexikanska restaurangerna i Palo Alto, och Cortana visar upp ställen som har fått fyra stjärnor i betyg.

18.03: Demonstationen fortsätter. Cortana får frågan om hur det gick för laget Seattle Mariners under gårdagens match. Här gör sig det välkända demo-spöket påmind. Det tar nämligen två försök innan Cortana lyckas förstå vad hon ska svara på. Belfiore påminner oss om att Cortana fortfarande är beta-mjukvara.

18.08: Nu går Belfiore igenom hur Cortana kan hantera påminnelser. Han säger åt Cortana att påminna honom om att han ska laga mat till sin fru när han kommer hem. Enligt Belfiore ska Cortana kunna avgöra när du kommit hem, och när det är dags att påminns dig om middagen.

18.10: Ett annat exempel: Belfiore ber Cortana att påminna honom att han ska fråga sin syster om hennes nya valp. Det innebär att han sedan kan få en påminnelse när han chattar, e-poster aller pratar med henne i telefonen.

18.13: Alrite, vi har precis fått se en demonstration av hur Cortana är integrerat med andra program. Bland annat ska det gå att få henne att ringa upp kontakter via Skype, samt ”köa” avsnitt av olika tv-serier via Hulu. Belfiore antyder också att Cortana ska kunna integreras med Facebook, men går inte riktigt in på hur det fungerar.

18.19: Nu kör jag en lite längre sammanfattning av nyheterna i Windows Phone 8.1 för företagsanvändarna. Till att börja med har Windows Phone 8.1 fått enterprise VPN (virtuellt privat nätverk). Operativsystemet stöder också s/mime-kryptering. När du skickar ett meddelande från telefonen kan du välja om det ska krypteras eller inte, vilket kan vara bra när du växlar mellan att exempelvis kicka känslig jobbinformation, och när du skickar ett meddelande till din partner.

En annan nyhet är hur bifogade filer hanteras i e-post. Det är nu möjligt att ställa in så att vissa bifogade filer inte ska gå att ladda ner lokalt.

It-avdelningen har också möjlighet att fjärradministrera en särskild ”Workplace”-del på telefonen. Det innebär att de kan ta bort alla företagsspecifika appar från enheten. Men det här gäller inte bara apparna utan även dokument, VPN-uppkoppling och annat som är kopplat till Workplace-avdelningen på enheten. 

18.27: Windows Phone Store har fått en ny design i Windows Phone 8.1. När du öppnar den nya appen kommer du direkt åt en sida med utvalda appar. Drar du åt vänster kan du se en sida med förslag på appar som kan passa dig. App-butiken kan också sortera appar via exempelvis kategorier, storsäljare, populäraste gratisapparna och nykomlingar.

18.30. Vi får också se en ny kalender i Windows Phone 8.1. Nu vet jag att min kollega Elias Nordling kommer att bli glad. Enligt Belfiore har användarna eftersökt fler sätt att kunna ta del av händelserna i sina kalendrar. Därför har man nu infört ett särskilt läge som visar alla veckodagar samtidigt.

18.33: Andra nyheter är också att funktionerna Battery Saver, Data Sense och Storage Sense har förbättrats. Det finns också en helt ny funktion med i leken: Wi-Fi Sense. I korthet ska funktionen hjälpa användare att dra nytta av gratis wi-fi-nätverk. Det bör betyda att Microsoft har data om vilka nätverk i din närhet som är gratis och stabila. Windows Phone 8.1 kommer sedan att godkänna kraven och villkoren automatiskt åt dig för att det ska gå snabbare att ansluta till gratisnätverken.

Det ska gå att dela med sina wi-fi-lösenord säkert till via Outlook.com-kontakter, Facebook-vänner och folk som du känner via Skype.

18.37: Fler uppdateringar: Nya funktionen ”Shape Writing” ska göra det möjligt att skriva snabbare på telefonens virtuella tangentbord. Funktionen påminner MYCKET om hur Swype ser ut. Shape Writing verkar funka rätt bra, att döma av demonstrationen på scenen. Vi får bland annat se test mot Galaxy S4. Föga förvånande vinner WP-luren kampen om vilken telefon som du kan skriva snabbast med.

18.40: Ny version av Internet Explorer: IE11 är en del av Windows Phone 8.1

18.41: Okej. Windows Phone 8.1 ska börja rullas ut till konsumenter under de ”närmaste månaderna”. Självklart kommer den nya versionen av operativsystem finnas förinstallerat på nya telefoner från och med i slutet av april eller i början av maj. 

Det var alltså allt som gällde nyheterna i Windows Phone 8.1. Vi kommer snart ha en sammanfattning av de nya funktionerna i en artikel här på mobil.se. Stay tuned!

18.50. Mer mobilrelaterade nyheter när Windows 8.1 visas upp. Mest intressant är nya Universal Windows Apps - som alltså innebär att du använder samma kod för att skapa appar över plattformarna pc, telefon och surfplatta. ”Google och Apple har en helt annan approach”. En anledning till att Microsoft valt den här lösningen ska vara att ”ingen vill se en förstorad telefon-app på en surfplatt eller pc”.

18.51: Universal Windows Apps innebär alltså att ”samma” programmeringsspråk används - oavsett vilken plattform du skriver appar för. Vi får se en demonstration av en uppdaterad version av Visual Studion 2013, som alltså tillåter dig att skapa ”universella appar”.  Exemplet som visas upp är en sportapp. I Visual Studion 2013-gränssnittet går det nu att lägga till Windows Phone 8.1, vilket gör att programmet skapar en version av appen för WP 8.1.

19.25: Microsoft har också precis visat upp en ny version av Office, anpassat för mobiler och surfplattor. Det handlar alltså om en ”pekskärms-vänlig” version av Microsofts populära mjukvara. Appen ska kunna skalas upp beroende på skärmstorleken.

Vi får bland annat se hur man skapar nya dokument, öppnar befintliga från OneDrive eller kan se vilka man har öppnat nyligen. Gränssnittet påminner om hur det ser ut på Ipad-versionen, men det finns skillnader.

Gränssnittet ska också bland annat ha stöd för svepgester när det gäller presentationer. Växlingarna mellan de olika delarna i presentationen är animerade.

Du har också möjlighet att använda dina fingrar för att markera saker i presentationen, och bruka knip-gester för att zooma ut från en specifik del av presentationen.

Källa